Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

BORN AND RAISED #4: IZABELLA KARLSSON

Livet som artist är en evig berg-och-dalbana. Talangfulla musiker är oftast en hit ifrån drömmen och ett snedsteg från avgrunden. En dansare balanserar på en, om möjligt, än skörare tråd.

 

En dansare är oftast en bit ifrån scenens starkast lysande ljuskägla och med en ständigt värkande kropp som tidsbestämmer karriärens längd. Izabella Karlsson från Piteå är en av få dansare med potential att göra sin passion till sitt levebröd.

Izabella kunde förmodligen dansa före hon kunde gå

izabella och julia

Izabella och Julia. Två utflugna Pitebor som delar boende i Stockholm.

 

Vi träffar Izabella i Stockholm där hon huserat sedan 2014. Hon delar boende med en annan Pitebo, Julia Viklund. Värmen har kommit till landets huvudstad och de låter vårkänslorna skölja över dem över ett glas rosevin på deras pittoreska Kungsholms-balkong.

 

– Stockholms hetaste uteställe, skämtar de och blickar ut över solnedgången.

 

Izabella kunde förmodligen dansa före hon kunde gå. Piteå Dansgymnasium var en självklarhet men efter examen tog ”Bella” ett välbehövligt sabbatsår från dansen. Livet innehåller ju så mycket mer, tänkte Bella och jobbade i Stockholms skärgård under ett år.

 

Sedan kom suget tillbaka. Senaste året har hon kombinerat jobb i klädbutik med en ettårig dansutbildning på Scandinavian Dance Education. Flera dansstilar nöts in, men utan tvekan är det hiphopen som ligger henne närmst om hjärtat.

 

Ibland har Julia hittat sin roomie halvt avsvimmad under hela dagar

PÅ helgerna gigar Bella med Bubbles & Brunch.

På helgerna gigar Bella med Bubbles & Brunch.

 

På helgerna gigar hon med showgruppen Bubbles and Brunch som drivs av profiler från Café Opera. Ett crew som ger exklusiva framträdanden i Stockholm såväl som Berlin, London, Oslo och så vidare.

– Kul men slitigt, säger Bella som inte haft en ledig helg sedan årsskiftet.

 

Det kan nog hennes rumskompis skriva under på. Ibland har Julia hittat sin roomie halvt avsvimmad under hela dagar efter extra intensiva jobbperioder. Goda vänner som de är ser Julia till att Bella får lite mat i sig med jämna mellanrum innan hon låter sin dansanta kompis sussa vidare.

 

Izabella utstrålar självsäkerhet på scen och självklarhet utanför

Bakom en fasad av glitter och glamour döljer sig blod, svett och tårar.

Bakom en fasad av glitter och glamour döljer sig blod, svett och tårar.

 

Det råder inget tvivel om att Izabella Karlsson tillhör den promillen som faktiskt har potential att göra dansen till sitt levebröd. Dans är showbusiness och Izabella är lika delar show som business. Hon utstrålar självsäkerhet på scen och självklarhet utanför. När hon vill få saker att hända är hon personen som får saker att hända, allt som oftast med ett smittsamt leende på läpparna.

 

Hon är en person som ger sitt yttersta och som dessutom har en gnutta kontrollbehov. Hon vill helt enkelt ge förstklassiga framträdanden och är beredd att betala priset för att så ska bli fallet. Som exempel berättar hon om ett nyligt framträdande som inkluderade hundratals barn där Bella fixade allt från inbjudningar, musik, körschema och själva showen. Det imponerar och vi förstår om Bella blir utmattad emellanåt.

På Melodifestivalens scen ska Izabella Karlsson från Piteå stå på en dag.

Bakom ett framträdande ligger timmar av träning i danssalar och gym.

Bakom ett framträdande ligger timmar av träning i danssalar och gym.

 

Hennes drivkraft har i dagarna resulterat i en danslärartjänst under sommaren. Ytterligare ett (dans)steg i riktning mot större drömmar. Som Melodifestivalen till exempel, årets största sceniska föreställning i Sverige vare sig man gillar Christer Björkmans hjärtebarn eller ej. På Melodifestivalens scen ska Izabella Karlsson från Piteå stå på en dag.

 

Men härnäst måste Bella ta tag i morgondagens show med Bubbles and Brunch. Denna lördag ska hon tydligen vara utklädd till panda och funderar hur i hela friden man målar helsvarta Pandaögon på bästa sätt?

 

Vi känner att det är läge att avsluta intervjun så en av Piteås främsta dansare får andrum att göra det hon är född till att göra –showa!

Vi kommer följa Izabella Karlssons resa mot Melodifestivalens scen.

 

 

/Micke S

 

Fotnot: Läs om fler Born & Raised-profiler här (länk). I nästa avsnitt möter vi musikern Filip Lundgren.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!