Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

ETT SPADTAG FÖR PITEÅS FRAMTID

En snart två-decennierlång kamp för Piteås skatepark tog nya tag idag. Ett spadtag närmare bestämt. Ett spadtag som lyfter mer än jord från backen. Det är ett spadtag som lyfter skejtarna från Piteås bakgård till Piteås framsida med potential att lyfta hela Piteå.

 

Omslagsbild: Peter Appelquist

 

”Helt fantastiskt”

 

”Äntligen”

 

Reaktionerna låter inte vänta på sig efter onsdagsförmiddagens historiska handling. Inte så konstigt för övrigt. Kampen för skateparken har pågått i minst 17 år (!).

 

En kamp från 90-talet för fler än 90-talisterna

Filip "Griljonären" Granberg och Kalle "Gracias" Granberg har tryckt på för Piteås skatepark.

Filip ”Griljonären” Granberg och Kalle ”Gracias” Granberg har tryckt på för Piteås skatepark. Till höger syns även Jakk Who.

 

Enligt våra källor var några av de första initiativtagarna Piteås BMX-åkare som väckte tanken om en betongpark för skate och BMX i slutet av 90-talet.

 

Sedan dess har kampen pågått i omgångar. Två av de mest drivande har varit Kalle och Filip Granberg som under många år lobbat för skateparken.

 

Malin Bäckström är en annan profil som brinner för skateparken och senaste åren har Anton Svanborg och Casper Mäki varit framträdande för att nämna några. 13-årige Casper började engagera sig som nioåring och har samlat in 1500 namnunderskrifter.

 

Anton och Malin om skateparken

Anton Svanborg vill hylla alla som verkat för en skatepark i Piteå.

Anton Svanborg vill hylla alla som verkat för en skatepark i Piteå.

 

Betydelsen av dagens spadtag kan inte underskattas. Anton Svanborg berättar om sin vision:

 

–Drömmen är att parken blir en samlingsplats där alla vi som vill nyttja den får en chans att göra det på ett bra sätt. Jag ser personligen fram mot att kunna engagera många Pitebor runt parken och hålla i events och aktiviteter i framtiden. Jag tror aktiviteter i den här parken kommer bli ett perfekt ansikte utåt för vår bygd.

 

Malin Bäckström har ett speciellt förhållande till skejt och BMX.

 

– Jag kommer ihåg lyckan då jag fick min första bräda 1991 som var svart och limegrön. Vägde ett ton och kändes som att den var en meter längre än min kropp. Blev fast direkt. Sen har aktiviteten varierat genom åren säkert mycket på grund av att det inte har funnits något ställe att åka på (om man inte vill åka ramp). Jag hoppas på att kunna uppta åkandet av bräda och BMX-cyklandet nu fast man är något äldre och har en något skörare kropp.

Malin Bäckström är en eldsjäl som lär damma av brädan nästa höst.

 

Malin menar även att skateparken blir ett lyft för spontanidrotten i Piteå.

 

– Jag tror nog vi kan vänta oss dygnet-runt-aktiviteter till en början. Jag hoppas även på att fler tjejer vågar sig på att börja åka. Jag är ett levande bevis på att man inte behöver vara proffs för att ha roligt. Det är också en idrottsaktivitet som inte handlar om utslagning som det tyvärr gör i en hel del lagidrotter. Här kan alla testa på, vara en del av gemenskapen och ha kul helt enkelt.

 

Här kan alla testa på, vara en del av gemenskapen och ha kul helt enkelt.

Mer än betong

När parken invigs i september 2016 blir den samtidigt en symbol för att staden satsar på Piteås unga och alternativa idrotter.

 

Skateparken är mer än betong.

Skateparken är framtidstro.

Det är värt att kämpa för.

 

/Mikael S

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!