Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

BORN AND RAISED # 7: SANNA DAHLÉN

Jobbet som frilansande fotograf har tagit henne över Alperna i en helikopter och till plåtningar med kända namn som Fredrik Eklund, Patrick Louis Vuitton och Steve Angello. Men för Sanna Dahlén började allt på en gård i Svensbyn.

 

Hon har alltid varit intresserad av att få saker att fastna på bild, måla och formge. Att det skulle resultera i en karriär inom foto var inte självklart till en början, ändå är det där 30-åriga Sanna är idag.

 

– Jag ritade och målade hela tiden när jag var liten, och det sitter liksom i kroppen att det är något harmoniskt i det. Sen är jag en känslomänniska och blir väldigt berörd av konst, musik, litteratur, natur, och dras till att sysselsätta mig med sådana projekt för att det känns meningsfullt. Jag tror däremot aldrig att jag har haft ett sådant tillfälle där jag plockat upp en gammal analog kamera från en låda och bara ”wow, detta är mitt kall i livet”, som vissa fotografer beskriver det. Utan för mig har det mer vuxit fram efter att ha testat olika konstformer, att fotografi av människor och skapandet av visuell storytelling via foto är något jag verkligen känner för, jag skulle hålla på med det även om det inte var mitt jobb.

 

Sanna i sin studio på Södermalm.

Sanna i sin studio på Södermalm.

 

Men jobb, det är det. Även om det står klart att det minst lika mycket är en passion. En vanlig dag på jobbet har Sanna ibland en plåtning (då oftast reklamjobb), eller ett redaktionellt uppdrag för exempelvis modemagasin. Om tiden finns försöker hon också jobba på egna projekt. Oavsett vad som ska dokumenteras är det väldigt varierande var Sanna håller hus.

 

– Det kan vara allt från en våning i New York till studion jag hyr på Södermalm. När jag inte plåtar jobbar jag med planering och bildbehandling i studion eller hemma.

 

Hon föddes några timmar innan härdsmältan i Tjernobyl

 

En arbetsdag för Sanna kan ofta involvera modellfotograferinar för olika magasin. Här en story för Plaza Kvinna.

En arbetsdag för Sanna kan ofta involvera modellfotograferingar för olika magasin. Här en story för Plaza Kvinna.

 

Just nu är ”hemma” Kungsholmen i Stockholm. I huvudstaden har hon bott sedan 2008, men växte upp i Svensbyn. Ska vi ta det hela alldeles från början föddes hon i Boden -86, några timmar innan härdsmältan i Tjernobyl.

 

– Jag föddes en månad för tidigt i Boden, men växte sedan upp i Svensbyn under lugnare omständigheter. Känner mig så sjukt lyckligt lottad för det, det gick kor och höns utanför fönstret och vi var tolv personer i klassen fram till femman. En lyx förstår man nu.

 

Efter samhällsprogrammet på gymnasiet var tanken egentligen att plugga psykologi, men intresset för bild och form låg i bakhuvudet och Sanna kände sig skyldig att ge det en ärlig chans. Det blev en tre års utbildning på Mediedesignprogrammet här i Piteå.

 

Stjärnmäklaren Fredrik är en av de som blivit plåtade av Sanna.

Stjärnmäklaren Fredrik är en av de som blivit plåtade av Sanna.

 

– Tre fantastiska år som avslutades med ett examensarbete i Buenos Aires, sedan flyttade jag till Stockholm 2008. Jobbade några år på designbyrå som grafisk formgivare, men drogs mellan det och mitt intresse för fotografi som jag ville ge mer tid, så sade till slut upp mig och började frilansa. Tänkte att ”det värsta som kan hända är att jag måste söka ett riktigt jobb”. Sen har det varit väldigt mycket slit och uppoffringar i fem år för att komma dit jag är nu som fotograf, delvis för att jag inte gått den klassiska fotoskola och/eller assistent-vägen, utan mest är självlärd. Sen är det en bransch med mycket konkurrens, fortfarande mansdominerad, ofta korta deadlines, och så är jag perfektionist så det är hårt jobb.

 

Men frilanslivet bjuder på många toppar också. Inte minst möjligheten att få se fler hörn av världen, även om det ofta är genom en kameralins.

Det blir en hel del resande, med kameran i resväskan förstås. Här var Sanna i Miami inför en plåtning.

Det blir en hel del resande, med kameran i resväskan förstås. Här var Sanna i Miami inför en plåtning.

 

– Ja det blir en del resande i jobbet, men jag försöker hinna med att resa privat också så mycket som möjligt, med lite lättare packning. Även om jag verkligen uppskattar Stockholm på många sätt så får jag verkligen klaustrofobi här ibland och kan tycka att staden känns monoton. Det kan räcka med att ta en buss och åka ut till skogen, men jag har en förkärlek för pittoreska sydeuropeiska städer. Ett ställe som charmade mig totalt i somras var dock en gammal fiskeby som heter Ferragudo vid Algarvekusten.

 

Man får också chansen att möta människor som man kanske aldrig hade sett annars. Kollar man igenom Sannas portfolio hittar man många kända ansikten.

 

Vi tvungna att åka helikopter över Alperna mellan spelningarna, det var snudd på surrealistiskt.

 

Sanna fick följa med Steve Angello på två spelningar för att plåta.

Sanna fick följa med Steve Angello på två spelningar för att plåta.

 

Vem var roligast att fotografera?
– Efva Attling är väldigt inspirerande och Özz Nujen alltid en skrattfest. Sen gjorde jag en ganska speciell plåtning med Steve Angello i våras. Jag och min pojkvän som är redaktör på King Magazine följde med honom på två spelningar i Schweiz och Österrike. På grund av tidspressen var vi tvungna att åka helikopter över Alperna mellan spelningarna, vilket var snudd på surrealistiskt. När vi sedan checkade in på hotellet vid Lake Maggiore blev det ganska komiskt när det stod ”Mr. Ingrosso” på min hotellbricka, och hotellet tydligen trott att det var Swedish House Maffia som skulle ha rum. Men vi tackade för sviterna.

 

Özz Nûjen är en av favoritpersonerna att porträttera. Här med Måns Möller.

Özz Nûjen är en av favoritpersonerna att porträttera. Här med Måns Möller.

 

Saknar du Piteå trots alla andra platser du får upptäcka?
– Ja, framför allt min familj! Så tråkigt att inte ha närmare till dem. Och mina barndomsvänner. Men jag hälsar på minst två gånger om året.

 

– Rent karriärmässigt har jag möjlighet till en annan typ av uppdrag här i Stockholm eftersom det är en så liten bransch jag håller på med. Sen det självklara, som att det är lite större utbud av allt här borta. Piteå har ju dock fördelen med en helt annan bostadsmarknad till exempel. Jag är jätteglad just nu för att jag för första gången i mitt 30-åriga liv precis har skaffat en lägenhet med ett sovrum och diskmaskin.

 

"Det var roligt att få ge Stellan Skarsgård regi"

”Det var roligt att få ge Stellan Skarsgård regi”

 

Hur livet ser ut om några år kan Sanna inte svara på, ej heller vad hon kommer tjäna pengar på eller vart hon kommer bo. Allt förändras ständigt, även drömmar och planer. Gissningsvis kommer fler ha fastnat framför hennes kameralins och ännu fler världshörn kommer ha fått henne på besök.

 

/Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!