Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

KÄNDISTÄTT PÅ MUSIKMINGEL

Kärleken till musiken var gemensam nämnare när tidernas första ”Musikbranschträff Norrbotten” gick av stapeln på Acusticum igår. Hypade Raindear inspirerade och P-town smög förbi med kamera och anteckningsbok.

Fullsatt när Raindear inspirationsföreläste.

Fullsatt när Raindear inspirationsföreläste.

 

Rebecca Bergcrantz a.k.a. Raindear är på god väg att göra det som alla drömmer om. Att kunna leva på musik. Rebecca berättade om hur hon tagit sig från Svea rike till New York där hon precis träffat New York Times, spelat inför ett fullsatt penthouse och träffat branschfolk. På hemmaplan har hon redan hunnit med att göra en remix åt Nina Persson från The Cardigans och mer lär komma.

 

Enligt Rebecca handlar mycket om att hitta en kompromiss mellan sin egen konstnärlighet och andras viljor i branschen, att kunna svälja stoltheten vissa gånger och våga gå sin egen väg andra gånger. Till sist handlar allt om att våga, att aldrig ge upp och att vara en skön lirare som folk vill samarbeta med.

 

musikermingel_23 april 2015-3

Initiativtagare Lina Larsdotter Åström.

Att det finns behov att samla de norrbottniska musikkrafterna gick inte att ta miste på. GoBusiness lokal på våning ett var knökfull av musiker, arrangörer, musikföreningar, radio och tidningar. Jag frågade initiativtagare Lina Larsdotter Åström (The Chickpeas Band) om varför länets musikbransch behöver träffas?

 

– Jag tänker att alla inom musikbranschen behöver varandra. Vi bor i ett stort län och väldigt långt från Stockholm, så om vi ska bygga nätverk och skapa möjligheter här så måste vi börja just här. I länet. Så att alla som vill bo i Norrbotten och arbeta med musik känner att det går. Världen får komma till oss ibland.

 

Världen får komma till oss ibland

Mattias Edfast från musikföreningen Up Sweden.

Mattias Edfast från musikföreningen Upsweden/Kulturens.

 

Den analysen skriver Mattias Edfast från musikföreningen Upsweden/Kulturens under. Mattias arbetar hårt för att musikbranschen ska etablera sig i Norrbotten. Alla ska inte behöva åka till Stockholm för att saker och ting ska hända, tycker Mattias.

 

På plats var även Dennis Kalla. Ett aktat namn som hellre står på scen än minglar kom det fram. Dennis sa så här:

 

– Jag lärde mig en viktig sak. Det är inte bara jag som är dålig på att mingla, och att det faktiskt är okej att vara dålig på det. Det var ju en skön och avslappnad stämning samt bra energi bland alla deltagare.

 

 

På frågan vad Kalla önskar sig för Norrbottens musikliv svarade han:

 

Dennis Kalla till höger i bild.

Jimmie Nilsson, Alicia Carlestam, Fredrik Dahlin och Dennis Kalla.

– Min önskan är att de miljonbelopp som satsas på exempelvis Norrbotten Big Band och kammarorkestern, skulle fördelas på ett bättre sätt. I form av bidrag till festivaler, arrangörer, ungdomar som vill skapa musik eller arrangera spelningar. Sånt som faktiskt gynnar musikbranschen och musiklivet i länet.

 

Länets utvecklingsföretag för populärmusik, BD Pop, var representerade av Pär Soini och Elin Grunditz. Elin diggade initiativet, knöt kontakter och vill se fler träffar. Gärna med fler deltagare från inlandet.

 

Elin Grunditz (t.v.) och Pär Soini (t.h.) representerade BD Pop. I mitten står Filip Lundgren.

Elin Grunditz (t.v.) och Pär Soini (t.h.) representerade BD Pop. I mitten står Filip Lundgren.

 

En annan som är på god väg att bli professionell musiker är Filip Lundgren som blev peppad av Rebeccas föreläsning. För att norrbottnisk musik ska ta nästa steg tror Filip att det behövs ett renodlat skivbolag som jobbade uteslutande med artister som är baserade här.

 

Till sist träffade vi tjejen med kvällens största leende. 16-åriga musikern Julia Carlzon går första året på Strömbacka och var ordentligt taggad efter kvällen.

 

– Från träffen tog jag med mig mycket inspiration. Ibland kan ju musikerbranschen kännas seg och som att man inte kommer framåt. Men när man var där så ville man bara sätta igång och fortsätta med sina projekt, man kände sig riktigt peppad. Allting kändes möjligt.

 

Allting kändes möjligt

Elin Högberg, Julia Carlzon och Emma Bogren.

Elin Högberg, Julia Carlzon och Emma Bogren.

 

Det är vår tid nu.

Jag tror Julia har rätt. Allt är möjligt om länets musiker och entreprenörer bestämmer sig för att vända på den musikaliska kartan och placera Norrbotten i centrum.

 

Tidpunkten har knappast varit bättre. Från det glada 80-talet, 90-talets grunge, till 00-talets konsumtionshets då medelsvensson shoppade lyx på krediter så tror jag det finns längtan inom oss efter natur, äkthet och djupare mening. Precis det Norrbotten står för. Sofia Jannoks, Kitoks och Jon Henrik Fjällgrens framgångar är ingen slump. Lever vi i ett decennium där skog går före Stureplan?

 

Ska någon leda vägen är det personerna som kom till Lina Larsdotter Åströms träff igår. Det är vår tid nu.

 

/Micke S
mikael@p-town.se

 

Ps. Passa på och se Raindear live nu på tisdag. Tillsammans med Oh Jonathan medverkar hon i Musikscen Norrbotten där programledare Fredrika Johansson från P4 blandar intervjuer med musik i liveradio. Studio Acusticum, tisdag 28 april klockan 19. Kul och kostnadsfritt (länk till evenemanget)

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!