Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MUSIK/ESTET ON TOUR

Gymnasieeleverna på musikprogrammet tredje ring drar på turné i kommunen och premiärar på Strömbacka på måndag. P-Town träffade Elin Lyckander och Elsa Dahlbäck för att snacka konsert, musik och estetfördomar.

 

Det är för att värva nya fräscha musikestetare som treorna åker ut på sedvanlig turné i Piteås högstadieskolor. Elin Lyckander berättar själv att det var så hon valde att plugga musik på gymnasiet.

 

– Jag var lite osäker på vilket program jag skulle välja men efter att de hade spelat på Sjulnässkolan där jag gick blev jag övertygad. Och jag valde så rätt, man får så mycket energi och lär sig på ett helt annat sätt än på en teoretisk linje. Lär man sig att stå på scen blir det till exempel lättare att pratar inför människor, säger hon. Elsa fyller i:

 

– Det blir någonting annat än att bara läsa.

 

Elin Lyckander och Elsa Dahlbäck drar ut på turné tillsammans med sin klass. Som huvudinstrument har de sång respektive bas.

Elin Lyckander och Elsa Dahlbäck drar ut på turné tillsammans med sin klass. Som huvudinstrument har de sång respektive bas.

På måndag klockan 19 hålls den första inledande konserten i Strömbackaskolans samlingssal där det utlovas ös kombinerat med lite lugnare toner.

 

– Man kan säga att det är en blandning av rock och lite mer dark. Sen blir det en del radiohits också, tänk Bruno Mars-stuk, säger Elin.

 Folk tror att vi är konstiga, alla är deprimerade, att vi färgat håret och piercar oss på konstiga ställen

Innanför Ymers väggar har repertoaren övats in sedan början av skolåret. Där inne är man, enligt Elsa och Elin, som en familj.

 

– Man kommer varandra så nära när man spelar musik tillsammans. Vi blir alla som en familj, både ettor tvåor och treor, inklusive våra lärare. Man känner verkligen att man får vara sig själv, men det finns ju en del fördomar mot oss på estet. Att vi är konstiga, alla är deprimerade, att vi färgar håret, piercar oss på konstiga ställen och att vi inte kommer bli nåt efter skolan.

 

Vad har ni att säga till dem som tror det?

 

– Jag tror alla skulle trivas tusen gånger bättre hos oss i Ymer än någon annanstans. Folk kanske har fördomar mot dem som hänger där men vi har inga fördomar mot varandra, säger Elsa.

 

Bra att vi fick det utrett en gång för alla. På måndag klockan 19 är det alltså plats på scen för Elsa, Elin och resten av deras klass. Under tisdagen, onsdagen och torsdagen efteråt åker de runt till högstadieskolorna. Vi kan utlova Toto. See you there.

 

/Linnea

 

////////

 

Var? Strömbackaskolans samlingssal.

När? Måndag 23 januari klockan 19.00.

Inträde? NEJ.

Facebook-evenemang? HÄR.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!