Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

GET READY FOR THE FINEST HOUR

Alla som tagit examen eller studenten vet att det innebär slutet på en era och början på en annan. Danseleverna vid Piteå dansgymnasium har tänkt sätta punkt för vårens studier med stil. Just nu övas det för fullt inför den finaste stunden hittills. Gör dig redo för Finest hour.

Sofia Poromaa t.v., Stina Lindberg i mitten och  Felicia Larsson t.h. fokuserar hårt under repetitionen.

Sofia Poromaa t.v., Stina Lindberg i mitten och Felicia Larsson t.h. från årskurs tre har fullt fokus på deras sista gemensamma dansföreställning.

 

Finest hour är slutföreställningen som involverar alla tre årskullarna vid Dansgymnasiet. Föreställningen kommer innehålla allt från musikalnummer, Beyonce-medley, streetdance, lyrisk jazz, och modern dans. Med andra ord ett tillfälle att få uppleva ett brett spektra av vad dans kan innebära.

 

Vi pratade med tredjeårseleven och avgångsstudenten Julia Viklund. 19-åringen började dansa redan på högstadiet på Christinaskolan, och just nu ska Julia avsluta Piteå Dansgymnasiums treåriga utbildning. Efter studenten hoppas Julia bli antagen till en dansskola i Stockholm. Drömmen är att en dag medverka i en Broadwaymusikal.

 

Men här närmast väntar alltså Finest Hour den 22 maj.

Avgångseleverna på Piteå Dansgymnasium repeterar för fullt inför Finest hour.

Sofie Lundkvist, Jazmine Murphy, Sally Berggren, Jenny Nilsson, Felicia Hofslagare och Nicole Westerlund från årskurs två.

 

Danslärare Kajsa Eriksson ser till att alla steg utförs med precision.

Danslärare Kajsa Eriksson har själv utvecklats till ledare på Dansgymnasiet. Just nu undervisar Kajsa årets danselever att följa samma spår.

 

Här fostras framtidens kvinnliga ledare.

När P-town hälsar på repeterar alla tre årskullarna för fullt. Med raka ryggar, bestämda steg och hårt arbete inser jag att det handlar om så mycket mer än om dans. Här skapas identitet, här byggs karaktär och här fostras framtidens kvinnliga ledare av danslärarna Maria Danell, Johanna Hennix och Kajsa Eriksson.

Julia Viklund.

Julia Viklund.

 

Julia Viklund svarar så här på frågan vad dansen ger henne:

 

– Jag har lärt känna mig själv, börjat våga tro på mig själv och framförallt blivit mer bekväm i mig själv. Tack vare dansen vågar jag släppa på alla gränser och köra mitt egna race utan att vara rädd för att någon ska döma mig. Någonstans i min stressiga vardag kan jag med dansen koppla bort allt, för det som står i fokus i danssalen är mig själv och min kropp.

 

Jag har lärt känna mig själv, börjat våga tro på mig själv och framförallt blivit mer bekväm i mig själv.

Julia Wallström låter sig uppslukas av dansens magi.

Julia Wallström låter sig uppslukas av dansens magi.

 

Julia är inte ensam. Jag fascineras över fokuset som alla danselever uppvisar under övningstillfället. Under rådande tidsera, som handlar mer om att få många instagram-likes än att faktiskt prestera, så känns det hoppfullt att få se en grupp gymnasielever offra blod, svett och tårar för att nå framgång. Helt uppslukade av sin passion märker de inte ens när fotografen smyger ut från danslokalen. Det om något skänker framtidstro!

 

/Micke S
mikael@p-town.se

 

Extern länk till Finest Hour på Facebook.

 

 Finest Hour framförs 22 maj i Christinasalen. Biljetter finns att hämta gratis i informationen på Strömbacka eller av någon av eleverna på dansprogrammet.


Finest Hour framförs 22 maj i Christinasalen, Nolia City. Biljetter finns att hämta gratis i informationen på Strömbacka eller av någon av eleverna på dansprogrammet.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!