Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

DON’T TRY THIS AT HOME

De flesta åker kanske till Asien för att njuta av Thailands vita stränder eller för att dricka drinkar på en tropisk ö. Pitebon Sebastian Kreivi åkte dit för att klättra på hustak.

 

Rooftopping är en form av urban exploring där utövaren tar sig upp på taken till höga byggnader, ofta för att fotografera och inte sällan balansera alldeles på kanten. Fullkomligt utmana ödet helt enkelt. För Sebastian Kreivi började det hela med en femtio meter hög radiomast i Piteå.

IMG_2425

 

– Jag fick inspiration efter att ha sett folk på Internet göra det och tänkte, det där är ju jättecoolt. Vi har ju inte så höga byggnader i Piteå, så jag började med en radiomast på ungefär femtio meter. Jag var mest nyfiken på utsikten och så. Efter det fortsatte jag klättra på några lyftkranar, jag tog med en kompis upp på den som då var Piteås högsta, den vid Snusdosan. Efter det blev det några hustak men det blev lite tråkigt, det är ju inte så högt.

 

Jakten på höga byggnader ledde honom till Dubai där han spenderade en vecka med rooftopping innan han åkte hem. Nu är han i Hongkong, något som Sebastian själv kallar för en spontanresa.

 

Det är inte så vanligt med spontanresor till Hongkong, kanske?

 

– Nej, nej det är det nog inte, skrattar han. Jag åkte först till Bangkok i två veckor och har varit i Hongkong en vecka nu. Jag var väl lite less Piteå kan man säga.

 

Kanske var det framför allt de låga takhöjderna som han lessnade på. När P-town skypear med Sebastian i ett soligt Hongkong uppskattar han ha bestigit ungefär 50 byggnader, alla på olika höjd och svårighetsgrad.

 

– Jag gör det framför allt för att jag gillar att fota och det är ju ett lite annorlunda sätt att fota sig själv och andra saker på. Men sen är det klart att det är adrenalinkickarna också.

 

För mig är det som att balansera på en trottoarkant, bara att man måste vara extra försiktig. Är man nervös för att falla, då faller man.

 

yt1

Kan du beskriva känslan av att stå högst upp på kanten av ett hustak?

 

– Jag känner mig alltid väldigt lugn. Det måste man vara. Är man jättenervös för att falla, då faller man. Ibland, om jag inte varit upp på ett tak på länge, kan jag känna mig nervös men då stannar jag upp i några minuter för att vänja mig vid omgivningen. Efter det är det som att vara på marken. Som att balansera på en trottoarkant, men att behöva vara extra försiktig.

Det måste se ut som att man arresterats för världens mordförsök eller nåt.

 

– Det verkliga adrenalinpåslaget kommer när jag ska ta mig in i byggnaden, ta mig förbi alla hinder och komma upp på taket. Det är ju olaga intrång man håller på med, man måste smyga sig förbi vakter och hoppas på att dörrar är öppna. Det kan vara allt från kontorsbyggnader och hotell till commercial buildings och byggarbetsplatser. För två dagar sedan var jag i en kontorsbyggnad med en kille jag träffat här i Hongkong, och vid sista trappan var det sådana här röda lasersensorer. Han sa att larmet inte skulle gå igång om vi sprang tillräckligt fort så vi försökte, men larmet gick igång direkt. Vi var tvungna att gömma oss uppe på taket en halvtimme innan det hade lugnat ner sig och vi kunde ta våra bilder. När vi skulle ner hände samma sak, vi bara sprang fort som fan. Jag skulle säga att det är 50/50 chans att åka fast. Det kan vara en vakt som sett en på en kamera eller så, som kommer fram och är ganska jävla arg. Så får man träffa kanske fem andra vakter och det måste se ut som att man blir arresterad för världens mordförsök eller nåt. Det värsta som händer är ofta att man blir bannad från byggnaden.

 

IMG_1956

 

Den högsta byggnaden han varit på, berättar Sebastian, var ungefär 250 meter hög. Det taket bjöd också på den finaste utsikten. Det var i Dubai, och därifrån kunde man se de allra flesta av stadens övriga skyskrapor inklusive Burj Khalifa, världens högsta byggnad.

 

– Men för mig handlar det egentligen inte om att ta sig upp på den högsta byggnaden, alla tak är olika och utsikterna är så annorlunda. Det handlar mer om att ta kreativa bilder på taken, de bästa utsikterna behöver inte vara på de högsta höjderna.

 

I nuläget har Sebastian ingen returbiljett hem. Lägenheten han bor i nu får han hyra till 11 april, efter det vet han inte vad som väntar.

 

– Jag kanske blir kvar i Hongkong ett tag till eller byter stad. Lite hemlängtan har jag ju men jag blir nog borta ett tag till.

 

Av allt att döma är det inte färdigbalanserat för Sebastian Kreivi. Själva blir vi lite yra bara av att titta på bilderna, hälften av hans mod hade varit nog. Vi önskar all lycka till på framtida hustak.

 

 

Fotnot: Sebastian vill hälsa att han inte rekommenderar någon att börja med rooftopping då det är extremt farligt. Följ honom däremot på Instagram: @kkreivi för fler bilder som sätter hjärtat i halsgropen.

 

/ Linnea

 

IMG_0618

 

IMG_1974

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!