Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

NÖRDNYTT #1 – EMMA LUNDKVIST VONELVEN

Finns de bland oss? De där människorna som med stark hängivenhet och fascination utforskar specifika ämnen med förstoringsglas, finns de? De där personerna som besitter en enorm kunskap inom ett noga utvalt intresse, finns de?

 

P-town presenterar nu en ny serie, Nördnytt, där vi gör en djupdykning i nördarnas värld och lär oss en massa onödigt vetande. Vi välkomnar vår första gäst – Emma Lundkvist Vonelven.

 

En naturromantiker med nördiga leksaker

– Barn har en tendens att snöa in på saker, man kanske samlar på lego eller dockor från en viss serie. Skillnaden är väl att jag aldrig vuxit från den biten. Jag får en barnslig kick av att samla, läsa och nörda.

Emma Vonelven-2

Ingen brist på leksaker hemma hos Emma.

 

Så säger Emma Lundkvist Vonelven som inte har inte missat ett enda avsnitt av Efterlyst sedan 2001. Emma bor för närvarande i Stockholm och studerar konst på Gerlesborgsskolan. Piteå är hennes barndomshem och i framtiden är det inte omöjligt att hon flyttar tillbaka.

 

Hon beskriver sig själv som en naturromantiker och gillar att skogen är citat: ”så öde mörk och skön”. Hennes rum är fyllt av strategiskt utplacerade leksaker av speciell karaktär. Att ta ifrån henne musiken vore som att riva ut en del av hennes själ.

 

Black Methal, skräckfilm och loppisar

Musik inom genren Black Methal, leksaker av unikt slag, skräckfilm, samt svensk kriminalhistoria är de största nördigheterna Emma ägnar sig åt. Hon har alltid haft en tendens att snö in på olika områden och jag får långa listor med figurer, leksaker, filmer och album som finns hemma hos henne.

Minst en film om dagen blir det.

Perfekt present till en nördig filmälskare.

 

– Jag lägger mycket tid och pengar på mina hobbys, går på loppisar varje helg, är ofta på skivmässor, handlar på Ebay, är på minst en spelning i veckan. Ser cirka en film om dagen, ibland färre eller fler.

 

– Min drivkraft ligger i att jag knarkar kunskap och materialism. Jag finner lycka i materia och en verklighetsflykt. Det är jävligt lätt för mig att om jag till exempel har kärleksproblem, kunna luta mig mot mina intressen som jag älskar mer. Har man inre demoner så rekommenderar jag folk att skaffa intressen.

 

Min drivkraft ligger i att jag knarkar kunskap

 

Jag har ett nördigt intresse för skräckfilm. Psykologi och det undermedvetna, du

vet hela den biten som ryms inom en bra skräckis. Det är ju verkligen inte så ”åh vad coolt att folk mördar varandra”.

 

– När det gäller makabra saker är jag rätt avtrubbad, jag försöker se dem på ett mer konstnärligt sätt. Det jag gillar är att det är så fruktansvärt låg budget och ingen Hollywoodstil. Jag gillar inte ny skräckfilm för att det handlar mer om att tjäna pengar där. Jag gillar idén bakom, inte hur jävla realistisk den är för det spelar ingen roll.

 

Bästa film: The Suspiria. Italiensk skräckfilm.
Varför? – Jävligt konstnärlig, surrealistisk och symbolistisk.

Serietidningssamlingen.

Serietidningssamlingen.

Star Wars, Smurfar och Abba.

Leksaker i mängder har följt med henne i stort sett hela livet, de har bara bytt karaktär genom åren. När vi pratar om detta kan jag ana den eldsjäl som bor där inne genom ett par ögon som skiner upp och lyser med iver. Hon berättar glatt och detaljrikt om hennes många samlingar, som tyvärr inte alla får plats här.

 

– Jag hade en grej då jag samlade på Star Wars och så kom jag på att nämen det här var inte min grej, så la jag ner det.

 

Största samlingen – Smurfarna.
Varför?  De är lätta att få tag på.

 

– Mitt musikintresse började med att jag var besatt av ABBA och tvingade på mina vänner detta intresse. Kanske låter som ett vanligt intresse för en tjej på 70-talet, problemet var bara att ingen tjej hade detta intresse på 90-talet förutom jag. Detta var i 10-års åldern när man hade stora tänder och började tänka mycket.

Musik för en nörd.

Musik för en nörd.

 

– Sedan kom tonåren, desperationen och utanförskapet och vad gör man åt det? Jo! Man letar upp pappas gamla skivor och lyssnade på allt från The Scorpions till Pugh Rogefeldt och Nirvana och kände mig sjukt underground. Sedan lånade jag The best of korn på bibblan och sedan övergick allt till black metal, Led Zeppelin, Metallica, Judast Prest. Många växte ifrån denna period men jag stannade kvar och utvecklade mitt intresse.

 

Bästa album: Aghast- Hexerei im zwielicht der finsternis
Varför? –  Känns äkta. Någon form av nostalgi som beskriver känslan uppe i norra Sverige. Skaparna, två kvinnor, har fångat den mörka känslan perfekt.

 

I kontakt med ondskan

I vår Svenska kriminalhistoria finns många fruktansvärda händelser att läsa om. Emma har tillgång till ett register, där allt detta finns lagrat inom henne. Hon om någon vet vilken ondska en människa är kapabel till. Jag undrar hur detta påverkar henne?

 

– Jag inser hur ovanligt det är, de flesta brotten sker ju i nära relationer med folk man känner, de är dem man ska vara rädd för i stort sett, inte för galningar som är ute på gatan.

 

P1 dokumentär tips: ”Någon vet vad som hände Anders”. Om fryshusmordet 1995.

Emma Vonelven-5

 

Till sist Emma, tror du att vem som helst kan bli en nörd?

 

– Väldigt många skulle nog kunna bli det. Jag tror man ska sätta sig ner och tänka vad är jag intresserad av? Och så lyssnar man till sig själv när man var yngre, vad var jag intresserad av då? Barn ljuger ju sällan för sig själva, dem bara kör.

 

De orden får avsluta vårt samtal. Men mig hem får jag ny kunskap inom tidigare mer okända områden och en DVD film på italienska. Dubbning till engelska finns att välja till min räddning… ”One of the scariest movies of all time” är citerat på framsidan, ikväll blir mitt nöje, eller borde jag kanske säga, min skräck – ”The Suspiria”.

 

Tack Emma och tack till dig som nördat ner dig tillsammans med oss. Nördnytt är tillbaka på två veckor med en rykandes färsk nörd.

 

/ Matilda Berggren
matilda@p-town.se

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!