Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MYSTERIET 1 – SIDA VID SIDA TILL SLUTET

Den 26e juni 1864 ankommer ångfartyget Berzelius till Piteå. Ombord finns två för staden helt okända människor. En ung man och en ännu yngre kvinna.

 

Kvinnan var vacker med röda kinder och långt ljusbrunt hår.
Hon skilde sig från mängden. Förutom de blickar hon drog till sig av ren skönhet, viskades det om hennes dialekt. Hennes uttal och ordval kunde bara betyda att hon färdats väldigt långt. Kanske ända från Skåne. Mannen var mer tystlåten, men ska ha sagt sig vara skeppare. Han hade ett mörkbrunt yvigt bockskägg och polisonger.

 

Historien berättar hur paret tar in på gästgivaregården. De uppger aldrig sina namn, men vistas utan blyghet på gatorna i stan kommande dagar. Man ser dem aldrig åtskilda.
Det är ett stiligt par med kläder av finare sort. Han är iförd svart sidenhalsduk och hon en tidsenlig linneklänning med underkjol.

 

Den 2a juli rör sig paret mot Pitholms hed där de beslutar sig för att stanna till vid lägerplatsen. Alla sina tillhörigheter har man lämnat kvar i stan.
För de undrande berättar man att mannen har ett fartyg som inväntar vind.
De säger sig också vara syskon. Sedan är det ingen som vet parets nästa rörelse.

 

Den 3e juli hittas deras drunknade livlösa kroppar vid stranden omkring Högsböle by. Kropparna var hopbundna med en yllesjal.

 

Vid obduktionen finner man att kvinnan var gravid.

Man kommer också fram till att de båda begått självmord. Men varför och vilka var dom?
Trots alla försök att spåra deras båda identiteter är det än idag ett mysterium.
Ingen anhörig ger sig till känna trots att kungörelser går ut över hela landet. Man har undersökt deras kvarlämnade saker för att få fram uppgifter men utan resultat. Paret tycks ha röjt undan alla spår efter sig. Det enda man hittar är en guldring på kvinnans finger med initialerna A.G.E. Inte heller Fartyget Berzelius har några upplysningar om vilka de är. Någon skeppare med mannens beskrivning finns inte.

 

 

Var paret syskon? Handlar allt om en incestiös kärlekssaga eller ljög man om sitt släktskap? Varför ville man i sådana fall inte uppge den verkliga relationsstatusen?
Hur kunde deras kroppar plötsligt återfinnas så långt bort från heden? Kan någon annan ha varit inblandad? Kände kvinnan själv till att hon var gravid, var deras kärlek dömd att misslyckas? Varför reser ett par söderifrån så långt norrut som till Piteå utan någon som helst anknytning till staden, bara för att avsluta sina liv? Och vad betydde egentligen initialerna i kvinnans ring?

 

Det enda vi vet är att de ligger begravda på Piteå Kyrkogård, sida vid sida. Det sägs att Yllesjalen följde med dem i graven av respekt för deras kärlek. Det som band dem samman till slutet.

 

/Marika Russberg

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!