Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

NEVER TOO LATE FOR A P-TOWN UPDATE

P-towns artikelflöde tog time-out sommaren 2017. What? Why? How? 
Lugn bara lugn, här är en update.

 

Text: Mikael Sundkvist Foto: Claes Danell

 

Först, du som glider in på sajten för första gången bör ögna igenom kapitel 1. Övriga kan hoppa direkt till kapitel 2.

 

Kapitel 1 – Förstå din historia så förstår du din framtid
P-town startade 2012 som en evenemangssajt i Piteå. Ett halvår senare växte den med en inofficiell nöjessajt med vimmel, bloggar och nöjesartiklar. Därefter fortsatte det med utgivande av årsbok, samlings-CD med lokal musik innan varumärket halkade in på foto- och videoproduktion och några andra busiga sidospår.

 
Egentligen startade resan långt innan lanseringen 1/4-12. På Picassomuseet i Barcelona där en frågeställning poppade upp i min knopp: ”Vad skulle Piteå kunna bli om vi släppte lös kreativiteten, öppnade våra sinnen, kastade ljus på framtidens kreatörer och skippade jantelag”. Det i kombo med att jag tyckte det saknades ett oberoende medie med ungdomlig ton så man blev mer pepp på Piteå. 
—> Tja P-town!

 
Gensvaret efter lansering blev både omfattande och överraskande. Läsare i tusental och fler kreatörer med vilja att bidra än jag mäktade med att hantera. Jag som vid givet tillfälle hade väldigt begränsad kunskap om webbdrift, fotografi, och många andra vitala komponenter för en lyckad nöjessajt fick djupdyka i Googles outtömliga kunskapskälla vid fler än en nattmangling. Med det gick vägen tack vare stadens grymma kreatörer som förstod vad som behövdes långt innan jag insåg det själv.

 
Sedan dess har det blivit hundratals artiklar, tusentals nöjesuppdateringar i sociala medier, sjukt många vimmelalbum, utmärkelsen Årets kommunikatör, över 50 kreatörer med vässad penna eller kalibrerat kamerafinger och rätt många kulturutövare som fått ljus kastat på sig och förhoppningsvis en karriärsboost.

 
Helt utan statistisk säkerställande vill jag även påstå att P-town bidragit med:

  • Förlängd livslängd – ett gott skratt förlänger ju livet.
  • Folkhälsa – förflyttning från hemmasoffan till diverse evenemang kostar kalorier!
  • Ökat IQ – Våra tester av stadens utbud av både krämbullar, mjukglass m.m. kan ju inte kallas annat än allmänbildande.
  • Ofrivilliga breakups – i festyran pussas det ibland på fel person som vimmelkameran kan fånga. Sry!
  • Befolkningstillväxt – fler än en singelartikel har mynnat ut i bäbis.

 

Allt det här är möjligt tack vare engagemanget från en stor andel av Piteås grymma kreatörer. Ni som medverkat förtjänar inget mindre än en egen walk-of-fame-sten på gågatan om jag får bestämma.
 

Kapitel 2 – Time out
Då en annonsfinansierad nöjessajt i en liten stad knappast är en kassako i nivå med en sprängfylld Norrbottensgruva har en stående utmaning alltid varit cashflödet. Ni vet detaljen som ger lön till de som skriver och fotar.

 
Jag gnetade i alla fall på och höll ner mina egna kostnader så hjulen skulle snurra dugligt, men under första halvan av 2017 kände jag att det blev för mycket fokus på jagandet av pengar och för lite på förmedlandet av kultur, som är själva anledningen att P-town existerar. Dessutom sjönk min energinivå till kritiskt låga nivåer och den berömda väggen kom obehagligt nära. Så paus-knappen trycktes in lika bestämt som Julia Karlernäs tryckt in bollar i motståndarmålet under Pif-damernas historiska guldsäsong.

 
Sedan dess lever jag mer analogt med husrenovering, familjeliv och hjälper företag med film, foto och sociala medier.

 
Kapitel 3 – Kultur är alltid framtiden
Tills vidare chillar vi med artiklar på sajten. Det kan absolut bli fler om någon med driv och en kittlande idé för nöjessajten P-town.se hör av sig. Personligen tycker jag det vore fint om en oberoende plattform kan leva vidare där Piteås kreatörer kan drömma utan tak och ifrågasätta utan munkavel.

 
P-towns sociala kanaler hålls öppna för spridning av kultur som förr. Tipsa via fb, insta eller info@p-town.se om musiksläpp, konstprojekt, dansprojekt, poesi, bra initiativ osv (ingen reklam dock).

 
Min egen skaparglädje kommer primärt förmedlas via företagsplattformen P-town Production som lanseras inom kort. Gillar du film, foto och vill följa med bakom kulisserna från start heter instakontot @ptownproduction.

 
Från tiden med nöjessajten tar med mig fler kulturella intryck än jag någonsin kunnat föreställa mig, ovärdeliga insikter och nya vänner från ung till gammal med alla möjliga och omöjliga talanger. Min tro på kulturens betydelse för min stad är starkare än någonsin och kommer yttra sig i ett nytt kulturprojekt som ser dagens ljus under 2019.

 
Till alla som engagerat sig vill jag säga tack. Alla ni som skrivit, fotat, filmat, annonserat, läst, tittat, klagat och ifrågasatt. Ni är för många för att tacka personligen så det får bli ett digitalt tack istället. TACK!

 
Å alla älskare av nostalgi, här är en länk till den gamla sajten före omvandlingen 2015. Bilderna gömmer sig tyvärr någonstans i cyberrymdens mer svårutforskade vrår, men texterna lyckades jag lokalisera.
www.old.ptown.se

 

In posterum pertinet ad creatores

 

/Dunder

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!