Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

I WAS BORN THIS GAY

Jag har fått frågor som; ”Varför behövs Prideparaden? Varför måste du skylta med din sexualitet, varför kan du inte bara vara?  Men är du inte ens bi?” Och dessutom fått höra; ” Om du ångrar dig så finns jag här!” av en snubbe…

Foto: Sofie Grabo

Foto: Sofie Grabo

 

Jag tror inte ni förstår hur mycket sånt här sårar mig. Oftast kan jag rycka på axlarna, ha överseende för att ni är outbildade, men ibland blir det för mycket. Jag är en människa, med känslor. Begreppet: ”att komma ut”, existerar för att vi lever i ett samhälle som är hetero-normativt. Det betyder att den outtalade ”regeln” är att anta att människor är heterosexuella. Det betyder att jag varje dag antas vara hetero av människor som jag träffar.

 

Jag har inget emot heterosexuella! men…

Jag skulle vilja att du gör ett litet tanke-experiment nu. Föreställ dig att världen är homo-normativ och att du varje dag antas vara gay, fast du är inte det! Nu måste du ”komma ut”. Så du förbereder dig inför reaktionen. Kommer personen reagera osäkert, förvånat eller bli äcklad? Tänk dig att personen nu tittar på dig, studerar sig, försöker SE om du ser hetero ut… För att sedan komma med domen: ”Jag har inget emot heterosexuella! men… hur vet du? ”

Foto: Sofie Grabo

 Jag godkänner inte dig, så stämpla inte mig

Jag blir alltid obekväm när det här händer, även om jag inte alltid visar det utåt. Just den meningen är inte ovanlig: ”Jag har inget emot homosexuella!”  Men varför tror ni att det är mindre kränkande att säga att det är okej än att det inte är det? I grund och botten så säger ni exakt samma sak: Att er åsikt spelar roll gällande min sexualitet. Men vet ni vad! Jag skiter vänligen i er åsikt angående MIN läggning. Jag godkänner inte dig, så stämpla inte mig!

Människors sexuella läggning är inte en åsiktsfråga, det är en mänsklig rättighet.

Människors sexuella läggning är inte en åsiktsfråga, det är en mänsklig rättighet. Jag lever i en värld där jag är avvikande, oavsett jag vill eller inte. Jag blir allt för ofta ifrågasatt för att jag inte passar in i normen. Jag vet att många inte menar illa när de frågar och säger saker, men det är inte bara du som frågar och säger saker!

 

Så, var kan jag få finnas och vara den jag blev utan att bli ifrågasatt och vara avvikande? På PRIDE! Därför är regnbågsfamiljen så viktig.
Because baby; I was born this gay!

 

Happy Pride!

/Alexandra Nyman

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!