Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

LET’S TALK ABOUT SEX

Vad köper piteborna egentligen för sexleksaker? Vågar de prata om sex, och vad är det som oftast gått snett när de söker hjälp för sänghalmsrelaterade bekymmer? Vi pratade med Lustgården, och där har man varit med om en del.

 

Något som åtminstone står klart är att klimatet kring sex och sexhjälpmedelsbutiker har förändrats en del sedan systrarna Ulrica och Maria Iseby startade butiken Lustgården år 2003.

 

– Folk blev ju alldeles galna. ”Vad ÄR det här?”, fick vi höra. När vi sökte lån på banken för att öppna butiken kallade de det för en ”oseriös bransch”, säger Ulrica, och fortsätter:

 

– Men det behövdes. Några kompisar skulle gifta sig och vi åkte till butiken i Luleå, den närmsta som fanns, för att köpa något roligt till dem inför bröllopsnatten. Den affären var obehaglig, alltså det var en grov porrbutik. I bilen hem sa vi till varandra att det här kan vi göra så mycket snyggare, två veckor senare hade vi lokal och lager klara.

Ulrica Iseby och hennes syster Maria Iseby startade Lustgården för 13 år sedan.

Ulrica Iseby och hennes syster Maria Iseby startade Lustgården för 13 år sedan.

De ville gå ifrån porren och runkbåsen som funnits innan.

 

– I början trodde man att vi skulle stå där inne med läderkjolar och dansa i princip. Men vi var ju tråkiga småbarnsföräldrar från Djupviken!

 

För systrarna har det sedan start främst handlat om att hjälpa kvinnor, de ville gå ifrån porren och runkbåsen som funnits innan.

"För killarna handlar det oftast om att bromsa utlösningen. Då köper de penisringar eller bedövande krämer."

”För killarna handlar det oftast om att bromsa utlösningen. Då köper de penisringar eller bedövande krämer.”

 

– Killarna har det lättare. De har ju allt på utsidan, vi har det inuti och det gör det lite svårare. Det är väldigt sällan man hör om killar som har svårt att få orgasm. För dem handlar det mer om att bromsa utlösningen, de köper penisringar och bedövande krämer. Kvinnorna vill oftast ha något som sätter lite fart, säger Ulrica.

 

– Det är så orättvist egentligen, varför kan det inte vara tvärtom! Menar Maria.

 

Systrarna beskriver det dåvarande klientelet som yngre än det nuvarande. Då handlade det främst om personer som hade ett aktivt sexliv men ville liva upp det. Numera sträcker sig åldrarna upp till 80 år, en del som blir hänvisade till systrarna Iseby av vårdcentraler och kvinnokliniker av medicinska skäl. Attityderna är också betydligt mer mottagliga än vad de var förut.

Mer: ”Jag satte på frugan sju gånger i morse”.

– Man ser program på TV, i kvällstidningarnas söndagsbilagor står det till höger och vänster om sextips och med internet har det blivit mycket öppnare.

 

– På en tjejfest sitter man ju tre av fem timmar och pratar om sex och samlevnad, jag tror inte det är samma för killar. Mer: ”Jag satte på frugan sju gånger i morse”, säger Ulrica.

 

Hur öppna tycker ni generellt att piteborna verkar vara kring att prata om sex?

– Alltså, vissa berättar ju mycket mer än vad vi egentligen vill höra. Andra är blygare, det förstår vi, det här är ju väldigt, väldigt intimt. Men vi har ju tystnadsplikt, vi bor ju i Piteå liksom. Det folk nog är allra mest rädda för är att gå in här och träffa grannen. Det är därför vi har valt att ta in maskeradkläder och skämtartiklar också, så ingen vet om du går ut härifrån med penisformad choklad eller en vibrator. Vi har inte heller några loggor på påsarna.

Helt plötsligt började de köpa piskor, ögonbindlar och nypor.

 

Högst på topplistan över det kunderna oftast köper.

Högst på topplistan över det kunderna oftast köper.

 

Och vad köper piteborna allra mest?
 Ulrica svarar:

 

1.

–  I första hand är det sexhjälpmedel för tjejer. Alltså små klitorisstimulatorer.

 

2.

– BDSM är stort i Piteå. Det blev ett enormt genomslag när ”50 shades of Grey” kom ut, framför allt kvinnor i 45-årsåldern började leta sig hit då. Helt plötsligt började de köpa piskor, ögonbindlar och nypor. När jag kollade kassan nu såg jag däremot att skämtartiklarna gått om BDSM-produkterna nu till jul, då vill många köpa sånt till julklappslekarna.

 

3.

– Glidmedel.

 Vad brukar ni ge för tips till de som vill ”spice things up”?

– Sexhjälpmedel kan handla om allt möjligt, allt måste inte alltid vibrera. En massageolja kan göra allt, så man får in beröringen och närheten. Även olika spel där man ska dra kort och göra saker för den andra parten, när man liksom glömt bort varandra. Men också att ta tid för varandra. Skaffa barnvakt och bort med ungarna! Livet är så stressigt, man lagar mikromat och skjutsar kids till träning men tar sig inte tid i sitt förhållande, säger Ulrica.

_MG_0991

////////

 

Systrarna Iseby delar med sig av sina konstigaste historier

 

Ulrica: – En man hade varit inne och köpt en lösvagina, alltså en sådan som är formad som en hel rumpa. Han kom tillbaka när det var PDOL och väldigt mycket folk i butiken, och hade med sig en hockeytrunk. Helt ohämmat tog han upp den här rumpan och slängde upp den på kassan så det bara dallrade överallt, och klagade på att den hade spruckit när han försökt använda den.

Någon ville köpa mina använda trosor.

Maria: – Vart ska man börja? Folk  har ringt på hemtelefonen och stönat i luren. Någon ville köpa mina använda trosor, och det är ju inte riktigt vår typ av business så att säga. Det är nästan så att vissa i stort sett trott att vi varit prostituerade, att vi ska följa med på köpet när de är inne och handlar någonting. Vi har överfallsalarm i kassan och dolt nummer sedan start.

 

När P-Town är på besök i butiken är det desto mer odramatiskt. Som vilken butik som helst ungefär. Och när vi lämnar är det med lite mer förståelse för pitebornas sexliv, åtminstone sexleksaksköpvanor, och med den nya lärdomen att en bör ha särskilda batterier i sina sexjhälpmedel. Så att man inte får batterisyra på osköna ställen ni vet. Över och ut!

 

/ Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!