Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

EN MAN, EN KVINNA OCH VEDHUGGANDET

En location i världsklass. Den internationelle koreografen och regissören Mats Ek jubilerar i år som 70-åring och sätter upp dansföreställningen Yxa. Den har premiär på fem platser i världen: Paris, London, Stockholm – och Piteå och Haparanda, förstås.

 

I år fyller dansinstitutionen Dans I Nord 15 år, och det hålls inte tillbaka på firandet. På lördag, 30 maj, klockan 17.00 öppnas dörrarna till ett dundrande födelsedagskalas. Det kommer innehålla flera lite mindre nummer, exempelvis ett av den prisbelönte koreografen Pontus Lidberg, men också en föreställning som inte vet motpol när Mats Eks verk Yxa framförs av hovdansaren Ana Laguna och dansaren och skådespelaren Yvan Auzely.

”Det finns mycket av mig i den här föreställningen”

YXA

 

Var spelar ingen roll

 

Det talas om att det kan vara Eks sista föreställning. Oavsett om det är sant eller inte, kvarstår faktumet att det är någonting legendariskt som kommer ta form på Christiansalens scen. Det är en man som klyver ved mitt på scenen, trän som flyger i luften, och en kvinna som virvlar runt honom, törstar efter uppmärksamheten hon på länge inte fått.

Vart föreställningen har premiär spelar, enligt Mats Ek själv, inte stor roll.

 

– Nej, vi ser det inte på det sättet att namn är små eller stora.

 

Kan du beskriva vad ”Yxa” är?

 

– Det är en pas de deux, en dans för två. En man och en kvinna, och det här vedhuggandet. Men det är andra saker också inbakat i det hela, ett sorts sammansatt sammanhang.

 

Vad betyder föreställningen för dig?

 

-Den betyder mycket. Själva föreställningen i sig ska försöka svara på den frågan, men det finns mycket av mig i den eftersom det är jag som har gjort den. Men det finns förstås mycket av dansarna också.

 

/ Linnea Lundström

Foto: Lesley Leslie-Spinks

 

Föreställningen Yxa är en del av en helkväll arrangerad av Dans I Nord med anledning av deras 15-årsjubileum. 17.00 öppnas dörrarna för premiärmingel, 17.30 börjar publikintrot och 18.000 drar föreställningen igång. Förköpsbiljetter kostar 180 kr för vuxna och 90 kr för barn / pensionärer / studerande, och finns att köpa här. Den 31 maj kommer arrangemanget till Haparanda, där den spelas upp i Folkets Hus.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!