Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

INGE MER ANONYM: JAKK WHO

“Anonym”. Så heter Jakk Who:s första släpp i eget namn. Ironiskt nog lär Anonym göra den bitvis anonyma Jakk Who till anonymitetens raka motsats. Jakk Who är Piteås demonproducent som skapat den ena hiten efter den andra åt stadens hiphoppare och han har länge legat på P-towns topplista över drömpersoner att intervjua. Who´s that Jakk Who?

 

Omslagsbild: Simon Pudas.

Griljonären - Gracias - Jakk Who.

Griljonären – Gracias – Jakk Who.

 

Joakim “Jakk Who” Öhman brukar producera åt de betydligt mer publika bröderna Kalle och Filip Granberg a.k.a. Gracias och Griljonären. Samma bröder lägger verserna på Anonym som blandar Jakk Who:s signaturtunga beats med Kusten Klicks larger-than-life attityd. Allt broderat med smygpatroitiska låtrader.

 

”Kommer från samma stad som Bo Kaspers
Lätt det bästa från Pite sen Randy
Sen Micke Renberg la grillerna på hyllan
skriver som Liza Marklund på fyllan”

 

Briljant! De raderna flörtar och provocerar med Piteåpubliken på ett skönt befriande sätt. Men hur uppstod Anonym och vem är killen som lägger de blytunga beatsen som skakar om Piteås musikaliska fundament. Let´s find out.

 

Joakim Ohman

Joakim ”Jakk Who” Öhman.

 

Namn: Joakim Öhman.
Född: 25 mars 1987.
Bor: Årsta, precis söder om Stockholm.
Gör: Supported Employment-handledare om dagarna och musikproducent annars.
Fritid: Flickvän och två hundar förutom musiken.

 

Yo Jakk. Börja att berätta om Anonym?
– Den här låten var från början tänkt att vara en Kalle Gracias-låt och jag och Kalle påbörjade låten redan för ett par somrar sedan. Sedan låg den på is ett tag tills Fille (Griljonären) skrev en vers och låten fick nytt liv. Vi gjorde klart den samtidigt som ”KINGZ” och tänkte släppa den som Kalle/Griljo-singel, men vår musik utvecklas väldigt snabbt just nu så från ena dagen till den andra så passade låten inte riktigt in i det konceptet. Däremot är det fortfarande en grym låt, framför allt live, så vi bestämde oss för att släppa den i mitt namn och med Kalle och Fille som features. Hela anonym-grejen passade ganska bra att släppa i mitt namn eftersom jag ju är en bakgrundsfigur men har varit inblandad i merparten av hiphopen som skapats i Piteå de senaste typ 10 åren.

 

Vilka har medverkat?
– Jag har producerat, spelat in och mixat. Basvirtuosen Mats Sandahl spelar basgången genom massa köttiga pedaler och hela låtens karaktär ligger ju i det soundet. Kalle och Fille skriver som alltid sina egna texter. Refräng, arr och så vidare jobbade vi fram tillsammans i studion. Vi jobbar nog ganska mycket som ett ”band” på det sättet att alla är inblandade och har lika mycket inflytande i alla delar av processen.

akebono

Sumobrottaren Akebono. Jakk Who:s idol som liten.

 

Nog om låten nu, berätta om dina drömmar som liten knott?
– Under några år, vid kanske 7-10 års ålder, var jag väldigt insatt i den japanska sumokulturen och hade som dröm att bli sumobrottare. Den stora idolen var hawaiianen Akebono, och ”yokuzuna” är fortfarande den tyngsta (no pun intended) titeln i mina ögon.

 

Tungt. Vilka är dina styrkor och svagheter som producent?
– Min styrka är nog att ta en låt från idéstadiet och forma den till en färdig produkt. Jag är också ganska mångsidig och kan göra mycket mer än det sound man förknippar mig med idag. Min svaghet ligger i att jag har väldigt svårt för att göra vad jag borde, haha. När jag väl sätter mig ner och ska påbörja ett beat så blir det vad det blir, inte vad jag planerar att göra. Det är problematiskt när man t.ex. kommer överens om att ”nästa låt ska vara en kommersiell radiolåt” och det enda jag lyckas få ur mig är monotona, mörka och alternativa grejer. Och vice versa.

 

Kanske därför du ständigt överraskar och skapar spänning. Hur har du blivit så bra förresten?
– Jag har hållit på i väldigt många år och lagt ner sjukt många timmar, det är väl det enkla svaret. Men det innebär också att mycket annat i livet har prioriterats bort och jag kan mycket om ljudfrekvenser och parallell-komprimering men kan knappt slå på en spis.

Så här ser Joakim Öhmans Facebookbild ut.

Så här ser Joakim Öhmans Facebookbild ut.

 

Du är ju en stor del av Kusten Klicks framgångar. Vad beror framgångarna på tror du?
– Vi gjorde något som lät som den totala motpolen till allt vi släppt dessförinnan, och skilde sig från bilden man hade av norrländsk hiphop överhuvudtaget: Inte ett ”riktigt instrument” så långt örat kan nå, inga ”budskap”, inget midnattssolsromantiserande, knappt några melodier. Bara massa rå energi, typ!

 

Funkar ju rätt bra. Till sist, vad har du mer på gång?
Fokus ligger just nu främst på Kalle Gracias och Griljonären, där vi har singelsläpp på gång nu innan sommaren. Jag är extremt peppad på det projektet och det finns inga andra artister i Sverige jag hellre skulle producera. I övrigt jobbar jag på lite strölåtar med andra rappare, både inom Klicken och några rappare här i Stockholm, men prio 1 är våra egna grejer.

 

That´s Jakk Who! Vi stannar där och dunkar igång Anonym istället.

//Micke S
mikael@p-town.se

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!