Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

ÅRETS JULKLAPP: VR-GLASÖGON?

P-town hängde med ett antal entusiastiska medarbetare från Vardia Försäkring i Luleå för att ta reda på om årets (media)julklapp verkligen är årets julklapp.

 

Enkelt förklarat är Virtual reality (VR) är en teknik som återskapar en miljö, verklig eller påhittad, och simulerar användarens fysiska närvaro i den. VR-upplevelsen som Vardiagänget fick prova på är relativt avancerad och det hela ägde rum i Samurajs lokaler i centrala Luleå.

 

Den tillåter användaren att röra sig fritt i den verklighet som utspelar sig framför ögonen och med kroppsrörelser få karaktären i spelet att göra likadant. Den verklighet som gjorde starkast intryck på testpersonerna var en zombieupplevelse. Det innebar att röra sig i ett otäckt landskap fyllt av illasinnade zombies.

Johan Boman siktar skarpt.

Jens Grödahl jagar zombies i VR-miljö.

VR-specialisten Mikael Wahlberg visar hur hörlurarna ska sitta på Gustav Pekkari.

VR-specialisten Mikael Wahlberg visar hur hörlurarna ska sitta på Gustav Pekkari.

 

– Hög puls på en gång! flämtar Vardias företagssäljare Isac Grape 20 år, efter att ha fått på sig glasögonen. Han får också prova på att vara fallskärmsjägare under andra världskriget.

 

–  Det är första gången jag provar på det här, skitcoolt verkligen, säger han.

 

Mikael Wahlberg från Samuraj förklarar att människor med personliga erfarenheter som fallskärmsjägare varit med i skapandeprocessen för att efterliknelsen och äktheten ska vara så bra som möjligt. Samuraj säger också att VR kan vara ett effektivt verktyg i att få unga människor mer intresserade av historia. Ett exempel på det är upplevelsen i Gammelstads kyrkby som de återskapat i VR-miljö.

Freeze!

 

Johan Boman, 26 år gammal och precis hemkommen från en 6 månader lång jorden runt-resa, provar också zombieupplevelsen.

 

– Dör de snabbare om jag skjuter dem i skallen?! Utbrister han samtidigt som han far runt i rummet med två konsoler som skjutvapen i händerna. Riktar Johan konsolerna i en särskild riktning och trycker av sker samma sak i den virtuella verkligheten han befinner sig i.

 

– Jävlar nu är de många! ropar han med skräckblandad förtjusning. En kollega får påminna honom om att det inte är på riktigt.

Anna Granberg tjöt av skäckblandad förtjusning när zombieattacken blev nog så verklig.

Anna Granberg tjöt av skäckblandad förtjusning när zombieattacken blev nog så verklig.

 

Anna Granberg, 27 år gammal och bosatt i Piteå, kliver också in i zombievärlden men resan blir inte så lång. Anna får nog av den virtuella verkligheten efter ett överraskningsanfall bakifrån, vilket resulterar i ett skrik rakt ut och att glasögonen åker av. Zombieupplevelsen är inget för den lättskrämde kan vi lugnt konstatera.

 

 

 

 

Sammanfattningsvis blir Vardias utlåtande att VR-glasögon utan tvekan förtjänar omdömet årets julklapp. Alla fick mersmak.

 

– Ge de på äldreboenden en nostalgitripp med VR-teknik, utbrast någon och vi är böjda att hålla med. VR-tekniken kan komma att fylla en viktig funktion i framtiden både som underhållning och kunskapskälla, för såväl gammal som ung.

VR-glasögon är verkligen årets julklapp enligt Vardia och vi kan inte annat än att hålla med.

VR-glasögon är verkligen årets julklapp enligt Vardia och vi kan inte annat än att hålla med.

/Hannes Bjernhagen

 

Obs. Detta innehåll är sponsrat av Vardia Försäkring som hälsar att målinriktade säljare är välkomna att lämna sitt CV.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!