Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

JEANSSAMLARE TILL PITEÅ

För tio år sen fick Viktor Fredbäck ett alldeles säreget intresse: Jeans och allting runt omkring dem. Idag äger han över 400 par jeans. Den 15 april kommer han till Piteå och pratar om sin samling där varje plagg bär på sin egna lilla bit av amerikansk historia.

 

Allting började på Uppsala universitet. Viktor studerade inte jeans då, men hade däremot en rumskompis som jobbade inom jeansbranschen. Kompisen pratade jämt om jeans och det blev ett vanligt samtalsämne i lägenheten.

TrueFit_1_highres

Viktor Fredbäck. Foto: Fredrik Ottosson.

– Han hade massor av tidningar om jeans. I kurslitteratur finns det inte så mycket bilder, det är inte så roligt att bläddra i. Däremot hans tidningar var ju mycket roligare att titta i.

 

Man kan ju tro att samlingen började med jeans, men icke.
En docka blev första inköpet för Viktor, en Buddy Lee-docka. De tillverkades av jeansmärket Lee på 20-talet och Viktor ville helt enkelt ha en. Med hjälp av sina vänner köpte han en på Ebay.

– Ja den kostade ungefär 6000kr. Och då hade jag en inkomst på 6700kr i månaden, så jag fick leva på 700kr sen haha.

 

När jag hör detta påstår jag att hans intresse måste varit ganska stort om man spenderar 6000kr på en docka.

– Njae, alltså inte egentligen, det var mest en kul grej, skrattar han.

 

En tid senare såg Viktor en liknande docka på Ebay, men som såldes till ett mycket bättre pris. Då blev han inte särskilt glad och agerade på impuls.

– Jag blev så arg, då skulle ju någon annan få typ samma docka mycket billigare. Så jag bjöd över det dåvarande budet, bara för att höja priset liksom.
Sen då dagen innan budgivningen skulle vara över bjöd jag

Viktor tillsammans med sitt gruvgäng i Nevada. Foto: Fredrik Ottosson.

Viktor tillsammans med sitt gruvgäng i Nevada. Foto: Fredrik Ottosson.

ett ännu större bud. Men då var det ingen annan som bjöd över. Det kom inget annat bud. Så jag vann den jäveln också! skrattar han.

 

Det forsatte och Viktor beskriver det som att han till slut hade en ”armé av dockor” i lägenheten. Folk började fråga varför han hade dockor i lägenheten och förstod att det inte längre kunde fortsätta. Då hade intresset för jeans växt sig så starkt att hans samling övergick till dem istället.

 

I över åtta år har nu Viktor grävt i Nevadaöknens gruvor efter jeans. Jeans av alla sorter och jeans som är över 100 år gamla.

TrueFit_6_highres

Ett par av alla de 400 stycken Fredrik har i sin samling. Foto: Fredrik Ottosson

– Jag har jeans från varje årtionde mellan 1870 till 1980.

 

Imponerande säger jag. Över 400 par har det blivit och Viktor förvarar större delen av sin samling i bankfack, men han har också ett eget rum för jeans i sin lägenhet. Inte alla som har ett eget jeansrum.

 

2014 skrev Viktor tillsammans med Rickard Eklund en bok som sammanfattar Viktors resa i Nevadaöknen och jeansens historia, samt Viktors stora passion.

– Det är i grunden en ”coffee table-bok”, men den har också en del text. Den är uppdelad i nio kapitel och är skriven som en roman, allting hänger ihop. Man får följa mig i gruvorna och fram till idag.

 

Jag frågar hur man får ett så stort intresse för just jeans.

– Det funderar jag själv på när jag ser alla plagg där hemma. Men det är historien som varenda plagg bär på. Ibland kan man få en livshistoria berättad för sig om man frågar om vem som burit dem. Det var ju inte förrän på 50-talet jeans blev mode, innan var det smutsiga arbetarkläder.

 

31

I en av gruvorna. Foto: Fredrik Ottosson.

Den 15 april kommer Viktor till Hanzens och föreläser om sina upptäckter och om sin passion för det plagg det flesta av oss bär. Vad kan vi förvänta oss, Viktor?

– Jag kan garantera att ni aldrig i Piteå kommer få se jeans som är så gamla. Aldrig.

 

Viktors jeanssamling är också den enda i Europa i så stor skala och klassas som en av världens bästa samlingar.

 

On top of that så älskar Viktor Piteå också och har varit här flera gånger.

– Jag vet inte hur bra det här är att säga, men jag ser mer fram emot att komma till Piteå än att föreläsa haha.

 

Men vi gillar ju alltid en Pitepatriot, eller hur?

 

Daniel Nilsson, chef på Hanzens, har haft kontakt med Viktor sen länge och är taggad på att han kommer hit.

– Jag tycker själv det är oerhört kul med jeans och det här är ju inte något som sker varje dag. Det finns en historia bakom plaggen och Viktor är så otroligt målande när han berättar. Jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk.

 

INFO: Föreläsningen ”True Fit-jeansens historia över 100 år”

Tid: 15 april kl 18
Plats: Hanzens
Inträde: Gratis, ingen anmälan behövs – bara att komma

 

Länk till evenemanget.

Fredriks hemsida.

 

/Julia C

julia@p-town.se

 

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!