Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

NYTT HÖGHUS TILL PITEÅ

Först kom Kust Hotell och till sommaren står Snusdosan inflyttningsklar. Idag blev det klart att Piteås skyline får ytterligare ett storslaget syskon. Här är allt du behöver veta.

 

(OBS: Detta var vårt aprilskämt 2017)

 

Att det pågår en byggboom i Piteå är ingen överdrift. Nästa område i ordningen att prydas med en skyskrapa är platsen där nuvarande Stadskyrka är placerad. Kyrkoherde Mats Björk förklarar:

 

Kyrkoherde Mats Björk. Foto: Maria Fäldt

Kyrkoherde Mats Björk. Foto: Maria Fäldt

– Det har uppdagats ett misstag i gammal dokumentation där det framgår att församlingen inte äger den mark Piteå kyrka står på. Lindbäcks Bygg som har köpt rättigheterna för marken förstår församlingens dilemma och kommer därför att upplåta en lokal i det nya höghuset till församlingen, säger Björk.

 

Att just Lindbäcks var snabba med att öppna plånboken när möjligheten uppstod är ingen större överraskning. Familjeföretaget har under flera generationer vuxit i takt med staden. Just nu byggs superfabriken på Haraholmen vilket ger många nya arbetstillfällen. Det nya bostadsområdet Tallen där nuvarande bussstation ligger ger staden 110 nya lägenheter, men inget tidigare kan nog mäta sig med det kommande projektet.

 

VD Stefan Lindbäck berättar:

– En pusselbit som saknats för oss är något som får både Piteborna och turisterna att tappa hakan, så det är med stor stolthet vi sätter spaden i marken för att bygga Piteås nya höghus som tills vidare går under arbetsnamnet ”Kvinnhattan”.

 

På det här markområdet kommer Piteås nya höghus stå.

På det här markområdet kommer Piteås nya höghus stå.

PLATS FÖR KULTURSCEN OCH NORRSKENSHOTELL

 

– Det nya höghuset får tydlig inspiration från New York. Kvinnhattan kommer rymma både kommersiella lokaler samt ett större antal lyxlägenheter anpassad för Piteås 50-talister som snart går i pension. Samtidigt lider vi med

Piteå församling av naturliga skäl och Stadskyrkan kommer säkerligen bli saknad, men utvecklingen måste få ha sin gång och vi kommer erbjuda hela bottenplan på 400 kvm till en ny församlingslokal anpassad för framtidens behov vilket vi tror kommer stärka Piteå församling på sikt.

 

Stefan Lindbäck siktar högt med nya höghuset Kvinnhattan.

Stefan Lindbäck siktar högt med nya höghuset Kvinnhattan.

I detaljritningarna framgår att en ny kulturscen med plats för 200 gäster planeras på markplanet. Ett komplement till Kaleido och en värdig ersättare till numera igenbommade Krokodil, menar Lindbäck. En trappa upp planeras en ”gaming zone” med plats för de senaste e-spelen samt klassiker som Nintendos Super Mario.

 

– Piteås ungdomar förtjänar ett kul ”häng” kvällstid, menar Stefan Lindbäck som personligen kommer anordna årliga e-sportsturneringar eftersom det är ett av hans stora fritidsintressen.

 

Högst upp placeras ett Norrskenshotell med skybar. Tack vare sin höga placering kommer hotellbesökarna kunna beskåda norrsken under klara vinternätter direkt ovanför sängen genom panoramaglas. Något som glädjer Destination Piteås verksamhetsledare Per Hallqvist.

 

– Vi på Destination Piteå är överförtjusta. Piteås turistutbud har länge saknat något som tilltalar den internationella lyxturismen under vinterhalvåret. Med Kvinnhattan får vi något helt unikt att marknadsföra, menar Hallqvist.

 

Namnet Kvinnhattan bär en egen historia värd att nämna:

 

– Med namnet Kvinnhattan vill vi flörta med Manhattan i New York City, och samtidigt göra en tydlig markering vart vi står kring jämställdhet. Samtidigt som tankarna förs till en annan utkiksplats i Piteå, nämligen Kalahatten.

 

Nuvarande kyrka börjar rivas hösten 2018. Invigningen av Kvinnhatten beräknas till 12 maj 2021, dagen då Piteå fyller 400 år.

 

SNABBA FAKTA
Namn: Kvinnhattan.
Byggherre: Lindbäcks.
Arkitektbyrå: Sky is not the limit.

Höjd: En våning högre än Kust Hotell.
Invigning: 12 maj 2021.

 

/The crew

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!