Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

ÄR DU LAGKAMRAT?

En projektidé som aldrig tidigare genomförts i Sverige har nu tagit plats i vårt eget Piteå. Ett projekt som skapar en genomgod cirkel och gynnar alla berörda. Ett projekt där medmänniskan blir viktigast.

 

Projektledare Emelie Lövgren, 25, mittback i Piteå IF, är i full fart med att ställa i ordning inför kvällens företagsevent på Sparbanken Nord. Ett event som förhoppningsvis ska öka kännedomen kring projektet för företag i Piteå.

 

– Vi ger fler äldre möjlighet till kamratskap samtidigt som fler elitidrottare får möjligheten att försörja sig utöver sin idrott, berättar Emelie.

 

Ett idrottslag som presterar i samhället

Fem spelare i PIF dam är ute bland våra äldreboenden och sprider glädje och kärlek.

Fem spelare från PIF dam är ute bland våra äldreboenden och sprider glädje och kärlek.

 

På initiativ av Piteå IF, Sparbanken Nord och Helikopter Brand Design har ”Lagkamrat” skapats. För dig som inte känner till projektet så är grundtanken att spelare från elitlag anställs för att sedan jobba ute på olika äldreboenden i kommunen. Där umgås spelarna med det äldre och anordnar olika aktiviteter.

 

Idén kläcktes någon gång i december 2014. Sparbanken Nord är en av PIF dams största sponsorer, därav hade Kjell-Åke Nilsson, kontaktperson från Sparbanken Nord, och Håkan Linneruth, styrelsemedlem i Piteå IF dam, ett möte där de diskuterade hur man skulle kunna utveckla samarbetet ytterligare.

 

Håkan Linneruth tog i sin tur kontakt med Emelie som hoppade på tåget. Efter det tillkom Irma Helin och Nina Jakobsson. Sedan rekryterade de också Frida Abrahamsson och Lena Blomkvist från PIF-laget.

 

Komplement till äldreomsorgen

– Väldigt få i laget har ju sjukvårdsbakgrund så då tittade man på vad vi skulle kunna bidra med istället och kom fram till detta med kamratskap och socialt engagemang inom äldrevården, berättar Emelie och fortsätter:

 

– Lagkamrat är ett komplement till Äldreomsorgen och deras personal. Jag har själv jobbat inom vården, jag är i grund och botten undersköterska och har jobbat på Piteå Älvdals sjukhus i fyra år. Man går ofta på knäna som personal och det är ju det äldreomsorgen också upplever, tyvärr. Där vi vill komma in och underlätta och komplettera.

 

Just nu är de fem stycken från Piteå IF dam som arbetar med Lagkamrat. De jobbar för närvarande ute på fyra olika äldreboenden av totalt tio.

 

– Vi vill ju givetvis jobba på alla tio, men innan vi når dit måste vi säkra upp finansieringen, förklarar hon.

 

Emelie Lövgren och Kjell Åke Nilsson.

Emelie Lövgren och Kjell Åke Nilsson.

Social sponsring

– Det är ingen traditionell idrottssponsring, utan vi ser detta som en social sponsring som kommer många intressenter till del, berättar Kjell-Åke som väldigt lägligt dyker upp i lunchrummet på Sparbanken Nord.

 

– Både små och stora företag har möjlighet att vara med utifrån sina förutsättningar, och på så sätt visa sina anställda och kunder att de vill vara med och skapa en bra situation för våra äldre i Piteå, avslutar han.

 

Framgångsteori

I år har Piteå IF gjort den bästa säsongen någonsin i Norrbottnisk fotbollshistoria. Jag undrar om projektet ”Lagkamrat” kan ha någon en del i framgången?

 

– Ja, det där är ju jätteintressant. Vi som jobbat med det här har ju fått rätt förutsättningar för att träna bra och återhämtat oss bra, på så sätt kan det väl ha bidragit till den fotbollsmässiga prestationen. Jag personligen har till exempel aldrig gjort en så bra säsong som jag har gjort det här året, berättar Emelie.

 

Familjär stämning på gott och ont

– Vissa av de äldre kommer man väldigt, väldigt nära, vilket är så hjärtevärmande att det inte går beskriva. Man blir som en familj ibland känns det som, förklarar hon.

 

Men precis som med mycket annat i livet är inte allt guld och gröna skogar.

Vi fick vara en del av den människans liv, och förhoppningsvis uppskattade den personen det. För det gjorde vi.

– Vi hade faktiskt en mindre rolig upplevelse för några veckor sen då det var en av pensionärerna som vi umgås väldigt mycket med gick bort, och det är ju så när man är gammal, det händer förr eller senare. Men det är tråkigt såklart. Det var jobbigt, mycket tårar och sådär, fortsätter Emelie.

 

– Man får vara glad för att vi hann träffa just den människan, hinna lära känna och umgås med hen. Vi fick vara en del av den människans liv, och förhoppningsvis uppskattade den personen det. För det gjorde vi.

 

Konceptualisering och framtidsvision

Mats Langstrom

Mats Långström har lagt många timmar för att ta fram konceptet Lagkamrat.

– Vi har tagit fram namnet ”Lagkamrat”, formen för projektet och skapat ett fungerade koncept. Det mest positiva är väl samhällsnyttan i det hela, sen att fem personer kan göra så stor skillnad är fantastisk. När jag ser responsen kring Lagkamrat blir jag nästan tårögd, säger Mats Långström, VD Helikopter Brand Design.

 

Helikopter Brand Design arbetar nu med att ta fram en handbok som beskriver hur man går till väga för att starta upp ”Lagkamrat”.

 

– Framtidsvisionen är att fler kommuner i Sverige ska kunna använda sig av den här idén.

 

Det låter som en god idé. Den stora frågan är: Är du Lagkamrat?

Med en smart idé och välvilliga aktörer kan små mirakel som Lagkamrat ske.

Med en smart idé och välvilliga aktörer kan små mirakel som Lagkamrat ske.

 

/Matilda Berggren
matilda@p-town.se

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!