Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

DET LÄRDE JAG MIG 2016

Linnea delar med sig av sina lärdomar från 2016 samtidigt som hon citerar Einstein och delar med sig av tidsteorier. Glasklart.

 

Ett år går fort. Och det upplevs snabbare för varje dag som går eftersom ju äldre man blir, desto mindre procentdel är året av ett liv. Teorin presenterades av Paul Janet år 1897, och förklarar varför 24 dagars väntan efter julaftonsmorgonen när du är fem, är som att vänta ett år när du är 54. Jag har nyss upplevt mitt tjugonde år, fem procent av ett liv, det vill säga inte särskilt mycket. Den delen susade förbi och nu är det tvåtusensjutton. Vem kunde ana att även tid faller offer för inflation.

Kanske lite mer ”in the company of pretty boys”

Å andra sidan sa Albert Einstein: ”an hour spent in the company of pretty girls passes more quickly than an hour spent in a dentist chair”. Insinuerande att det är vad du använder din tid på som avgör hur lång eller kort en timme känns. För även om en är fem eller femtiofyra känns nog tiden i tandläkarstolen lite för lång. Och även om det för Einstein var ett sätt att beskriva relativitet, är det för mig ett sätt att beskriva hur man bör spendera sin tid. Kanske lite mindre i tandläkarstolar, tvättstugan, på det där jobbet man inte trivs med. Kanske lite mer ”in the company of pretty boys”, i utmaningar, i publikhav, i kärleken till vad eller vem du nu är kär i.

 
Jag lärde mig lite värdefulla grejer under 2016 som kommer göra 2017 lite lättare (och tidseffektivt). Tio stycken närmare bestämt. Vi kollar:

 
– Ska du åka till valfri, för dig själv okänd, svensk storstad (Piteå-mått mätt) ska du inte göra det utan mobiltelefon och lokalsinne. För då kommer du plötsligt komma på dig själv med att planlöst vandra på Östermalm utan att hitta till din arbetsintervju. Ska du nödvändigtvis göra detta ska det inte vara med en karta och en kamera över axeln för om någon tilltalar dig kommer det vara på engelska. För du ser ut som en töntig turist. För det är det du är.

 
– Fly staden, eller landet, när bandet Dolly Style spelar på gatan du bor på. Detta band är ett nytt fenomen för mig men de är i sann Sean Banan-anda superpopulära hos småbarnsfamiljer som använder barnvagnar som sitt huvudvapen och dömande blickar som främsta krigsföring om du av någon outgrundlig anledning skulle få för dig att försöka passera genom deras front.

 
– Ha alltid med en mobilladdare in case of bortamatch.

 
– Rusningstiderna på Ekbergs är fullkomligt oberäkneliga men skulle du hamna mitt i dem – frukta inte. Några av dina mest värdefulla samtal kommer vara med pensionärer som snällt frågar om de får slå sig ner. Ni kommer prata om när de senast gick på bio (Typ ”Närkontakt av tredje graden”) och att stan inte alls ser ut som den gjorde ”på deras tid”.

 
– Rusningstiderna på ICA Kvantum är däremot högst beräkneliga och finner du dig själv i entrén en tisdag förmiddag – vänd 180. Spring.

Bjuder någon dig på en drink? Tacka alltid ja.

– Bjuder någon dig på en drink? Tacka alltid ja. Vill härmed ge en shoutout till filosofiläraren som vi hade djupa samtal med på Tages skybar en sensommarkväll i augusti.

 
– Tacka förresten ja till det mesta egentligen. Blir du medbjuden att resa till Göteborg med ett gäng i stort sett strangers? Ja, vänner för livet. ”Ska vi ta bilen och köra åt fan?” Ja. Bjuder mamma hem dig på middag? Alltid ja såklart.

 
– MEN: Är klockan 02 och du får frågan att ha efterfest hos dig är det stående svaret ALLTID nej. Gå på krogen med en tröja med ordet ”nej” broderat på, bara i fall att du inte litar på ditt eget omdöme.

 
– Disken kan faktiskt vänta några dagar, för sånt är ju tråkigt, men blötlägg den _aldrig_ om du inte vill veta hur fort en mögelodling gror.

 
– Känns världen för jävlig? Höj rösten om det. Skrik. Från rooftops eller mountain tops eller valfria ställen du syns och hörs på. Kärleken kommer vara större än hatet.

 
linnealundstrom_15april2015-11

 

Nu hoppas vi på ett 2017 med färre fallna stjärnor, färre hål i ozonlagret och färre världsledare med storhetsvansinne. Vi kanske inte kan förlänga liv, men i övrigt

kommer vi gör vad vi kan. Hoppas ni är med oss.

 

 

/Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!