Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

KULTURCENTRUM EBENESER: FRÅN IDÉ TILL SUCCÉ

Mitt i Piteås brinnande kulturdebatt drog vi till Luleå för inspiration. På ett år har 250 evenemang arrangerats i Kulturcentrum Ebeneser. Finns några lärdomar vi kan ta med oss?

 

Först lite bakgrundsfakta. Kulturcentrum Ebeneser är ett ideellt kulturhus i centrala Luleå (bredvid gågatan, nära Max) som tidigare huserade en baptistkyrka. Idén föddes 2010 då en grupp eldsjälar samlades kring behovet av en centralt belägen scen för kulturföreningar och aktörer vars evenemang av olika anledningar inte passade in på de befintliga scenerna.

Från baptisktkyrka till kulturcentrum. Byggnaden i centrala Luleå blev helt rätt för kulturlivet.

Från baptisktkyrka till kulturcentrum. Byggnaden i centrala Luleå blev helt rätt för kulturlivet.

Idag är Kulturföreningen Ebeneser som driver verksamhet en ideell förening med två och en halv anställda. Portarna slogs upp den femte september 2015 och myllrar redan av liv. Verksamheten är finansierad av både kommun och landsting, dessutom finns privatpersoner som stöttar med pengar och/eller som volontärer.

 

Kommunen hyr och utrustar lokalen, som sedan kan bokas av olika aktörer såvida de uppfyller vissa kriterier; publikt evenemang med kulturellt innehåll och ideellt syfte. Notera att ideellt inte betyder amatörmässigt.

En restaurang med café finns som drivs av en privat aktör.

En restaurang med café finns som drivs av en privat aktör.

 

I byggnaden ryms även en restaurang/café som serverar allt från dagens lunch till fikabröd och även alkoholhaltiga drycker om arrangören så önskar. Här kan man också studera eller jobba dagtid, eller bara hänga i en inspirerande miljö.

Om många gör lite blir det stora resultat

Redan under första året har Ebeneser agerat värd åt 250 evenemang och vi träffade verksamhetschef Fredrika Johansson för att höra hur de gick från idé till succé.

 

– Om många gör lite blir det stora resultat, inleder Johansson med och trycker på vikten att skapa åt varandra, att ta gemensamt ansvar.

 

– För att bygga en levande scen måste man gå på varandras evenemang. Ju mer kultur människor konsumerar, desto mer vill de konsumera, fortsätter hon.

 

Luleå kommun hyr och utrustar lokalen som sedan arrangörerna kan hyra.

Luleå kommun hyr och utrustar lokalen som sedan arrangörerna kan hyra.

Från början har högsta kommunledningen stöttat projektet och det är inte ovanligt att kommunalråden i Luleå droppar in och frågar om de kan hjälpa till med något.

 

Johansson poängterar värdet i att kunna vara flexibel, ”lika är inte alltid rättvist”. Det gäller att anpassa sig efter olika föreningars och arrangörers behov.

Vi konkurrerar om folks tid

Fredrikas tankar om konkurrens är värda att notera:

– Vi konkurrerar om folks tid. Mot fredagströttheten, tacos och sköna soffor, inte främst mot andra kulturevenemang.

 

Bakom alla succéer finns alltid eldsjälar som är beredda att gå genom berg för att idéförverkliga. Vi var såklart nyfikna på Fredrika som du kanske känner igen som producent för Veckans färsking i P4 Norrbotten, eller Svensktoppen nästa i samma radiokanal.

Fredrika Johansson är en av eldsjälarna som kläckte idén. Idag är hon verksamhetschef.

Fredrika Johansson är en av eldsjälarna som kläckte idén. Idag är hon verksamhetschef.

 

Luleåfödda Fredrika studerade till lärare i musik- och sångpedagogik här i Piteå mellan 2002-2006 och det märks att hon har ett kärleksfullt förhållande till grannstaden. Sedan dess har hon hunnit med jobb som musiklärare i Sollefteå, men valde aktivt att flytta hem till Luleå.

 

– Kulturlivet var på uppsving, släkten bor ju här och det är en lagom stor stad, så valet att flytta hem var ganska självklart.

 

Hon ser sig själv som en rastlös möjliggörare med något kort stubin. En strukturerad visionär med tydligt ledarskap. Saker händer snabbt i Johanssons närvaro.

 

Några förebilder från tidig ålder är Carola och Madonna. Idag hittar vi Kristoffer Åström och Massive Attack i Fredrikas Spotifylista. Hon drömde faktiskt om att få fronta ett rockband som elgitarrist och lirade i bandet ”Det är för vilt” mellan 2010-2011 (vi vill hemskt gärna höra smakprov).

 

Helt klart har Fredrika den rätta kompetensen och hjärtat på rätt kulturställe för att förverkliga Kulturcentrum Ebeneser, vilket resultaten skvallrar om.

Just nu drömmer Fredrika om fler besökare och att fler upptäcker lokalen mellan evenemangen.

Just nu drömmer Fredrika om fler besökare och en levande mötesplats mellan gigen.

Drömmen just nu är mer välbesökta arrangemang, kultur sju dagar i veckan och en levande mötesplats mellan evenemangen.

 

Till Piteå skickar Fredrika några sista råd:

..ta bollen och äg den

– Hellre många som gör lite. Ideellt engagemang är en förutsättning och man måste skapa åt varandra. Gå på varandras evenemang. Sitt inte och vänta, ta bollen och äg den, blir det sista Johansson skickar med oss innan hon kastar sig in i nästa möte.

 

 

/Micke
mikael@p-town.se

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!