Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

KRÖNIKA: DEN STÖRSTA SJUKDOMEN

Det finns många olika tekniker du kan använda för att bli någon du egentligen inte är men den här är den, enligt flera fristående källor, mest effektiva.* Den är osedvanligt enkel i rådande Internet- och sociala medier-förhållanden, och fungerar bäst i tonåren. *Observera dock de möjliga biverkningarna i näst sista paragrafen.

 

Om du vill bli någon annan har du förmodligen redan påbörjat förvandlingen, de första symptomen kan nämligen gå dig förbi. Det kan vara saker som att du börjar klä dig annorlunda, inte mest för att du tycker det är finare än hur du tidigare klädde dig, utan snarare för att alla andra har det på sig och du vill bli som dem. Du vill vara exakt som alla andra, och det är ingenting konstigt med det. Faktum är att vi människor är flockdjur, vi bygger upp normer för att överleva, och du vill passa in i ramarna. Du kanske börjar ändra på andra uttrycksformer, till exempel musiken. Ingen annan än du lyssnar på det där brittiska, alternativa folkrockbandet och förstår inte vad du menar när du tycker att RixFM på allvar bör omvärdera sin karaktär och sina humorlösa programledare.

 

Om du känner igen dig är du ett steg på vägen, men det är några detaljer som kvarstår. Hur känner du till exempel inför att i framtiden inte kunna säga vad du egentligen tycker, utan istället det som du antar att andra vill höra? Det är nämligen dina verkliga åsikter du kommer behöva offra för att du ska lyckas. Det kommer också förväntas av dig att posta bilder på Instagram och uppdateringar på Facebook som inte speglar din faktiska vardag utan som endast består av regnbågar, kattungar och solsken. Du får ju inte visa hur det egentligen står till när du mensat ner dina finaste byxor, eller spenderat en hel dag med att se på Dr Phil och äta flingor direkt ur paketet, eller inte duschat på sju dagar.

 

Du bör också avgöra hur du ställer dig till att kanske inte kunna umgås med sådana som verkligen skulle tycka om ditt innersta jag, utan istället behöva omgärda dig av personer du egentligen inte har någonting gemensamt med men som kanske kan förse dig med några års popularitet, en stjärna på högstadie- eller gymnasiehimlen tills du går ut och allt är glömt men inte förlåtet. Om allt detta känns värt det? Be my guest.

 

Observera att bieffekter kan förekomma vid förvandling till någon annan. Man kan nämligen inte förvandla sitt innersta vara, man kan bara dölja det, vilket kan det leda till en förvriden självbild. Dagens normer är en överlevnadsinstinkt som spårat ur och kan medföra en utebliven livskvalité. Risk finns också för vänskapsband som klipps itu, en galenskap utvecklad ur RixFMs alldeles för korta spellistor och en garderob du inte ens vill ha.

 

Men. Det finns ett botemedel. Det kallas självkänsla (riktigt tråkigt och uttjatat ord, jag vet) och är jävligt svårt att få tag i. Vissa letar efter den mellan pärmarna i självhjälpsböckerna på biblioteket, andra i de riktigt tunga träningspassen på gymmet. Vad de hittar har jag ingen aning om, jag vet åtminstone att jag själv inte hittade den där. Vissa dagar letar jag förstås efter den fortfarande, det antar jag att alla gör, men då brukar jag istället leta i alla andras ögon.

 

Och då hittar jag det jag tror att de ser, funderar ett tag på vad jag vill att se ska se och så är jag det. Bara det. Och för mig är det en människa som går på sina två ben, med transportmedlet kroppen som tar henne exakt dit hon vill oavsett hur långt det är, hur brant eller hur djupt. Som gör det hon tycker om fullständigt villkorslöst, älskar med hela hjärtat och ständigt minns att om någon kollar snett, är det för att hen ännu inte hittat det jag hittat.

 

/ Linnea Lundström

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!