Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

FORM, FÄRG, FÖR EVIGT NORRLAND

Grafisk formgivare, Norrlandsförespråkare, kattägare, sångerska, stylist och snart även cafédrivare. Moa Lundqvist är mycket och vi har säkert missat hälften. För   P-Town berättar pitebon om inspiration, drömprojekt och skapande.

 

Vi träffas på ett kontor i GoBusiness lokaler på Acusticum, där hon tidigare brukade husera med sitt varumärke Formation Norrland. Och det var hit hon kom 2011, med avsikten att driva företag för att kunna ta betalt för spelningar. Då var musiken hennes främsta sysselsättning, och hon utbildade sig som sångpedagog.

IMG_2576

Moa diggar färgkombinationer, här i form av origamikonst. ”Det fungerar som terapi för mig, att sitta och vika papper”, säger hon.

 

– Men vi började prata om vad man vill göra, egentligen. Jag har alltid drömt om, och har alltid hållit på med, form. Och jag älskar färger och olika kombinationer. Det är oftast det som får det att pirra till i hjärtat, det spritter liksom till och känns i magen. Men jag har aldrig tänkt att det är någonting jag ska hålla på med, förrän då. Jag vande mig mer och mer vid tanken, och idag är det det jag sysslar med. Jag har inte lagt undan musiken, utan behövt prioritera lite.

 

IMG_2526

Moa har jobbat med olika projekt sen barnsben. ”Som barn hade jag alltid olika saker för mig. Byggde ett skåp, täljde djur, hade grodyngelfarm, drev affär i sandlådan. Och inredde mycket, byggde rum under trappen och så”.

 

Och nu driver du Formation Norrland. Kan du förklara för den oinvigde, vad är det?

 

– Formation Norrland är en kreativ studio som jobbar med form som arbetssätt. Mest grafisk formgivning och styling, inredning för miljöer – både privata, till exempel lägenheter, eller caféer och för tidningar. Jag tänker alltid i konceptform, i helheter, ska jag göra en affisch ska allt annat hänga ihop med den. Jobbar också som eventproducent, ställer i ordning miljöer för konserter och festivaler.

 

La la la

Affischer som Moa formgivit. ”Jag är pappersnörd, bara själva materialet kan vara väldigt inspirerande för mig”.

 

Till Formation Norrland hör också en webshop där Moa bland annat säljer affischer, skärbrädor, koppar och olika textiler. Inspiration hittar hon ofta hos andra, i färgkombinationer, olika material eller gamla saker som kan få nytt liv. Från idé till färdig produkt kan det gå fort.

 

– Ja, min process är ganska blixtsnabb. Jag samlar på mig väldigt mycket idéer under en lång tid och sen sätter jag mig ned, ofta väldigt sent på kvällen och bara GÖR. Då går det undan. Det känns som att mycket sker av en slump, många av de bästa sakerna har tagit kanske en halvtimme att göra.

 

”Vi är framåt här och det är inte bara skog och isbjörnar liksom. Det går att jobba med kreativa näringar i norr.”

 

Att Norrland har en viktig roll hörs ju redan på namnet. Vad betyder hemtrakterna för dig?

 

– Jag känner mig ganska driven inom det här att göra Sverige större, allt handlar inte om södern. Vi är framåt här och det är inte bara skog och isbjörnar liksom. Det går att jobba med kreativa näringar här uppe, och jag tycker vi har mycket att vinna på att förena det med den traditionella näringen som är så vanlig här i Norrland, med mycket industrier och så. Då kan vi nå nya marker, nya språk att uttrycka oss på.

 

La la la

I Moas hem syns kärleken till naturen i de små detaljerna.

 

Förutom det inspireras Moa mycket av Norrlands natur. Vårt väder och vind, och framför allt färgerna. Hon är gärna i naturen och vägrar Stockholm.

 

– Det är lite för mycket folk. Det är jättekul att vara där på semester, men jag vill bo där jag har naturen precis utanför dörren.

 

Nya utmaningar i caféform

 

Trots att skapandet är en given del i hennes yrkesliv menar Moa att det är viktigt att göra det för egen skull också, ingen cash inblandad.

 

– Jag måste göra det för annars tar det slut. Om man hela tiden gör saker för att det ska säljas så får man lite fel fokus. För mig ligger ju glädjen i formen! Just nu har jag och min mamma till exempel ett projekt där vi köpt ungefär 200 broderade tavlor med djur- och naturmotiv som vi ska göra någonting av. Vad vet vi inte än.

 

Vad hon däremot vet, är att ett eget hus står högt på önskelistan. Likaså en katt som kan göra Bosse sällskap, och även drömprojektet att få göra koncept för ett fik eller restaurang. Vilket händelsevis inte är allt för långt borta, med tanke på sommarens planer.

 

IMG_2543

Just nu har Moa sitt lager med produkter hemma, men snart blir hon med eget kontor. Katten Bosse får vara med, såklart.

– I sommar så kommer jag driva fik på Pensionatet tillsammans med Lisa Hellmer. Det ska bli superkul! Jag gillar ju god mat, och nu får jag blanda det med att bygga en helhet – bestämma hur det ska se ut på kakfaten,göra affischer och etiketter, innehåll och allting. Jag tycker om att utmana mig själv och gör ofta saker jag aldrig gjort förut.

 

Vi önskar Moa varmt lycka till med framtiden, vare sig den innefattar mjöliga kinder i fikamiljö eller på en bergstopp med norrländska vindar i håret.

 

/ Linnea Lundström

Foto omslagsbild: Mathias Lundberg

 

IMG_2559

Egna, platsbyggda lösningar gör hemmet mer personligt. Ett av de största intressena för Moa är att bygga miljöer, vilket hon gärna gör även hemma.

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!