Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

NY MUSIKGENRE BLEV ALBUM

På torsdag släpps PATATA & Freddy Kings nya platta For Food And Beverages. Vi pratade med en av medlemmarna, Johan Lindgren från Piteå. ”Vi har liksom lärt oss att andas musikaliskt”

 

For Food And Beverages är bandets andra album och har fått sitt namn efter genre som bandet själva kallar för matlagningsmusik eller kökskompatibel jazz. Vi ringde upp Johan Lindgren, utflyttad pitebo och gitarrist och låtskrivare i PATATA & Freddy King, för att reda på vad det egentligen är.

 

– Vår första platta släppte vi 2013, så vi är väl lite som olympiska spelen och dyker upp var fjärde år. Under de här fyra åren har vi hunnit spela väldigt mycket live, många event, stora middagar, företagsfester och hela faderuttan. Det är ganska många som kommit fram och sagt att ”vi vill lyssna på det här när vi lagar mat”. Ju fler som sagt det, desto mer har vi tänkt att vi borde göra det till en nisch. Att ta till vara på det, för det är inte så många som gör sånt. Det klär sammanhanget ganska bra så det fick bli så.

PAT002digital-artwork-2800x2800_72ppi-01

 

Men vad är matlagningsmusik?

– Om jag ska definiera det helt fritt så är det musik som inte tar för stor plats utan bara sätter en skön vibb. Där vi varit och spelat har vi fått lära oss att anpassa vad vi spelar efter vilken tillställning det är. Vi kan liksom inte fläska på när det ska minglas, då blir vi jobbiga. Vi ska bara sätta en härlig känsla och det är så många av låtarna har kommit till. Vi har haft en idé och testat många av låtarna live och så länge tillställningen flyter på och folk ser nöjda ut så har vi lyckats.

 

Att de spelat mycket live var kanske det som ledde till att hela Food And Beverages också spelades in just live.

 

– Vi har liksom lärt oss att andas musikaliskt och hur vi funkar tillsammans, det finns en kemi där. Man har aldrig någon aning om vad som ska hända på en spelning. Den förra skivan hade jag, Fredrik och Robin suttit och arrat upp helt, varenda basgång och slinga. Nu skrev vi låtgrunderna men lämnade resten öppet till musikerna. Det ska inte kännas så himla inramat. Outrot till Let’s Say till exempel, där blev det en liten battle mellan blåsarna som vi hade tänkt klippa bort men det är ju det som är PATATA. Det låter kanske inte perfekt alla gånger men det är också det som är charmen, att man sparar misstag här och där.

 

PATATA startades från början av Johan och hans kompisar Fredrik och Robin från Skellefteå. De hade spelat tillsammans under en lång tid innan de bestämde sig för att flytta ner till Stockholm.

Det låter kanske inte perfekt alla gånger men det är också det som är charmen, att man sparar misstag här och där.

– Jag spelade i en del band i Pite också under gymnasietiden och så. Via vänner och bekanta fick jag kontakt med Fredrik. Han och Robin hade ett band i Skellefte som jag gick och såg och tänkte de här vill jag lira med. När en av deras gitarrister slutade skrev jag ett milslångt mejl som handlade ungefär om att ”jag ska ha den här gitarrplatsen, så du vet”. Så vi började hänga, spelade litegrann. Vi har gjort mycket musik som ingen har tagit del av. Jag kände att jag äntligen hade hittat människor som ville göra det här på samma nivå som jag. Sen att vi flyttade till Stockholm… vi hade någon tanke om att det är så man måste göra, flytta till storstan.

10708716_10152445787441902_1725452145067627964_o

Utflyttade pitebon Johan Lindgren är gitarrist och låtskrivare i bandet PATATA & Freddy King.

 

 

I ”storstan” kände de till en början ingen. De fick börja leta musiker att spela med, någon kände någon som spelade piano och så vidare. Det har varit många medlemsbyten innan PATATA & Freddy King blev ett fysiskt band 2012 (idag brukar de vara 8 eller 9 personer på scen), den våren spelade de in den första skivan. I april 2013 släpptes singeln Puckad Av Den Skiten som fick stor uppmärksamhet.

 

– Puckad Av Den Skiten-videon blev liksom startskottet för vad vi är nu, det var det alla som bokade ville ha när de hade sett videon. Det blev liksom, nu har vi valt kostymer nu får vi ha kostymer. Det är en helhetsbild som är roligare än om vi skulle gå upp i tischa och svarta jeans. Det var kul att den videon på nåt sätt fick sätta svart på vitt, så här kommer det se ut.

 

På torsdag släpps alltså For Food And Beverages. Vad hoppas du att folk ska känna när de lyssnar?

 

– Jag vill ju såklart att folk ska få en bra magkänsla. Jag hoppas att de blir på bra humör, fattar viben.

 

/Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!