Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

BORN AND RAISED #5 – FILIP LUNDGREN

”Sovmorgon och sunkhak”, vi snackar med Piteås egna Winnerbäck i femte episoden med våra utflyttade superstars.

 

Han var den förste i den nya generationen poppoeter från Norrbottenskusten när han släppte albumet ”Där inget annat fanns” hösten 2015. Numera är Stockholm hemmet och för bara någon vecka sedan styrde han till västkusten och Göteborg med en riktigt skön spelning.

Filip Lundgren lirar gura i sin lägenhet.

Filip Lundgren lirar gura i sin lägenhet. Foto: Amanda Jonsson.

Det här är Piteåkillen som liknats som en blandning mellan självaste Hästpojken och Lars Winnerbäck. Vi går på djupet om texter, talar om drömmar och mål och självklart bjuds vi ett och annat skratt. Svårt vore det väl annars när soundet i sig gärna förmedlar vemod.

 

– Jag har haft turen att hitta ett riktigt grymt band sedan jag flyttade till Stockholm. Vi spelade live senast i april och jag kände att det lät för bra för att inte göra fler spelningar. Så jag kontaktade en klubb i Göteborg och frågade om vi fick komma och spela. Det fick vi!

 

– Jag har spelat i Göteborg förut. Det har kanske inte varit rusning efter biljetter, men med en mindre publik blir det också bra mycket intimare och stämningen en helt annan.

 

Flytten till Stockholm, har den gagnat ditt låtskrivande?

– Jag har haft mer tid till att skriva eftersom att jag bara haft ett deltidsjobb vid sidan om musiken. Jag har kunnat planera min tid helt själv och avsätta tid för att sätta mig ned och jobba på nytt material. Som svar på frågan så skulle jag ändå säga att det har det. Det är skönt att börja om och ha några månader när man känner väldigt få människor, ta in nya intryck,- både om omgivningen och om sig själv – och på så sätt hitta nya grejer att skriva om.

 

Du har redan skrivit en låt tillägnad Piteå, kan vi vänta oss ett Stockholmssound här framöver?

– Det kan hända att själva ordet ”Stockholm” kommer att förekomma i någon låt och att soundet utvecklats sedan det jag släppt tidigare. Dock tror jag inte att det är Stockholms förtjänst utan snarare att jag har hittat sjukt mycket ny musik. Jag lyssnar på musik jag aldrig lyssnat på tidigare. Just nu går till exempel Ariana Grande på repeat i mina högtalare. Lägg där till mina ständigt återkommande förebilder som Lars Winnerbäck och Hurula. Just nu är det väldigt spridda skurar kring de referenser jag har.

 

Man förstår snabbt Filips paralleller till Lars Winnerbäck. Singeln ”Är det du” träffar rätt i den norrländska själen och visst låter det lite LW över det hela. Den tjugogradiga kylan som upprepas i textraderna kryper inpå skinnet.
Filip berättar historien bakom hans just nu populäraste låt på Spotify.

..en period i mitt liv när varenda tanke kunde förvandlas till en låttext

– Texten kom till en kall natt i Januari 2013. Jag var alldeles nykär och hur klyschigt det än låter så var det verkligen en period i mitt liv när varenda tanke kunde förvandlas till en låttext. Det var otroligt kul att låten fick så bra respons när jag släppte den. Tänk, mitt första officiella släpp som soloartist! Jag är så tacksam att den alltid lyfter stämningen på livespelningar!

Filip har hittat lugnet i Stockholm och skapar musik igen.

Filip har hittat lugnet i Stockholm och skapar musik igen. Foto: Amanda Jonsson.

 

Nyförälskad eller inte, i juli står han åter på norrbottnisk mark då han gästar Hamnfestivalen i Luleå. Närmare bestämt den 16e. Filip planerar ett besök i hemstaden P-town också såklart. Han berättar lyriskt om lugnet här hemma.

 

– Piteå är en oas för mig. Alla känner alla. Det finns alltid någon att stanna och prata med på stan, och det finns alltid någon som man absolut inte vill stanna och prata med på stan om du förstår hur jag menar.

 

Vi skrattar. Jo tack, jag förstår mycket väl. En småstad är en småstad, på gott och ont.

 

Utanför musiken jobbar Filip just nu med försäljning. Men viktigast är uppstarten av en den alldeles egna skivetiketten.

 

– Jag kommer så klart att släppa min egen musik, men drömmen är att även kunna släppa andra artister och band som jag tycker är grymma. Jag har några på gång, men inget som är helt klart ännu. Det kommer att bli mycket spännande utmaningar här framöver. Om fem år drömmer jag att helt och hållet få jobba med musiken. Oavsett vilken form den tar.

..otroligt viktigt att i alla fall fortsätta att vara oberoende av andra

Är det viktigt för dig att behålla indiestatusen eller söker du offentlighetens ljus mer och mer med din musik?

– Jag gillar att vara indie i ursprungsbemärkelsen, att jag till allra största grad skriver, producerar och släpper min musik själv, och inte är beroende av något stort skivbolag. Indie blir ju typ svårare att definiera som genre. Men så länge jag är musiker och artist i den utsträckning jag är idag känns det otroligt viktigt att i alla fall fortsätta att vara oberoende av andra.

 

– Jag ska inte sticka under stolen med att det skulle vara hur grymt som helst att få en bra deal med ett stort skivbolag, få obegränsad tillgång till pengar och göra den fetaste skivan någonsin. Det vill jag absolut vara med om någon gång.

 

Jag ber Filip beskriva den perfekta dagen för en riktig Piteåkille som han i Stockholm?

– Alla pitebor tar lång sovmorgon. Trafikruset lämnar jag utanför. För att vakna lyssnar jag istället på ett avsnitt av Alex & Sigges podcast. Till det konsumeras en stor kopp kaffe. Jag åker såklart till studion. Den perfekta dagen har jag en demo på en helt ny låt när jag drar därifrån. Efter det åker jag till något sunkhak och dricker billig öl med mina vänner. Vilken dröm!

 

Inom fem år vill Filip kunna leva på musiken.

Inom fem år vill Filip kunna leva på musiken. Foto: Amanda Jonsson.

Man får verkligen hoppas att du lyckas få fram många demos då. Vi är många som väntar på ett nytt album!

– Jag har inga planer på att släppa ett album inom den närmsta tiden, men ny musik kommer absolut att komma. Det är dock fortfarande oklart när det blir. Texterna kommer nog att vara ännu mer existensiella än tidigare. Lite mörkare. Jag kommer att ta in influenser i soundet från fler håll än vad jag tidigare gjort.

 

– Men det absolut närmsta släppet som kommer är mest troligt en riktig party-remix på en av mina låtar som en klasskompis från mellanstadiet har gjort. Det blir också det första släppet på eget skivbolag.

 

/Marika Russberg

marika russberg

 

Fler Born & Raised-avsnitt hittar du här.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!