Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MUSIKSLÄPP: FILIP LUNDGREN – PÅ VÄG

Mitt första minne av Filip Lundgren är tonårsdängan Septembernatt som Filip släppte tillsammans med Barnen för några år sedan.

Sedan dess har det gått undan för Lundgren som med senaste singeln “På väg” verkligen är på god väg att etablera sig som Piteås kommande popexport. Släppet den 26 mars är det andra för året. Likt första släppet “Är det du” övertygar Filip med sin melankoliska gladpop och sina träffsäkra texter. Ta den här versen till exempel:

 

Norrbotten, jag stannar kvar
även om jag måste dra
bortanför allt det här
finns en annan värld

 

Här hittar vi Filips storhet. Förmågan att exempelvis fånga hatkärleken många känner till sitt Norrbotten och förmedla den via sin musik. Lägg till att Filip precis ska gå ut gymnasiet så inser man att talangen han besitter är stor som en solförmörkelse.

På Väg är Filip Lundgrens andra singelsläpp för året.

På Väg är Filip Lundgrens andra singelsläpp för året.

 

I Filips pressrelease läser vi:

 

– ”På Väg” är Piteåfödde Filip Lundgrens andra singel som släpps den 26 mars. Med ärliga, värkande tonårstexter och en sprucken, drömsk ljudbild kombinerar Filip Lundgren jeansjackepunk á la Masshysteri med svensk vistradition samtidigt som han förvaltar arvet från Popsicles och Annika Norlins norrlandspop.

 

I januari släpptes solodebuten ”Är Det Du” från den kommande fullängdaren som producerats tillsammans med Magnus ”Kitok” Ekelund och Stefan N Sundström. Efter en sverigeturné i början av året beger sig Filip och bandet ut på vägarna igen, och ett av stoppen är i Piteå på Kårhuset.

 

Trots att Filip har ett fullspäckat schema lyckades vi få en tio-minuters pratstund.

 

Hej Filip, varför tillkom “På väg”?

 

– Jag började skriva refrängen till denna låt på väg (haha) till Sundsvall 2013, jag var förband till min kompis Dennis Kallas gamla band Walter Bob. Texten kom till av att jag kände att det var jävligt skönt att åka bort, även fast jag verkligen njuter av att vara hemma. Sedan jammade vi lite mitt i natten vid en brygga och jag och Dennis skrev refrängen.

 

Du har verkligen rivstartat 2015. Vad har hänt sedan senaste släppet?

 

– Vi har varit och spelat från Piteå i norr till Linköping i söder och haft det otroligt trevligt. I övrigt så har jag suttit och bokat spelningar inför aprilturnén, promotat nya singeln och försökt få ihop ett rep med mitt band som är lite utspritt. Vi kommer typ hinna repa en gång inför nästa turnésväng.

 

Trots alla gig och släpp tog du dig ju tid att medverka i P-towns SMASK-jury tillsammans med dansaren Rebecka Wikström. Ni gav 12:an till “En brandman för dig” som slutade på andra plats,  hur togs beslutet?


 

– SMASK är viktigt och lätt värt att prioritera. Vi bedömde efter de kriterierna som fanns och tyckte helt enkelt att ”En brandman för dig” uppfyllde alla dom klockrent samtidigt som det var en väldigt rolig tvist på hela numret och framförandet.

 

Minst sagt. Det måste ju även vara roligt att vara en så kallad “Up-and-coming” artist, men vad är mest frustrerande?

 

– Det finns mycket som är frustrerande. Men det är väl mest att man hela tiden måste försöka sälja in sig själv och berätta hur bra man är för folk som lyssnar på massvis av musik varje dag. Ibland funkar det och ibland går det inte alls.

 

Vad är nästa nivå för dig som artist och vad behöver hända för att du ska ta dig dit?

 

– Jag försöker ta ett steg i taget, nästa nivå är ju att släppa den här singeln, se hur den tas emot och sedan fortsätta jobba utifrån det.

 

Inga planer på typ Melodifestivalen alltså. Såg du mellot förresten? Någon favorit där?

 

– Jag såg typ en deltävling, och finalen. Jon Henrik Fjällgren tycker jag borde ha tagit hem hela kalaset. Tycker det är grymt att det samiska arvet har fått mycket ljus på sig den senaste tiden. Jon Henriks musik är ett klockrent sätt att få folk att uppskatta det.

 

Förutom Jon Henriks inspiration, har du tagit till dig något tänkvärt citat på senaste som du vill dela med dig?

 

– Jag hörde det här citatet för längesedan i en intervju med Lasse Winnerbäck, men jag har tänkt på det mycket på senaste tiden. Jag har inte skrivit så mycket låtar på senaste tiden, men i en intervju så sa han ”om man alltid mår så himla bra, då ska man inte hålla på att skriva”. Jag tror det ligger nåt i det. Jag är för glad helt enkelt.

 

Dagens i-landsproblem. När får vi se dig nästa gång i Piteå då?

 

– Den 17 april spelar jag och mitt fantastiska band på Kårhuset!

 

Fint, vi kommer. Vad kan vi lyssna på fram tills dess (förutom På väg)?

 

– Just nu lyssnar jag mycket på Conny Nimmersjös senaste album och Love Antells senaste album. Och på oljudet jag gör i studion.

 

Vi lyder och uppmärksammar även läsaren på att Filip kommer spela på kommande Minus 30- festivalen i Luleå.

PÅ VÄG

 

vägen tar slut framför mig
men jag har inte nått slutet än
jag riktar blicken mot nåt annat
nåt som ingen annan ser

 

jag orkar inte längre
jag stannar inte kvar
tre, två, ett.. jag släpper taget
jag är äntligen påväg

 

jag ser blod i dina ögon
jag ser min spegelbild
jag ser stålverkets lågor
flamma upp bakom dig

 

jag orkar inte längre
jag stannar inte kvar
tre, två, ett.. jag släpper taget
jag är äntligen påväg

 

norrbotten, jag stannar kvar
även om jag måste dra
bortanför allt det här
finns en annan värld

 

jag orkar inte längre
jag stannar inte kvar
tre, två, ett.. jag släpper taget
jag är äntligen på väg

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!