Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

BORN & RAISED #2: VIVEKA SJÖLUND

I andra avsnittet av Born & Raised möter vi en utflugen superstar från Svensbyn som idag reser jorden runt som frilansande filmarbetare och prickar av sin bucketlist med en faslig fart. En drömmare, “doer “ och (d)jävligt vass hemmafixare vid namn Viveka Sjölund.

Omslagsbild: Jana Eriksson

Livet som frilansande filmarbetare.

Livet som frilansande filmarbetare. Foto: Jana Eriksson.

 

När vi äntligen lyckas lokalisera Viveka befinner hon sig på en golfbana i Thailand där hon bosatt sig under tre månader. Inte för att Viveka spelar golf, men gillar man att se sig omkring och göra nya saker så blir golfbanan-i-Thailand-valet hur logiskt som helst.

 

Denna -79:a som gått skolgången Sjulnäs-Strömbacka-Oslo drömde som liten om att bli författare eftersom hon är född på samma dag som Astrid Lindgren. Idag är Stockholm Vivekas bas och författardrömmen byttes ut mot film- och TV-projekt som fyller på Vivekas ständigt suktande reskassa.

Viveka Sjölund.

Viveka Sjölund. Foto: Jana Eriksson.

 

Frihet är en hörnsten i Vivekas liv. Därför passar frilanslivet som en paraplydrink på en strand i Phuket. Med dator och bredband kan jobbet utföras varhelst. För stunden färdigställer Viveka en dokumentär om Ice Music i Luleå och en annan som handlar om integrering. Viveka än av få som inte låter sina drömmar förbli drömmar.

 

– Jag är en potatis som man säger i Norge. Jag kan användas till allt, menar Viveka som gör allt från att filma och klippa till att leta inspelningsplatser.

Jag är en potatis. Jag kan användas till allt.

Trädgårdsliv och träning är två av Vivekas hobbies.

Trädgårdsliv och träning på fritiden.

 

Att Viveka är en fixare går inte att ta miste på. Vare sig det handlar om att surra med myndigheter å jobbets vägnar eller att byta olja på bilen. Handywoman-talangen tackar Viveka sin bror för som präntade in “Quinnen sko kunn hejn”-mentaliteten i unga år.

 

Trots den flackande livsstilen hinner Viveka med både trädgårdsarbete och träning. Någon egen familj har inte Viveka men bandet till familjen i Piteå är viktiga. Regelbundna visiter till koordinaterna N65 E21 är självklarheter och blir allt mer frekventa med åren.

Fri som en fågel. Isfiske om vintern och båtliv på somrarna förgyller Vivekas liv.

Fri som en fågel. Isfiske om vintern och båtliv på somrarna förgyller Vivekas liv.

 

Under de kallare månaderna kan du hitta Viveka tillsammans med sin släkt på en frusen sjö med pimpelspöt i handen. Samma sjö kan även få besök av Viveka under de varmare månaderna, fast då i en båt såklart.

 

ÅTTA SNABBA

 

Dröm?

 

– Bo halva året på varmare breddgrader och halva i Sverige.

 

Vad inspirerar dig?

 

– Musik och människor som ger sina idéer en chans. Birgitta Notlöf som startade Livsstycket är ett exempel. Tim och Birgitta Lindrat som jobbar med Ice Music är andra bra exempel.

 

Vad engagerar dig just nu?

 

– Projektet Livstycket. Jag möter kvinnor från hela världen som försöker lära sig svenska och den svenska kulturen som samtidigt sliter med stress från krigen. En liten uppgift i våra ögon kan vara gigantisk för dem. Det är så mycket som tas för givet!

 

Vad är du rädd för?


 

– Mörkrädd sedan jag var liten och höjdskräck. I övrigt att jag eller närstående ska skadas allvarligt eller bli sjuka.

 

Citat som gjord intryck på dig?

 

– Var och en är sin egen lyckas smed.

 

Bjud på en av dina blunders?

 

– Jag hade varit ut med ett gäng folk jag inte kände sedan förr i Oslo. Vi hamnade på efterfest och jag somnade på soffan. Efter några timmar vaknade jag och gick på toaletten och då jag sitter där så hör jag att det låter som att någonting är på väg att rasa. Lite knak sådär. Jag lokaliserar detta till handfatet, ett sånt inbyggt i ett stort skåp, och trycker lite på det, (sitter fortfarande på toaletten alltså) det skulle jag inte ha gjort för med ett brak så tippar handfatet mot mig och jag får panik, halvsitter på toalettstolen med byxorna nere och försöker för alla krafter hålla handfatet tillbaka mot väggen. Hur jag lyckades torka mig och få på mig byxorna är en gåta. Jag fick skrika efter de som bodde där och det blev lite kalabalik minst sagt.

 

Om du blev Piteås president, vad skulle du göra?

 

– Jag skulle förbjuda crocs (= foppatofflor). Sen skulle jag införa hattvång för det är så snyggt haha. Ja förutom det skulle jag fixa fler uteserveringar och mer kulturella aktiviteter, kanske lite gratis stolpar för motorvärmare så skulle ingen kunna klaga på att bilen blir kall som ursäkt för att inte dyka upp.

 

Sista frågan: Vad vill du förmedla till alla miljoner läsare?

 

– Res! Skratta! Våga prata med dem som ni inte känner! Står ni och stampar, hoppa på något ni aldrig gjort förut, eller gör något helt tvärt emot vad ni brukar. Om du har en inställning att saker inte går eller du inte kan så ja, då har du resultatet redan där. Läs boken ”Att välja glädje” av Kaj Pollack och ta fram den vid behov. Och ja, se Jordskott (Ett av Vivekas filmprojekt/red anm.)

Viveka Sjölund har frihet som livsstil.

Viveka Sjölund har frihet som livsstil.

Med de orden tackar vi Viveka Sjölund från Svensbyn för vår intervjustund. Tänk vilka spännande personligheter som fostrats här i lilla Piteå och som idag gör skillnad ute i världen. Har du förslag på en utflugen superstar vi borde uppmärksamma i Born & Raised? Jamen viska då i vårt digitala öra till info@p-town.se

 

/Micke S
mikael@p-town.se

 

Besök Vivekas hemsida (extern länk)

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!