Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

LÄS INTE DET HÄR

Det kommer nämligen att ta tid. Tid du mest troligt inte har. Tid du aldrig får tillbaka.

 

Omslagsbild: Michael Melanson

 

Vad är tid egentligen?
Världens största bristvara enligt många.

Något vi tar för givet för de flesta.

 

Men låt dig inte luras. 

Det fanns en tid då tiden inte fanns.

 

Tid är en uppfinning.
Av människan. För människan.

 

Två människor som funderat extra mycket på begreppet tid senaste tiden är Erika Pekula Pettersson och Disa Krosness. Två koreografer, dansare och filosofer som just nu spenderar all sin vakna tid på dansföreställningen “Perfect. Tajming,” som har urpremiär under Dans i Nords Dansfesten i Piteå inom kort.

 

Exakt vad föreställningen kommer innehålla går inte att klä i ord. Det enda Erika och Disa vill avslöja är att de låter dansen gestalta deras tankar om tid i fyra olika scener. Framtid, nutid, dåtid och drömtid.

 

Helene Markström på Dans i Nord beskriver föreställningen så här:

– Verket innehåller, som alltid i deras verk, lite humor, men är möjligen
något mer vemodigt än exempelvis Ödeshögar .

 

– Det är ett verk att luta sig tillbaka och bara uppleva och följa med på
deras resa genom tiden/tiderna.

 

Erikas återkomst till Piteå

Vi kan inte undgå att lägga lite mer tid på Erika Pekula Pettersson. En hårt arbetande dansare från Bergsviken, Piteå som gått hela danskedjan (Musik och Dans på högstadiet och Dansgymnasiet i Piteå. Danshögskola i Stockholm).

Erika Pettersson Pekula och Disa Krosness. Fotograf: Michael Melanson

Erika Pettersson Pekula och Disa Krosness. Fotograf: Michael Melanson

 

Idag bor Erika i vår kungliga huvudstad där hon ömsom skapar egna produktioner och ömsom medverkar i andras. För att leva på dans idag måste man vara lika delar entreprenör som scenarbetare.

 

Erika är respekterad av danscommunityn för sin förmåga att uttrycka sig. En förmåga som bygger på en hög teknisk kompetens i kombination med en elitidrottares pannben. Erika har svettats för sin framgång och förtjänar all tid i strålkastarljuset.

 

Vi frågade vad Erika skulle göra om hon fick mer tid?
– Ringa min farmor och farfar oftare, laga mer mat (vegetarisk lasagne och palt), lyssna på fler dokumentärer på P1 & P3 samt lära sig fler språk.

 

Nu räcker ju tiden inte till för allt det där.
All tid går ju nämligen till att få ihop urpremiären i Piteå.

 

En bonus värd din tid

Som en bonus kommer Piteå Dansgymnasium och Svenska balettskolan öppna föreställningen. För första gången kommer alla tre årskullar från Dansgymnasiet uppträda samtidigt. Bara det kan vara värt din tid.

 

Har du tagit dig tid att läsa ända hit bör du se föreställningen. Framförallt om du aldrig upplevt en dansföreställning tidigare.

 

Det vore på tiden.

 

/Mikael Sundkvist

 

Ps. Detta är en annons för Dans i Nords föreställning “Perfekt. Tajming,” som har urpremiär den 21 september på Studio Acusticum i Piteå. Biljetter säljs via Ticketmaster (länk).

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!