Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

BORN AND RAISED #1: VICTORIA VIKSTRÖM

Piteås gator har burit fram flera framstående själar som lämnat småstadstryggheten i jakt på äventyr bortom horisonten. Vi kommer uppmärksamma några av våra utflugna hjältar vars hjärtan fortfarande klappar för Piteå i serien “Born and Raised”. Först ut är den begåvade Victoria Vikström.

 

Victoria Vikström är en de få personer som gått från att vara en lovande talang till att bli professionell dansare. Och redan nu är hennes meritlista lång. Den här tjejen har turnerat runt med Dans i Nord, hon har varit bakgrundsdansare för Ashley Poole och hon har dansat under DJ-duon Rebecca och Fionas öppningsnummer. Som grädde på moset så är Fröken Vikström även medlem i Shirlene Quigleys danskompani.

 

– När jag dansar finns inget annat än precis just nu, och det nuet är så fyllt av känslor och adrenalin att det är omöjligt att leva utan. Hennes egen beskrivning av varför hon dansar, än idag.

 

Fotograf: Roger Hansson

Fotograf: Roger Hansson

Tillgivenheten hon klär i ord verkar behövas för att orka leva ett liv som professionell dansare, med allt vad det innebär. För oss ”vanliga dödliga” är exempelvis en fast adress och en regelbunden inkomst någonting som vi kanske ser som självklarheter. Men i Victorias värld är sådana förutsättningar mer en avlägsen lyx då hennes livsstil följer en annan mall. En värld där även spelet bakom kulisserna inte alltid tar de rättvisaste av utgångar.

 

– Ibland får du kanske inte jobbet för att du är tre centimeter för kort, har rött hår eller är för muskulös. Det spelar sällan roll huruvida man är “bäst” eller inte. Typecasting och producentens magkänsla är en lika stor del av det slutgiltiga beslutet, berättar hon.

 

Broschyr till Rutvik la grunden till ett liv i en dansant resväska

Resan började när en broschyr från Svenska balettskolan i Piteå landade i den då 12-åriga Victorias famn. Victoria bodde då i Rutvik (strax norr om Luleå), men hon fastnade direkt och redan som 13 åring spenderade hon det mesta av sin vakna tid på balettskolan i Piteå. Som 16-åring blev orten hennes fasta adress. Att hon skulle ägna sitt liv åt dans speglas väl i hennes tankegångar kring den här tiden. Hon beskriver att upplevelsen slog ned som en blixt och att det sen blev självklart att det var dans som hon skulle ägna sitt liv åt. Givetvis så har det även funnits tvivel under hennes långa resa.

 

– Under en kort period tvivlade jag så mycket på mitt yrkesval att jag övervägde att gå frisörlinjen istället för dans på gymnasiet. Som kontrollfreak hade jag svårt att hantera tanken på den osäkra framtiden dansyrket innebär. Idag är jag väldigt glad att jag lät hjärtat styra, säger Victoria. Hon fortsätter att beskriva sin kontrastrika vardag där standarden varierar från gång till gång.

 

– Ena dagen har man en stor loge med frukt och choklad och nästa dag så byter man om i en städskrubb, berättar hon vidare.

 

Framtiden – en plats dit hjärtat visar vägen

Victoria Vikström på modevisningen Fashion Roars i New York. Fotograf:  Stephen Elliot

Victoria Vikström på modevisningen Fashion Roars i New York. Fotograf: Stephen Elliot

 

Victoria vet inte vad hon gör om ett halvår. Inte ens var hon befinner sig nästa månad. Trots den ovissheten så säger hon att det är värt det. Det är värt att samspela med osäkerheten inför framtiden för att få uppleva den där känslan av att leva i nuet. I ett ögonblick där hon får beröra en publik där det kvittar om det sitter fem eller 500 personer i publiken.

 

Vi är också glada att den här tjejen vågade följa sitt hjärta för numera har hon, i det närmsta, fått en fast arbetsadress i New York där kommersiella shower är den vanligaste inkomstkällan. Annars varierar jobben mellan moderna föreställningar, musikaler och reklamfilmer. Hennes egna förebilder heter Chaz Buzan, Emma Portner och Yanis Marshall. Victorias senaste egna dansframträdande var i Piteå på juldagen (se video nedan), men förhoppningsvis var det inte hennes sista show på hemmaplan.

 

Blyg tjej med kärlek för Japan, skräckfilmer och 90-talsmusik

 

Bakom Victorias självklara danstalang gömmer sig en ganska blyg tjej som sedan 14 år tillbaka äter palten flat och sushin fiskfri, eftersom hon är vegetarian. Katter och Japan står högt i kurs, liksom hot yoga (yoga i 40-gradiga rum). Får Victoria välja film blir det läskigt värre då hon gärna tittar på zombiefilmer i stil med ”The Walking Dead”, ”American Horror Stories” eller något från Japan. Favoriten är thailändska ”Shutter”. I hennes playlists hittar vi 90-talsskatter som E-type och Army of Lovers. Det är inte helt lätt att kategorisera detta dansfenomen. På kärleksfronten kilar hon stadigt med sin Henrik sedan några år tillbaka och trots att danslivet kräver ett liv i resväskan så lyckas de hålla ihop.

 

Lanseringen av Purity in Pumps hemsida. Fotograf: Ludmila

Lanseringen av Purity in Pumps hemsida. Fotograf: Ludmila

– Han är väldigt förstående och stöttar mig i allt, men det är klart att det är jobbigt ibland, säger Victoria innan hon ger sin syn på vad framgång är samtidigt som hon skickar med ett par välvalda råd till andra unga danstalangerna därute.

 

– Framgång är inte en slutdestination, utan en process med delmål på vägen. Ge allt och var ödmjuk, både mot dig själv och andra. Påminn dig om varför du dansar. Det är det allra viktigaste. Det är det som gör dig lycklig, det är det som får dig att orka och vilja, och det är det som gör skillnad. Så resonerar i alla fall den här talangen.

Lycka brukar ofta förknippas med förmågan att leva i nuet.
När Victoria Vikström dansar tynar allt annat bort.
Bara nuet existerar.
Därför dansar Victoria Vikström.

 

/Mikael Sundkvist
mikael@p-town.se

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!