Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

KRÖNIKA: VAD DIN SYO-KONSULENT ALDRIG KOMMER BERÄTTA…

“VVS är en gedigen utbildning. Det är brist på VVS:are just nu.” Jag minns min SYO-konsulents framtidsråd än idag. Lyckligtvis så lyssnade jag inte på min SYO-konsulents råd om att bli guru inom värme, vatten och sanitet. Låt mig förklara varför.

 

Året var 1995 och jag var en 15-årig hockeynörd (and still is by the way) som precis som många andra jämnåriga på Pitholmsskolans högstadium hade svårt att välja en gymnasieutbildning. På den tiden kände jag till ett läroställe för gymnasieutbildning – Strömbackaskolan i Piteå. Jag hade inte heller någon aning om vad i framtiden jag ville bli, bortsett från min luddiga vision om att bli en professionell Wayne Gretzky-kopia. Min mamma propsade i alla fall för Naturvetenskapsprogrammet med sitt sylvassa argument: “Då håller du alla dörrar öppna”. Jag valde den naturvetenskapliga inriktningen (älskar dig ändå mamma). Det kändes säkrast så.

 

Efter gymnasiestudierna och studenten så var jag spyless på att studera och hoppade då på att äntligen få börja “upptäcka världen” istället. Tyvärr så ekade det tomt även i min lada vid given tidpunkt. Så, världen fick vänta. Istället fick jag välkomna paltrullning på Piteortens Chark i utbyte mot 93 kr/timme. Gosse! Det är chockerande vad en paltrullningssommar kan göra för studiemotivationen… Samma höst checkade jag därför in på en matematikutbildning (av fruktan för tvingas rulla palt fram tills pensionen – som en alternativ, väldigt skrämmande, framtid). För matematikutbildning höll möjligheterna och dörrarna på fortsatt vid gavel. “Matematik är alltid bra att kunna” (älskar dig fortfarande mamma). Säkerhet!

 

Umeå Universitet gav mig högsta betyg i Matematik A, 20 poäng. Jag hade talang för matematik, men förhållandet var långt från passionerat. Med tiden så upptäckte jag att jag brann för saker som jag inte hade någon direkt naturlig talang för. Saker som marknadsföring, språk, kreativitet, entreprenörskap och konstnärliga uttryck.

 

Jag hade ingen aning om vad jag ville när jag var 15 år, liksom många andra. Otroligt få vet med sig från början vad de vill, men om du är en av dessa lyckligt lottade “få” så behöver du inte lyssna till någon annan. Lyssna till ditt hjärta.

 

För precis vad som helst kan hända om du vågar lyssna till ditt hjärta. Inget märkvärdigt kommer hända om du väljer det säkra alternativet.

 

Vad din SYO-konsulent inte berättar är att det är fler än du som kommer att välja “det säkra alternativet”. Så när du är färdig med din utbildning (och blivit medioker på grund av den bristande passionen och nyfikenheten för yrket) så har arbetsgivarna så många att välja mellan att du kanske inte ens får det där jobbet som SYO-konsulten i princip lovade dig. Det säkra valet leder dig med stor säkerhet mot ett liv i osäkerhet och med största säkerhet mot ett liv i frustration.

 

Väljer du det säkra alternativet kan du i bästa fall leva ett säkert liv.
Väljer du att följa din dröm kan du i bästa fall leva ditt drömliv.

 

För väljer du att följa din dröm kanske du en dag sjunger live på Kingsizegalan.
Kanske utvecklar du framtidens energiformer med din ingenjörskonst.
Kanske dansar du på en internationell invigning inför kungafamiljen.
Kanske blir du förband till Skottlands största band. I Skottland.
Kanske turnerar världen runt som hårdrocks-fotograf.
Kanske tämjer du patriarkatet med pennans kraft.
Kanske bakar du dig in i folks hjärtan.
Kanske utvecklar du cutting-edge appar.
Kanske bygger du fräcka skoterfarkoster, åtminstone på kvällstid.
Kanske tar du emot folks tacksamhet tack vare att du inspirerar dem till ett hälsosamt liv.
Det kan också innebära att du skiter i karriärshetsen och istället dedikerar dig åt att bilda en stor och lycklig familj. Utan Facebooks vetskap.

 

Jag vet inte vad du vill.
Det vet bara du.

 

Det jag vet är dock att få arbetsgivare kommer att bry sig om dina gymnasiebetyg. Desto fler lär bry sig om din karaktär.

 

Ett färskt exempel är eleverna vid Piteå Dansgymnasium och andra hemvändande dansare som dök upp på P-towns kontor mitt i julruschen, och slog in julklappar till Piteås dryga 1000 företag. Julklappen innehöll en årsbok, en samlingsskiva och en hälsning från P-towns samlade skribenter och fotografer. I dagarna tre hjälpte de till, helt ideellt, utan att de själva ens ingick i julhälsningen. Den typen av karaktär gör större skillnad för din framtid än toppbetyg i matematik. Varför utbildar inte fler skolor på det sätt som de verkar göra på Piteås Dansgymnasium?

 

Ingen säger det bättre än Jim Carrey:

 

“You can fail at doing what you don’t want, so you might as well give what you love a shot.”

 

Inget ont om SYO-konsulenter, de gör sitt jobb och försöker bara pussla ihop ett visst antal elever med ett visst antal utbildningsplatser. Frågan som borde ingå på SYO-utbildningen och frågan som vi alla bör ställa oss är:

 

Vad skulle jag göra,

 

om jag bara kunde göra en sak,
om jag visste att jag skulle lyckas,
och om ingen skulle störa sig på mitt val?

 

Låt inte någon annans avsaknad av drömmar leda dig.
Låt din dröm leda dig hänsynslöst.
Låt din dröm uppsluka dig.
Lev din dröm.

 

/ Mikael Sundkvist

 

Ps1. Idag kommer jag inte ihåg en enda formel förutom hastighet * tid = sträcka. Matematik utvecklar dock logiskt tänkande. Logiskt tänkande är en bra färdighet, logiskt sett.

 

Ps2. Jag är bättre på att äta palt än att tillverka palt. Piteortens Chark fostrar många fina piteprofiler.

 

Ps3. Hade jag följt min SYO-konsulents råd hade du aldrig läst det här, för då hade jag driftat dina vattenledningar istället för att drifta P-town.

 

Ps4. I ärlighetens namn kan du nog leva gott utan P-town, men låt för fan inte din dröm förbli en dröm bara för det.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!