Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

JULIA MÖTER: MINNAH KARLSSON

Hon är ynka 26 år gammal, men har redan hunnit komma tvåa i Idol, släppa en singel och skrivit samt framfört Pite Älvsdals egna pridelåt. Här är Minnah Karlsson.

 

Hej Minnah! Vi börjar med Idol där du kom tvåa (coolt). Hur kom det sig att du sökte? 

– Det var min 12-årige lillebror som gav tips åt Idol. Sen ringde de upp mig och jag tänkte ”Varför inte?”.

 

Innan intervjun har jag kollat på hennes första audition och jag måste poängtera att det är en annan Minnah jag ser på skärmen än den jag har framför mig.

IMG_1788

Minnah menar att hon faktiskt är väldigt glad över att ha kommit två i Idol och ångrar ingenting.

 

– Ja, jag var bara 21 år då. Jag var väldigt blyg, när jag ser videon tänker jag bara ”Herregud, vem e hon?” haha. Jag är helt annorlunda idag.

 

Minnah berättar vidare om livet i Idol och hur allting var ganska uppstyrt. Det var till exempel folk som sa åt henne när hon fick äta och gå på toa.
Hon beskriver tiden som lite jobbig men väldigt rolig också.

Till slut hamnade ju hon i final och kom tvåa. Känslorna om andraplatsen är dock inte bittra.

 

– Det kändes ingenting speciellt och det menar jag helhjärtat. Jag är nästan glad att jag kom tvåa, annars hade jag inte fått tid att hitta mig själv musikaliskt. Jag var väldigt tacksam just då. Efteråt fick ju jag bara åka hem, och där följde en period då jag bara satt och skrev låtar dag och natt.

 

Du som har varit med ända till slutet av Idol, har du några tips till Simon Zion inför finalen?

– Jag skulle nog säga att han inte behöver så mycket tips. Han är genuin och vet vad han vill göra. Det enda jag kan ge honom är att, just på finalen: Skit i vad juryn säger. Gå ut och ha roligt, släpp allt annat. Men han kan verkligen vinna. Han är en cool kille.

minnah-pale-skies-single

14 augusti kom Minnahs singel ”Pale skies”.

 

Som sagt fortsatte Minnahs musicerande efter Idol och i augusti släppte hon en singel.

– Egentligen skulle vi skriva en annan låt. Men så orkade vi inte längre och började på något nytt. Då kom den bara.

 

”Pale Sky”, som låten heter, är en metafor för en dysfunktionell relation berättar hon.

– Den är mer som en känsla än någonting annat.

 

Men det Minnah kanske är mest aktuell med nu är faktiskt en annan låt. Tillsammans med Jan Andersson, Staffan Österlind och Mats Niittylä har hon skrivit Pite Älvdals pridelåt: ”The colors of the heart” som hon framförde två gånger under prideveckan här i Piteå, någonting hon har tyckt varit väldigt kul.
– När jag fick förfrågan om att göra det här tänkte jag bara ”För fan, yes!” Det är så viktigt. Så jävla viktigt.

soundroom-feat-minnah

Minnah tillsammans med de övriga låtskrivarna. Bild: Pite Älv Pride.

 

Hon berättar hur hon vill stötta, inte bara hbtq-människor utan alla de som tänker sig själva som minoritetsgrupper i samhället. För henne handlar det bara om människors lika värde.

– Vi tar små, små steg mot det bättre hela tiden. Jag vill hjälpa till med det jag kan.

 

Som avslutning på denna intervju frågar jag vad hon tycker om Piteå.

– Åh, det är en jättemysig stad. Den påminner lite om hemma, och jag älskar dialekten!

 

Med det tackar vi Minnah Karlsson för sitt besök och engagemang i Piteå och önskar henne lycka till på hennes framtida musikaliska resa. Och lägg namnet på minnet, för med tanke på vad jag såg och hörde under hennes framträdande kommer den här tjejen gå riktigt långt.

 

/Julia C
julia@p-town.se

 

Lyssna på Minnahs egna låt samt pridelåten här:


Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!