Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

KONSTEN ATT VARA EN HETLEVRAD UNG KVINNA

“Du ska inte tro att du är något.” sa en lärare till mig. Jag skulle inte tro att jag var något för att jag var tjej och hade åsikter som jag “prompt” skulle uttrycka.

 

Hur sjukt är inte det? Det kunde vara om småsaker, som en regel som verkade meningslös i mina ögon, medan när en kille – som också uttryckte sina åsikter friskt på samma sätt som jag – ifrågasatte något, bemöttes det med öppna armar och nickningar – “vad bra att du säger till!.”

 

Många gånger har jag sagt vad jag tycker, fast vissa vuxna inte alls har viljat höra. De hör, men de vill inte höra. Till slut slutar de fråga vad jag tycker. De säger att det är mig det är fel på; det är jag som är för hetlevrad, tjatig eller för känslig. Det är inte eras synsätt som det är fel på, nej aldrig. Varför är det så? Jag kan tänka mig att det blir obekvämt för vissa människor när man som ung kvinna har åsikter som man uttalar. Precis som om det vore världens undergång.

Jag har bedrövat suckat så att min själ har följt med i utandningsluften..

Jag har sett vuxna som nästan svettats blod så fort jag har kommit med åsikter, och när de har suckat besvärat har jag velat slå mig själv medvetslös. Jag säger absolut inte att jag vet bättre än någon annan, men jag blir skogstokig på att man som ung kvinna inte kan så mycket som öppna kakhålet innan vissa vuxna hytte med näven. Jag har bedrövat suckat så att min själ har följt med i utandningsluften åt det här – återkommande – “fenomenet”. Tro mig när jag säger att min “hetlevrade” frispråkighet har gett mig många timmar av tjuriga diskussioner.

 

Jag förstår om majoriteten av unga kvinnor inte orkar ta diskussioner, för att det är jobbigt att behöva förklara sin (oftast) relevanta synpunkt för en frustande och pustande ilsken människa som inte vill höra. Det gör mig också ledsen, för att i tonåren handlar det mycket om att bygga upp en bra relation till vuxenvärlden – men när man ständigt får höra att man har dåliga idéer eller att man blir ignorerad slutar man tillslut att ens vilja börja lita på vuxna – vare sig de lyssnar eller inte på dina idéer.

 Problematiken tar sin början när man är en kvinna som även vill höras. Som har åsikter att uttrycka.

Julia Blind

Enligt samhället ska (unga) kvinnor vara tysta, synas men inte höras. Problematiken tar sin början när man är en kvinna som även vill höras. Som har åsikter att uttrycka. Som har massa innovativa idéer om hur man skulle kunna tackla ett problem, men som försöker tystas ner.

 

Ibland blir det en verbal kärnvapenexplosion för att man är så otroligt less på att bli nonchalerad – och det är fullständigt befogat.

 

Detta kommer ändå inte stoppa mig – att vissa vuxna vill att jag ska hålla truten – för jag kan stolt meddela att jag inte tänker sluta säga min mening, och det tycker jag inte heller att andra “hetlevrade, tjatiga och för känsliga” unga kvinnor ska göra.

 

/Julia Blind

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!