Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

DET HÄR VILLE DU INTE VETA

Vissa saker behöver man verkligen inte veta. Exempelvis att pilgrimsfalkens syn är så skarp att den kan urskilja en duva på åtta kilometers avstånd, eller att genomsnittstiden det tar för en människa att somna är sjutton minuter. Eller en sådan sak som att det igår var ägghalvans dag. Vafan.

 

Vi tittade lite närmare på vilka saker som faktiskt tillägnats en helt egen dag. Vissa är mer rimliga – i måndags var det, förutom samernas nationaldag, också internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning – medan andra är helt bananas. Samma dag inföll nämligen också semikolonets dag (???).* Ja, vi firar väl i efterskott då:

 

;;;;;

 

Vi bad videoproducent och allmän skeptiker Erik Sandström om lite kommentarer och det blev ett rätt spännande samtal.

 

Men vafan är en myggholk för någonting?

 

Ungefär 3 mil nordväst om Jokkmokk finns gården Myggholken. Där finns ett antikvariat och bokcafé, samt en liten kaffeautomat. Det är gårdsfolket på Myggholken som grundat Myggholkens dag, den 28 februari.

 

E: – Men vafan är en myggholk för någonting? säger Erik, innan en snabb googling:

 

– Okej, en myggholk är en uppfinning av en person som ville tillverka ett skydd från myggorna efter sin tidigare uppfinning – myggkubben – som inte ens fungerade. Jag vet inte om han är ett geni eller en idiot. Mest troligt en idiot. Det här är den konstigaste, mest banala dagen som någonsin registrerats på ett kalenderår.

 

 

Den 24 januari är även kallad Frufridagen. 

 

Erik nyanställd

Erik ”myggholksentusiast” Sandström

 

E: –  Det låter ju först som en jättebra idé. Om du har en tjej så får du liksom en ”boy’s night out”. Men egentligen var det det hajna Hyland som instiftade denna dag så att alla män skulle göra sysslorna hemma. Kanske inte så aktuellt idag, det skulle ju inte göra superstor skillnad hemma.

 

För att förtydliga: den kända TV-profilen Lennart Hyland införde ”frufridagen” under 50-talets början, för att under en dag befria hemmafrun från sina sysslor och istället låta männen sköta dem. Med dåtidens värderingar en mycket god gärning, men som förhoppningsvis inte har lika stor effekt idag.

 

 

Den 5 maj är kanske mest känd som Cinco de Mayo. Faktum är att det tydligen också även är den byxfria dagen.

 

E: – För mig är det varje dag efter klockan fem.

 

Jahapp.

 

Ingen borde läsa Sagan om Ringen mer än en gång.

 

 

En annan högtid är Tolkien Reading day. Dagen infaller 25 mars varje år och den hypernördige vet att det är samma datum som Sauron besegras när ringen förstörs i Sagan om Konungens Återkomst. Tolkien Reading Day vill uppmuntra folk att läsa Tolkiens böcker och att använda dem i undervisning.

 

E: – Skjut mig om jag måste läsa de böckerna en gång till. Halva första boken handlar om den där jävla hobbitfesten, små pygméer som dricker sprit. Ingen borde läsa dem mer än en gång. Men filmerna är ju bra.

 

Facklor och högafflar hänvisas till herr Sandströms residens på Uddmansgatan.

 

 

Den 29 april 1993 erkände Svenska Akademin första gången ”Kenneth” som namn i den svenska almanackan. En mycket nöjd Kenneth i Sundsvall bildade då KennethKlubben och fler och fler Kennethar anslöt sig. De instiftade ”Kennethdagen”, som numera firas den 22 mars eftersom det tidigare datumet, 29 april, övertogs av namnet Tyko.  Det finns 12 lokala klubbar, den nordligaste i Skellefteå. Hur Kennethdagen firas är ganska oklart, men det verkar som att man till exempel badar bubbelpool och dricker öl.

 

E: – På deras hemsida är det bara bilder där de äter saker och spelar boule? I’m not even mad, det här är ju fantastiskt.

 

_MG_3820Omslag

 

Avslutningsvis vill vi passa på att ge er en chans att kryssa i lite viktiga datum i kalendern: Nationella dagen för Strävhårig Foxterrier den 19 oktober, krama en bibliotekarie-dagen den 1 mars samt paltdagen den 13 juli.

 

/Linnea

 

//////////

 

* Semikolonet har faktiskt en djupare betydelse än att vara ett skiljetecken mellan två meningar. Läs mer här.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!