Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MÖT NYA STUDENTERNA

Vi har sett dem springa omkring på stan med färgglada brickor runt halsen, vi träffar dem på Kalles då och då och vi hör rykten om dessa mytomspunna studenter. Men vilka är de? Och vart kommer de ifrån?

 

Ännu en ny höst har nått Piteå, och lika säkert som att kulturdebatten kommer fortsätta blomstra så är de här – de nya studenterna på LTU Piteå. Platsen man i folkmun kallar Musikhögskolan. Men vilka är dessa studenter och varför har de kommit just hit? P-town har träffat några av de nyinflyttade som precis påbörjat sin studietid i Piteå!

 

Emma Liljegren-2

 

Emma Liljegren Goncalves
20 år, Lund, Tv-produktion


Varför har du flyttat till Piteå för att plugga tv-produktion?

Först och främst ville jag komma bort från Lund för jag har bott där hela mitt liv. Sedan så fanns tv bara här uppe vad jag kunde se i alla fall, och jag ville uppleva något nytt. När jag var utbytesstudent i Las Vegas så läste jag tv-produktion och fick filma, skådespela lite och vara nyhetsankare på skolans tv-kanal. Jag läste även film- och tv kunskap på gymnasiet.

 

Hade du någon fördom om Piteå innan du flyttade hit?

Litet och kallt! Jag visste att det låg ungefär nära Luleå, så jag visste ju att det skulle vara kallt. Sedan vet jag inte, men mer skog, mer natur. Jag har bott i stan hela livet så nu känns det som att jag är ute på landet. Tänkte att folket kanske skulle vara lite mer avslappnade än stadsfolk.

 

Vad har du upplevt av staden hittills?
Folk är väldigt trevliga och hjälpsamma. Inte så himla stressade liksom.

 

Hur tror du vintern kommer bli?
Asså jag har ingen aning. Haha! Jag har inte upplevt riktig vinter på 5-6 år. I Lund har vi snö kanske tre timmar per vinter, det kallaste vi har är -5 kanske. Men det ska bli kul. Jag gillar snö, men inte kyla.

 

Vad hoppas du att utbildningen och åren i Piteå ska leda till?

Jag vill ju jobba inom tv. Antingen framför eller bakom kameran. Lära känna viktigt folk och knyta kontakter. Sedan vill jag också uppleva mycket och prova på nya saker!

 

Artikel1

 

Hanna Svanberg
24 år (om en vecka), Osby, Radioproduktion
Varför har du valt att plugga radioproduktion här i Piteå?

Just den utbildningen finns faktiskt bara här, så det var ett enkelt val då. Eller enkelt och enkelt, det var ju ganska långt att flytta. Men jag känner att jag valt rätt. I början var det skumt, jag har aldrig varit så här långt upp innan. Men allt känns jättebra.

 

Hade du någon fördom om Piteå innan du flyttade hit?

Jag tänkte bara skog. Man har så skev uppfattning, jag kände att det bara skulle vara glest men det är ju som vilken stad som helst. Jag blev verkligen positivt överraskad, över förväntan!

 

Du är ju långt söderut ifrån, hur tror du att vintern kommer bli här i norr?

Jag tror att den kommer bli kall och lång, antingen kommer jag gå i ide eller så kommer jag lära mig åka skidor. Haha.

 

Vad hoppas du att utbildningen ska leda till?

Erfarenheter och förhoppningsvis någon typ av yrke som har koppling till det jag pluggar, radio eller journalistik. Mitt drömyrke har alltid varit författare så egentligen borde jag gå text, men radio känns som en grej som passar mig. Så radiodelen kommer bli det jag fokuserar mest på nu när jag går här.

 

artikel2

 

Evelina Kyrk
21 år, Lycksele, Ljudteknik

 

Varför just ljudteknik?

Jag har gått estet musik på gymnasiet och började plugga musik på folkhögskola, och sedan började jag känna att det är jättekul att spela men vore kul att börja lära mig mer om ljud. Jag valde just ljudteknik i Piteå då den känns väldigt attraktiv på något vis, den är väldigt omtalad är den enda utbildningen på den nivån i Sverige.

 

Hade du någon fördom om Piteå innan du flyttade hit?

Ingen särskild, förutom att det skulle lukta illa så kändes allt bra. Alla är trevliga och så. Det känns som en trevlig stad!

 

Vad hoppas du att utbildningen ska leda till?

Jag hoppas att jag ska få testa på att jobba på olika vis, jag är sugen på att frilansa som ljudtekniker men också att prova jobba i studio. Jag har alltid haft en dröm att starta en liten studio i vår stuga som ligger i skogen ovanför Sorsele. Dit folk kan komma och skriva musik och spela in det och få inspiration. Det är ju väldigt fint där uppe.

 

 

Vi vill önska alla nya studenter en härlig studietid under de kommande åren!
Välkomna till Piteå!

 

/Nikita

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!