Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MER ÄN BETONG

Idag klipps bandet för en tre decennier lång dröm. Skateparken har stått klar sedan i höstas men nu invigs den officiellt, vi har pratat med några av de som fått det att hända.

 

I Piteå har skateboardåkarna varit aktiva länge. 1990 öppnade Jonas Berglund Stale Fish (förlagan till Stale and Destroy på Storgatan) och då hade intresset redan funnits i staden några år innan. Var du inte en fotbolls- eller hockeyspelare så var du mest troligt skate. Åtminstone om du var kille. I stort sett enda möjligheten att nå den kulturen var genom att gå ner i den lilla källaren på andra sidan busstationen. I trappen ner kunde skatearna hänga i timmar.

 

Det skulle dröja några år efter det innan Kalle ”Gracias” Granberg blev en del av den världen. När han började skatea hade inomhuslokalen ”Grossen” som tidigare fanns på Backen-området hunnit lägga ner.

skatepark_webb_ptown

Kalle Granberg är en av de som kämpat längst för skateparken och på invigningen uppträdde han, bland annat med en ny låt.

 

 

– Skateboardkulturen har en lång historia i Piteå och vi har länge längtat efter en riktig plats där vi kan känna oss som hemma. Jag minns när min generation av Pite-skejtare först började föra dialog med Kultur och Fritid om en skatepark. Det var 16 år sedan. Vi gick upp till deras kontor och ba ”hur svårt kan de va?”. Sedan dess har vi varit på många möten och byggt upp en extremsportsförening (PXS) där vi har försökt ena alla som utövar extremsport under ett namn. Jag tror det var nyckeln till att parken står här idag, en seriös förening där föräldrar som Hans Ruthberg (före detta ordförande) verkligen visat engagemang för ungdomar i Piteå, säger Kalle.

 

Men att få igenom stora beslut tar tid. Nio år efter att Kalle gick på det där första mötet blev Anton Svanborg, en idag 27 årig skateboardåkare som man hittar bakom disken på Stale and Destroy, en del av dialogen. Han är uppvuxen söder om Södertälje, men kommer ihåg hur han hörde talas om Stalerampen i Piteå redan då.

 

– Inom den här kulturen var den rampen legendarisk. Skatevärlden är ganska liten. Man hade magasin som spred information långt innan Internet blev stort. Man visste vilka skatespots man borde besöka och Piteå var norra Norrlands sådana ställe.

10062017-aktivitetsparken_ptown-9

Anton Svanborg har varit drivande i frågan om skateparken och lagt ner åtskilliga timmar på det. Under invigningen höll han tal och kommenterade skatetävlingen.

 

 

– Det var 2010 jag kom in i samtalen om en skatepark i Piteå, så det är sju år jag har hållit på med det nu. Jag klev på en ansvarsposition i föreningen (PXS) för två år sedan så det är sedan dess jag varit inblandad på det sättet. Jag har märkt att det finns väldigt mycket folk i den här stan som vill saker, men väldigt få som gör någonting åt det. Åtminstone varje år har det kommit in nån här i butiken med en namninsamling, det har varit något upprop på Facebook, men så fort man fått alla namn så gör man inget mer. Aktiviteter som händer i den här stan ploppar inte upp ur inget, och det är inte kommunen som står som en puppet master och drar i varenda litet evenemang. Det är nån som gör det. Vill vi ha någonting har vi jobbat för det, det är därför parken står där idag, säger Anton.

 

I november 2015 togs det första spadtaget, men det var efter en del meningsskiljaktigheter från annat håll. Förutom debatten kring om pengar skulle gå till skatepark eller bokbuss fanns det också lite skeptiska röster på Piteå-Tidningens debattsidor. Skolpartiets Anders Nordin uppmärksammade citat: ”Skateboardkulturen är en subkultur som intimt hänger samman med hascheri” fick Anton att reagera.

 Det här handlar bara, bara, bara om att inte ha koll.

– Man kommer hela tiden tillbaka till idén av vad det här är för någonting, vad det är vi sysslar med. Det här handlar bara, bara, bara om att inte ha koll. Folk är rädda för invandrare för att man tror invandrare är någonting man sett i en nyhet någonstans. Folk i södra Sverige tror att norrlänningar är på ett visst sätt för att man sett Pistvakt. Och jag tror det är precis samma sak som hänt här. Enda anledningen att jag reagerade över huvud taget är att jag tycker det är alldeles för många som är för unga för att kunna svara på ett bra sätt. De som är utpekade för att hålla på med hascheri är ju de som är för unga för att egentligen veta vad det innebär. Jag ser på den här debatten på samma sätt som man kan bemöta den bråkiga killen i klassen, genom att prata med dem och hantera det som att de inte vill något ont. Man kramar ihjäl diskussionen, kramar ihjäl problemet.

 

Fler tog avstånd från Nordins uttalande, bland andra Connextions, men tilläggas ska att trots att Nordin stod fast vid sina ord, föreslog han senare en inomhuslokal för skateboardåkning.

 

Så blev det, som ju känt är, inte. En utomhusbetongpark på 800 kvadratmeter stod klar hösten 2016 . Fram till dess har Anton Svanborg lagt ner otaliga timmar på arbetet. Och gör det fortfarande.

10062017-aktivitetsparken_ptown-4

Här klipper Ann-Katrin Sämfors och Helena Stenberg bandet som inviger skateparken i Piteå.

 

skatepark_webb_ptown-11

Filip ”Griljo” Granberg uppträde under invigningen.

 

– Det är förstås helt frivilligt, jag räknar inte timmarna jag lagt ner på det här, det faller naturligt. Under hela perioden har jag lagt varje lunchrast på att cykla dit och heja på gubbarna som jobbat, tagit kort på allt. Och nu är jag ju där så fort jag har tid och ork och vädret är okej. Det är ju för att man brinner för det, och jag tror det är mycket så. Vi som håller på med brädsport – det är det här vi gör. Vi har inte mycket annat.

 

Det verkar hur som helst som att han och resten av de inblandade verkligen fått lön för mödan. Enligt Anton är betongparken i Piteå en av de bästa i hela landet.

 

– Parken hade verkligen inte kunnat bli bättre. Det här är verkligen det bästa man hittar i princip, bland det bästa i hela Sverige, utan tvekan. Det ska kommunen ha en eloge för, att när de väl gjorde det så tog de tag i att göra det på bästa sätt, inte kasta bort pengarna och chansa.

 

Han tror själv att en anledning till varför det trots allt tog så pass lång tid handlade om en okunskap till den relativt icke etablerade sporten.

skatepark_webb_ptown-18

 

– Jag upplever, särskilt eftersom jag varit engagerad i andra föreningar i mer etablerade sporter, att om man går in på ett kommunmöte och ber om stöd till en fotbollsförening i by X för att bygga en kanslibyggnad, så vet alla vad man pratar om. Förmodligen har alla på det mötet någon sorts relation till sporten och hur systemet ser ut. När vi kommer in så måste vi verkligen ta det från början, i princip: ”skateboard är en sport där man har en bräda på fyra hjul”. Vi måste börja från scratch och anta att ingen vet vad vi håller på med, för den enda relationen de har till skate är något de såg på MTV när någon levde rövare för femton år sen. Det är ganska spännande, att alltid behöva jobba med att bemöta någon när det kan vara den första eller möjligtvis andra gången de ens tänkt på skateboard. Men jag tycker verkligen vi har lyckats både i hur parken är utformad och hur stämningen är där.

 

Kalle Granberg beskriver själv hur många faktorer spelat in i det slutgiltiga bygget, inte minst just Anton samt Jonas Berglunds drivande engagemang.

 

– De har verkligen gjort ett superbra jobb, och jag vill ge en eloge till alla som varit inblandade, säger han. Drömmen om en riktig park har delats av många och vi har haft tur att ha så positiva personer som Elisabeth Forsell med kollegor som har varit med oss hela vägen, stöttat och lyft våra idéer uppåt till politikerna. Så länge man inte ger upp så finns det hopp!

 Vi vill visa att det här är verkligen det roligaste som finns.

Även om det inte är förrän igår, lördag, som betongparken officiellt invigs, så har den stått klar i över ett halvår. Under den tiden har Anton Svanborg märkt en bra stämning bland unga och gamla, nybörjare och inbitna.

 

– Vi äldre har gjort ett aktivt val att bidra med gott exempel, vi är schysst med kidsen, pratar med dem och hjälper varandra. Vi vill ju verkligen lyfta in dem i det här, om vi ser att någon är och fingrar på en bräda och är lite nyfiken så hjälper vi till och skjutsar. Jag kan stå och prata med en 12-åring och ändå tycka att det är en ganska givande konversation, för vi har någonting gemensamt och kan prata om vårt intresse.  För oss är det uppskattande, vi ser den långsiktiga bilden. Vi får en bättre kultur, fler som håller på med samma sak som oss och det är någonting positivt. Jag och mina polare tycker ju verkligen att skateboard är the shit och vi vill ju få in fler folk hos oss, visa att det här är verkligen det roligaste som finns.

skatepark_webb_ptown-14

Autografskrivning och selfietagning.

 

Och redan nu har den börjat tjäna sitt syfte som knytpunkt och paraply för de som har valfritt antal hjul att rulla på där.

 

– Jag tror inte man riktigt man förstår hur stort det är, det man gjort nu. Det man byggt kommer betyda så mycket för så många generationer i Pite under lång tid. Vi ser folk som varit på sin trottoar utanför huset och åkt, de har varit nånstans ute i Bärtnäs på sin lilla asfaltsplätt och nu träffar man dem i parken. Jag har varit superaktiv i sju år och ändå aldrig sett de människorna. Det har blivit en knytpunkt och en väldigt social grej.

 

Kalle Granberg ser själv på skateboardintresset som en mötesplats i sig, och tror absolut att parken kommer vara viktig för Piteå:

 

– Skateboard är bra på att fånga upp de själar som inte hittar någon tillhörighet i de vanligare aktiviteterna. Det handlar mer om kreativitet, gemenskap och frihet än om att vinna. Det handlar om att utveckla sitt egna uttryck och om att växa som person, jag skulle säga att det är exakt vad Piteå behöver.

Äntligen! Grattis mitt Pite! Grattis oss!

Det tror vi med. Vi pratade med två skateare i Piteå som kommer vara några av de som nyttjar parken mest.

 

Robert Hedman, vilken betydelse har en skatepark i vår stad?

 

– Jag tror att den nya skateparken har en enorm betydelse för vår lilla stad. För oss som valt att stanna kvar, för oss som valt att komma tillbaks och till oss som ba vill komma hem ett tag. Äntligen! Grattis mitt Pite! Grattis oss!

Vi har varit omringade en längre tid nu av betongparker Lule, Skellefte och Ume och skataearna har varit tvungna åka ca 5/8/20 mil för att kunna utöva sin passion på ett ställe där man inte blir ivägsjasad av dinosaurier som helt enkelt inte fattar. Det är inte deras fel vill jag inflika, alla är vi formade med olika bakgrunder. Och den nya parken har verkligen allt! Den ger nästa generation alla förutsättningar att vara aktiva och utöva sin åkning i deras hemstad, hålla intresset vid liv och framför allt locka nya grabbar och tjejer att prova och börja åka själva och upptäcka det vi redan fått erfara. Jag tror det är bra för de yngre att få lägga sin kreativitet på någonting positivt. När livets trådar lätt kan dra en åt fel håll under tonåren, när man ska bryta sig fri och hitta sin egen vilja, person och plats i världen.

 

– Jag vill passa på att tacka några viktiga personer och eldsjälar som enligt mig betytt mycket för skateboard i Pite och att detta blev möjligt. Jonas Berglund på Stale / Mob Distribution / Northern Hooligans. Eli på Kultur och Fritid / Piteå Kommun. Hans Ruthberg som styrde upp PXS. Anton Svanborg på Stale. Jimmy Boström. Kalle och Fille Granberg. Egga och alla skaters i Pite och Norrland, back in the days och nu, som hållit vår kultur levande.

 

Alexandra Unger, vad tror du att skateparken har för betydelse för Piteå?

 

– Jag tänker att det bidrar till att göra Piteå till en levande och mer attraktiv stad för alla, oavsett vilket intresse du har. Att bygga parken visar just på att Piteå är en stad som växer, utvecklas och inkluderar både stora och små. För mig betyder parken att vi äntligen har ett ställe att göra det vi tycker är kul, en plattform att synas på och inspirera andra till att börja åka. Jag blir glad och peppad varenda gång jag ser någon som fått upp ögonen för skate. Det är aldrig för sent eller för tidigt att börja!

 

 

Det här är ingenting som kommer sluta vid att flippa brädor. Det här är någonting som kommer forma generation efter generation, skrapsår för skrapsår. Tack för att det får hända.

 

/Linnea

Vi har samlat bilderna från invigningen i ett feett galleri. Se nedan.

 

10062017-aktivitetsparken_ptown-26_omslag

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!