Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

BORN AND RAISED # 6: CHRISTOFFER SANDSTRÖM.

Från Djupvikskiosken till ett flygtorn på Shetlandsöarna. Christoffer Sandström är flygledare på ögruppen utanför Skottlands kust, någonting som inte kommer utan utmaningar.

 

Själv beskriver han sig om en 30-årig före detta-pitebo med rakat huvud och hyfsad skäggväxt. En rätt strukturerad människa som ofta klär sig i skjorta och pressveckade byxor, med halva högerarmen täckt i tatueringar och ”Djupviken” inpräglat vid foten. Tycker om hantverksöl och skotsk whisky, följer Luleå Hockeys matcher efter bästa förmåga och spelar Counter-Strike då och då. Samlar på klockor gör han också.

 

Det är alltså när han inte jobbar på Sumburgh Airport, Shetlandsöarnas huvudflygplats, belägen på ögruppens södra spets. Det är förstås helt på sin plats att undra: hur tusan hamnar man där? Och Christoffer tar det från början.

 

En utflykt till den röda stranden Da Lang Ayre, på baksidan av kullen Ronas Hill på Shetlandsöarna.

En utflykt till den röda stranden Da Lang Ayre, på baksidan av kullen Ronas Hill på Shetlandsöarna.

 

– Det var ett ganska lustigt sätt jag upptäckte yrket på faktiskt. Hade egentligen tänkt plugga vidare i princip direkt efter gymnasiet men jag trivdes väldigt bra på pappersbruket i Munksund, speciellt med mina kollegor, vilket gjorde att jag stannade längre än vad jag trodde från början. När jag väl bestämde mig för att söka något nytt så var jag inte alls säker på vad jag ville göra. Så jag gjorde ett test, om jag inte minns helt fel var det via Arbetsförmedlingens hemsida faktiskt, som kallades nånting i stil med ”Vilket yrke passar dig?”. Resultatet blev flygledare vilket jag idag är väldigt tacksam över. På den tiden visste jag ingenting om flygledning egentligen. Jag läste på så gott jag kunde och insåg att testet förmodligen hade rätt. De grundläggande egenskaperna som var gynnsamma för en flygledare passade in väldigt bra på mig. Sen lät det ruskigt roligt också såklart.

 

Jag uppskattar utmaningen att lösa problem samtidigt som jag har mycket att göra.

 

Så flygledare blev det. Efter utbildningen i Malmö stod det klart att Luftfartsverket inte skulle kunna erbjuda Christoffer, eller någon av hans klasskompisar, jobb direkt. Han valde att söka jobb utomlands och blev kontaktad av sin nuvarande arbetsgivare – efter långa och svettiga intervjuer på ett hotell i Köpenhamn fick han jobbet på Sumburgh Airport.

 

Sumburgh Airport, där Christoffer jobbar.

Sumburgh Airport, där Christoffer jobbar.

 

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?
– Prio nummer ett för en flygledare är alltid säkerhet tätt följt av effektivitet. Väldigt kortfattat går arbetet ut på att säkert och effektivt kontrollera flygtrafiken baserat på internationella, nationella och lokala bestämmelser. Man jobbar max 2 timmar åt gången med en efterföljande rast på minst 30 minuter. Vi har tre landningsbanor och en stor variation mellan ”vanliga” flygplan och stora helikoptrar som konstant pendlar mellan oljeplattformarna i Nordsjön och flygplatsen. Det faktum att vi har tre landningsbanor, väldigt varierande flygtrafik och många gånger utmanande väder gör att jobbet oftast är väldigt roligt. Jag uppskattar utmaningen att lösa problem samtidigt som jag har mycket att göra. Självklart finns det stunder, som på alla andra flygplatser, även de stora, där man som flygledare har det väldigt lugnt. Det kan vara skönt ibland, men i längden tar jag gärna motsatsen.

 

Whisky på destilleriet Highland Park.

Whisky på destilleriet Highland Park.

 

Hittills har livet i huvudstaden Lerwick mest bestått av jobb. Som flygledarelev måste man genomgå ytterligare en utbildning när man börjar jobba på en flygplats, för att sedan bli godkänd av den brittiska transportstyrelsen. Det var inte allt för längesen Christoffer blev klar med det men har självklart hunnit med att prova publivet, Storbritanniens bästa fish and chips, whiskyn från destilleriet i Highland Park och – vare sig han vill eller inte – vädret utanför Skottlands kust.

 

Lerwick, Shetlandsöarna.

Lerwick, Shetlandsöarna.

 

– Den absolut största skillnaden jämfört med Piteå är klimatet. Här är det sällan kallare än 5 grader men lika sällan varmare än 15. Det regnar mindre än vad man kan tro men blåser kan det göra, nånting fruktansvärt. Stormvindar under vintern är mer en regel än undantag.

 

 

 

 

En annan (mycket stor) skillnad är att det inte finns någon flickvän Tina på Shetlandsöarna. Hon bor fortfarande kvar här i Piteå.

Tina och Chrille.

Tina och Chrille.

 

– Hon är min bättre hälft och har varit det i drygt 12 år. Hon raggade upp mig på Lunarstorm även om hon vägrar erkänna det *pUzZ*. Att bo på en ö är i sig utmanande och har varit extra utmanande då min Tina fortfarande bor och jobbar i Piteå. I skrivande stund sitter hon på ett flyg mellan Stockholm och Edinburgh för två veckors besök här på ön. Vi hoppas ha hittat en fungerande lösning för den närmsta tiden och så småningom är förhoppningen att kunna återvända till Sverige.

 

Piteå till och med?
– I framtiden skulle jag gärna bo i Piteå igen. Problemet ligger i att mitt nuvarande yrke inte är kompatibelt med att bo i Piteå. Ja, det finns en flygplats i Luleå men i och med att det bedrivs militär verksamhet där så anställs främst flygledare via Försvarsmakten. Det kan såklart ändras och då står jag gärna i kö för en sån tjänst!

 

Oj så less de måste ha varit oss och våra eviga försök att köpa snus som minderåriga.

 

 

Som liten hängde han, som tatueringen avslöjar, på Djupviken.
– Det var Djupvikskiosken, ICA och Konsum. Oj, så less de måste ha varit oss och våra eviga försök att köpa snus som minderåriga. Från högstadiet har jag många härliga minnen, spenderade oerhört många timmar på Regnbågen. Efter gymnasiet jobbade jag på SCA tills jag var 25 och började plugga. På fritiden spelade jag innebandy i Wibax Patriots, hade ett ordentligt bilintresse så körda mycket isbana, konbana på asfalt och andra bilrelaterade aktiviteter. Har alltid varit en gamer, så har alltid spelat diverse spel.

 

Det han saknar mest med hemstaden är närheten till skog, mark, vatten och piteborna han tycker allra mest om. Vi skickar ut en (mycket inofficiell) uppmaning till Kallax: get Christoffer home!

 

P.S

Jag gjorde ett liknande test som Christoffer. Fick bland annat svaren: lärare, konsult, psykolog, präst, affärsbiträde, säljare, politiker, diplomat, skribent, skådespelare, musiker OCH: hemmafru. Några rätt fick jag i alla fall.

 

/Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!