Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

NYA ÄVENTYR FÖR HEMMAKVÄLL-DAVID

Efter 19 år i filmbutik har David Andersson sagt upp sig från butikschefsjobbet på Hemmakväll. Vi pratade med honom om anledningarna bakom, filmintresset och vad som väntar nu.

 

Det började som praktikant på dåvarande Videoteket. Inom ett år var han fast anställd. I dubbel bemärkelse. Han var fast. Eller, egentligen började det kanske ännu tidigare. Vi spolar tillbaka bandet.

 

– Jag har ju haft ett filmintresse sedan familjen Andersson i Hortlax fick VHS för första gången. Vi var tydligen sist på kvarteret, enligt syrran. Då var jag i 8-årsåldern och började hyra film på Videohörnan, där Kioskpiraten ligger nu. Sen var det Vikstens, där Pentryt låg. Jag praoade på Videotime, där i källaren på Hamngatan, men fick väl mest sopa golv. Då var jag 10 år. Man var fast, försökte komma över all film man kunde få tag på genom vänner och syrrans äldre kompisar.

 

Hur stor är din filmsamling?

 

– Det är nog kring fem- till sexhundra stycken. Men jag försöker vara rätt selektiv, det är inga topplistefilmer där direkt, säger David, ungefär som för att ursäkta en tämligen liten samling. Det lämnar vi upp till läsaren att avgöra. Det handlar hur som helst främst om DVD, men även VHS finns kvar.

 

– Jag har kvar dem under sängen, jag har inte hjärta att slänga bort dem. Jag har kvar VHS-spelaren och brukar ta fram den ibland för att njuta av ränderna som kommer och går på skärmen. Men det kanske du är för ung för att minnas.

Tydligen ska han som liten ha skrivit någonstans att ”När jag blir stor ska jag jobba i videobutik”.

frukosten_12_maj_webb_ptown

David Andersson har jobbat på Hemmakväll (tidigare Videoteket) i 19 år. Nu har han sagt upp sig och nya äventyr väntar.

 

För David har yrkesvalet alltid varit självklart. Tydligen ska han som liten ha skrivit någonstans att ”När jag blir stor ska jag jobba i videobutik”. Det var filmintresset som styrde redan då. Då har man inte direkt dåliga förmåner på ett ställe som Hemmakväll.

 

–  Då vi låg på Sundsgatan (då Videoteket) bestod butiken till 90 % av film. Det var lite godis vid kassan bara. Då fick vi tittkopior, de kunde komma 2 månader innan filmen egentligen släpptes. Vi som jobbade då, vi bodde ju på stället. När paketen kom stod man bara och bläddrade genom allt nytt, det var julafton en gång i veckan. Vi hade flippermaskiner och SEGA Rally i butiken, man stannade kvar 2, 3 timmar efter att man slutat bara för att hänga och prata om film. Numera jobbar jag i en godisbutik, det är ju så det har blivit.  Det är delvis därför jag inte känner mig så intresserad längre. Filmen är på väg bort, säger David.

Vi som jobbade då, vi bodde ju på stället. När paketen kom stod man bara och bläddrade genom allt nytt, det var julafton en gång i veckan.

david_omslag

 

Han förklarar också att branschen förändrats mycket och blivit väldigt säljfokuserat, någonting som han aldrig funnit speciellt rogivande.

 

– Men sen har jag ju också jobbat i 19 år. Man blir ju såklart lite less efter ett tag.

 

Vad ska du göra nu?

 

– Först ska jag resa. Imorgon åker jag på en Eurotrip. Det blir Tyskland, Österrike och Slovenien innan jag möter upp några polare i Venedig där vi stannar i två dagar, sen ska jag ner till en kuststräcka i Italien, Cinque Terre. Det är fem fiskebyar. Jag är jävligt nöjd över rutten, det är riktiga vykortsstäder jag kommer stanna i. I början kommer jag resa ensam och det känns väldigt spännande, det har jag aldrig gjort förut. Att vara själv och kunna njuta av det, att se en fin byggnad och inte kunna dela det med någon, sitta själv på restauranger och så. Men det känns som en bra upplevelse att ha. Sen blir det ju en liten paus i arbetslivet, jag vill passa på medan jag kan.

 

Efter det väntar jobbsökandet för David, som vill byta bransch helt.

 

– Jag vill jobba mer med händerna. Kanske fabrik, lager, industri eller tillverkning.

 

Det finns förstås saker han kommer sakna med Hemmakväll. Förutom kollegorna som han jobbat med under flera års tid och blivit riktigt tight med så finns det kunder han rekommenderat film åt ”i herrans massa år” som fortfarande kommer tillbaka och frågar honom om tips.

18472581_10154661412415698_1688055489_o

Davids sista filmtips.

 

 

Vill du ge dem ett sista filmtips?

 

– När jag får frågan om min favoritfilm gör jag det enkelt för mig och svarar alltid Nyckeln till frihet. Men jag gillar ju mycket drama, här är nio tips. Mestadels drama, vissa med komiska inslag, andra med spänning.

 

Vi önskar David lycka till med jobbsöket – kanske sitter hans framtida arbetsgivare och läser nu?

 

Fotnot: Ny butikschef för Hemmakväll i Piteå är Robin Söderberg.

 

/ Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!