Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

NÖRDNYTT # 3 – ANKMANNEN

Nördnytt är tillbaka, innehållsserien som tokhyllar Piteås kunskapselit och vår tids superhjältar. Signe Öberg är ny skribent och hon har träffat killen som kan allt om ankor.

 

Vid första anblick skulle man kunna tro att han är en helt vanlig tonåring, och till stor del skulle det antagandet nog stämma. Men William har ett intresse som skiljer sig från de allra flestas: nämligen ankor.

 

Vi begav oss hem till William, aka. ”Ankmannen” för att undersöka detta, samt lära oss en hel del om just ankor.

 

Nörd: William Höglund

Nördsysselsättning: Går första året på gymnasiet (Estet media)
Nördintressen utöver ankor: Promenader, vara med kompisar, sjunga och sitta vid datorn.

 

Över en kopp kaffe och äppelpaj tar vi det från början. Hur uppkom detta unika intresse?

 

– Det var en tid omkring sjuan i högstadiet då jag tyckte att ankor var roliga och brukade skämta om dem. En dag tänkte jag ”undra om ankor går att ha som husdjur?”. Jag googlade och det dök upp massor med resultat, jag blev lite fascinerad! Allt eftersom att jag kollade på videor och forskade kring ankor började jag tycka om dem mer och mer

Willam ”Ankmannen” Höglund.

 

Under konfirmationen sommaren till nian började hans intresse uppmärksammas av omgivningen. Nyfikenheten om ankintresset bland gruppen var stor och det hela resulterade i att William tyckte det vore en bra idé att under en öppen scen-kväll hålla en föreläsning om ankor. I slutet fick den entusiastiska publiken ställa frågor, vilket de gjorde.

Mitt första mål inför gymnasiet var att klassen skulle kalla mig för Ankmannen

På Willams vägg.

På Willams vägg.

Det var även här namnet ”ankmannen” gick från att vara ett skämtnamn bland kompisarna till något mer. Hur känns det att gå under det namnet?

 

– Helt underbart! Faktiskt så var ett av mina första mål för gymnasiet att klassen skulle kalla mig för Ankmannen, och det lyckades väldigt tidigt.

 

Vad är det med just ankor som fascinerar dig?

 

– För det första är dom väldigt gulliga. Sedan så är de även väldigt keliga. Ifall de växer upp hos en blir de extremt keliga, följer efter en överallt och man kan till och med gå promenader med dom.

Ankor kan bli lika tama som hundar

Ankor som husdjur, alltså?

 

– Ja, ankor kan bli nästan lika tama som hundar. De går att ha både inomhus såväl som utomhus, men det sista är mest populärt. Om man har problem med sniglar på gården är ankor även perfekta lösningen för det.

Vanlig syn i Willams rum.

Vanlig syn i Willams rum.

 

Det behöver inte krävas jättemycket för att sköta dem. En inhägnad, allfoder (de käkar även småkryp) och en balja där de kan simma.

 

När William befinner sig i andra delar av landet brukar han leta efter ankor och ankparker. Till exempel Skellefteå har en ankdamm i vilken han har spenderat några timmar i. Ännu är Piteå utan ankpark, men planer på att själv försöka starta upp en har funnits i tankarna. I sitt rum har han en hylla full med ankprylar.

 

Visst är de söta?

Visst är de söta?

När frågan om varför han själv inte äger några ankor dyker upp är svaret enkelt: föräldrarna är inte lika förtjusta av idén. Dessutom ligger deras hus i hörnet av en gata, vilket inte är ultimat. Men att äga egna ankor i framtiden skulle vara ”suveränt” enligt William.

 

Att han är lite utav en expert på området bekräftas när han berättar om de olika ankarterna. Mignonanka, Myskanka, Svensk gulanka och pekinganka (den vanligaste sorten och även Kalle Ankas sort får vi lära oss), detta för att nämna några. Samt hans personliga favorit: Svensk blåanka. Anledningen? Dom är sötast.

 

3 saker vi förmodligen inte visste om ankor

 

1. Det finns många ankor som inte kan flyga på grund av att dom är för tunga.

 

2. Det finns speciella ankraser som är väldigt avlånga, vilket gör att de ser ut som att dom står upp. Detta gör dom även väldigt snabba (t.ex. löpanka).

 

3.  Ankor klarar upp till -30 grader.

 

Say no more!

Say no more!

Hur ser dina framtidsdrömmar och planer ut?

 

– Nu när jag börjat media på gymnasiet är det många som säger att jag borde hålla på med röstskådespel, så en dröm vore att göra något med rösten.

 

Jag kan inte sluta fascineras över Willams passion för ankorna. Vem vet, kanske blir det Willam ”Ankmannen” Höglund som styr upp en Piteås ankpark.

 

 

Jag kan inte bli annat än fascinerad av både William och ankor.

Jag kan inte bli annat än fascinerad av både William och ankor.

/Signe Öberg

 

220916nordnytt_ptown-14

Ps. Läs om fler nördar i Piteå här och tipsa oss på P-town om nördar vi borde uppmärksamma –> info@p-town.se

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!