Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MUSIKALEN SEIZE IT

Musikal en måndag i Piteå med fritt inträde. Smaka på den.  ”Seize It – Blinka, Bromsa, Älska” gör att man smått blir förälskad i kulturstaden Piteås kreativitet. Låt mig förklara…

 

Bakgrunden till musikalen är Jenny Strandbergs önskan att axla en ny utmaning modell större. I Jennys fall yttrade det sig genom att producera och regissera en ny musikal med 40 studenter (!) från både Musikhögskolan och Framnäs Folkhögskola. Lägg till det att all musik är  nyskriven och samtidigt som Jenny själv studerar och står på scen flera dagar i veckan på Western Farms julshow (läs om den här). Utmaning är bara förnamnet.

 

Så Jennys utmaning var en utmaning i ordets rätta bemärkelse. Resultatet blev musikalen Seize It som premierade på måndagskvällen inför ett nästintill fullsatt Black Box.

Seize It är ett klassiskt amerikansk high schol-kärleksdrama med Piteåtwist.

Seize It är ett klassiskt amerikansk high schol-kärleksdrama med Piteåtwist.

Klassiskt high school i lokal tappning

Handlingen utgår från ett klassiskt kärlekstema i äkta amerikansk high school-anda, fast med en handling som utspelar sig här i Piteå. Charmören Nick Freeman (spelad av Jonas Holmström) faller pladask för sångtalangen Alexandra (Siri Wallentén) och dynamiken dem emellan kastar oss fram och tillbaka i känsloregistret. Hur ska dramat sluta?

Den kvinnliga huvudrollen spelas av Siri Wallentén.

 

90 fartfyllda minuter

Under två fotbollshalvlekar bjuds vi på medryckande dans, fyndiga skämt, varierande sånginsatser och artister som flörtar med klassiska könsroller och nutidsaktuella sociala medie-beteenden som man (tyvärr) känner igen sig i. Att några kopplingar går till det lokalt uppskattade fenomenet SMASK gör att musikalen går rakt in i Piteåhjärtat.

 

Vi kan inte avsluta hur musikalen slutar utan att göra en spoiler. Det enda vi kan avslöja är slutet är oväntat och att fler än en i publiken gick hem med glansiga ögon.

Seize It tilltalar den breda massan..

Att handlingen är av klassiskt snitt tror jag är ett smart drag av producent/regissör Strandberg. En ny musikal som framförs för första gången kan bli en utmaning för en ovan musikalpublik. Därför underlättar en handling med hög igenkänningsfaktor. Seize It tilltalar den breda massan och det är ju en fördel om man funderar på att kommersialisera verket framöver.

Jonas Holmströms rutin och musikaltalang är ett ankare för Seize It. Ett annat ankare är dansaren Gabriella Rooth, här till höger i bild.

 

En premiär som kan poleras

Det finns utrymme för förbättring. Lite tekniskt strul ställer till ljudet, delar av artisterna verkar tagna av stundens allvar och med så stor ensemble märks att några har mer rutin än andra. Några maffigare dansscener hade också suttit fint.

Kan dagens föreställning ta vid där måndagsföreställningen slutade väntar en tidig julklapp för tisdagsbesökarna.

Samtidigt lyfter musikalen sakta men säkert och vi får inte glömma att det är studenter som framför och inte rutinerade artister från Wallmans (vilket omnämns som ”Hallmans” i musikalen. Avd: skön gliring). Här spelar en i sammanhanget rutinerad artist som Jonas Holmström en avgörande roll. Jonas trygghet på scen boostar övriga i ensemblen och mot slutet av showen vågar allt fler ta för sig och spela ut hela sitt register.

 

Kan dagens föreställning ta vid där måndagsföreställningen slutade väntar en tidig julklapp för tisdagsbesökarna.

 

Kärlek i sin finaste form

Musikalen Seize It gör mig påmind om en av Piteås storheter. Här är ett gäng studenter som lagt ner sin själ för att skapa något nytt som både underhåller och berör. Bara för att de älskar uttrycksformen. Kärlek!

Kvällens känslosammaste stund orsakades av Maria Paby inlevelsefulla sång.

Kvällens känslosammaste stund orsakades av Maria Pabys inlevelsefulla sång.

Seize It är en kulturyttring i sin finaste form.

Seize It är mer än trivsam måndagsunderhållning. Seize It är en kulturyttring i sin finaste form. Tänk att vi får uppleva en hjärtlig musikal på en vanlig decembermåndag i lilla Piteå.

 

Än kan du fånga stunden.

Ikväll klockan 19 framförs Seize It igen. Precis som titeln antyder gäller det att fånga stunden. Det är ikväll eller aldrig om du vill uppleva en festlig musikal en decembertisdag i Piteå.

Producent och koreograf Jenny Strandberg var tagen efter föreställningen och tog emot publikens varma applåder. Välförtjänt.

Producent och regissör Jenny Strandberg var tagen efter föreställningen och tog emot publikens varma applåder. Välförtjänt.

 

/Micke S

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!