Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

MÖT ANTE SOM BYGGT NYA P-TOWN

Bakom varje webbplats finns en trött men förhoppningsvis nöjd utvecklare. Vi intervjuade Andreas på OhMy! som utvecklat nya sajten.

 

 

Tjena och tack för ett bra jobb Andreas. Vad är de största förändringarna för besökarna?

 

– Definitivt mobilanpassningen! Det är aldrig kul att titta på en sajt i sitt ursprungsläge i mobilen, och jag tror att man tappar en hel del besökare genom att inte ha en mobilanpassad sajt 2015 (eller 2013 för den delen). Förhoppningsvis tycker alla att den nya sajten är snygg och lätt att använda också. Numera finns även en sökfunktion som söker både på innehåll, taggar och kategorier, använd den väl.

 

 

Andreas Johansson har lagt många timmar på att skapa en fin upplevelse för våra besökare.

Andreas Johansson har lagt många timmar på att skapa en fin upplevelse för våra besökare.

Det har du rätt i. Den gamla sajten har faktiskt hängt med sedan hösten 2012. Då var den modern, men två och ett halvt år i webbens värld är ungefär som ett sekel i den fysiska. Finns det några detaljer man kanske inte märker vid första anblick?

 

– Jag hoppas inte det, det vore tråkigt om jag har gömt saker för folk. Men i menyn hittar man både instagram-flödet och bildgalleriet om man inte upptäckt dem ännu. Sen finns det förvisso saker som kanske inte alla tänker på, transitionen när man scrollar ner i en artikel för första gången exempelvis, eller animationerna när man navigerar mellan artiklar på pilarna. Sådana detaljer är väldigt roliga och när de inte överanvänds blir det riktigt schysst för användarupplevelsen.

 

Hur gick dina tankar när det här uppdraget landade på ditt skrivbord?

 

– Jag tror snarare att jag tvingade uppdraget att kraschlanda på mitt skrivbord. Har länge varit sugen på att bygga en innehållsdriven sajt och att P-town är lokalt gjorde mig bara mer taggad.

 

Därav alla taggar säkerligen. Vilka har varit de största utmaningarna?

 

– Ganska många av de hinder jag har stött på har varit på designfronten, men jag tycker att jag och vår seniora designer Tobias Filipsson verkligen lyckades till slut, även om det tog några försök och bara ett eller två ångestanfall.

 

Tobias Filipsson, senior designer på OhMy!

Tobias Filipsson, senior designer på OhMy!

En liten dos ångest har aldrig dödat någon. Vad har varit roligast?

 

– Definitivt friheten, ni som kund och våra projektledare har gett mig och Tobias ganska fria händer och det är definitivt den bästa miljön att jobba i. Har jag varit missnöjd eller känt mig osäker över något så har det inte varit några problem att komma med förbättringar direkt utan några hinder, väldigt kul.

 

Vad är du mest nöjd över?

 

– Rent generellt på sajten så är jag väldigt nöjd med typografin, något som kanske inte alla tänker på men som en ändå påverkas av. Jag är väldigt nöjd över hur flexibel en artikel kan vara i form av olika bildformat, rubriker, citat med mera.

 

Rent generellt, vad tycker du är sämst med P-town?

 

– Jag saknar  en riktigt bra stående podcast, mer pods! Alla som går radioprod eller liknande på högskolan borde kontakta P-town och riva igång en härlig pod med många gäster och liveframträdanden av lokala talanger. Hade varit fett.

 

Då viskar vi ”Pitepodden med Josef och Greta” i ditt öra. Finns det något du gillar med P-town då? Ante!….Hallå……..

 

– Wow..

 

Häpp. Vem tycker du vi ska göra ett fett porträtt av?

 

– Young Sober, Piteås snällaste rappare.

 

Noterat. Men vem är du?

 

– 26 år, jobbar som webbutvecklare som ni kanske listat ut, född i Uppsala, uppvuxen i Umeå, spenderade mycket tid här i Piteå som ung då kusinen och kollegan Emil bor här. Gillar musik både som lyssnare och utövare. Typ.

 

Andreas dröm som liten

Andreas dröm som liten

 

Okej. Någon dröm som liten?

 

– Svår fråga då jag knappt minns något av min barndom, gjorde det enda rimliga och ringde min mor som berättade att jag mer än en gång tvingat henne att sy diverse Batman-kostymer och dylikt. Så jag ville väl bli Batman?

 

Från Batman-grottan till OhMy. Hur gick det till?

 

– Började som lärling i december 2013, ringde egentligen bara Nicke Wikström och kollade om möjligheten fanns, vilket den gjorde. Var bosatt i Stockholm då och direkt efter samtalet sa jag upp både lägenhet och jobb och flyttade en månad senare upp till Piteå. Efter 6 månader som lärling bedömdes jag värdig att få stanna kvar och här är vi idag. Big ups till Nicke för den chansen, det har varit och är otroligt kul.

 

Det är vi också glada över. Annars hade den här intervjun aldrig skett. Nu blev det för djupt för oss själva, något drömprojekt i arbetslivet?

 

– Vet inte vilken kund som kommer göra den här beställningen men hade varit fett att göra ett webbaserat point-and-click spel a la Curse of Monkey Island (för de äldre i publiken som minns detta). Kanske gör det på fritiden istället…

 

Speaking of…har du något drömprojekt på fritiden?

 

– Skulle vilja starta ett band igen! När jag var ung (läs: högstadiet/gymnasiet) så var jag alltid med i en massa band och hade sjukt kul. Det saknar jag.

 

Finns ju ett antal skickliga musiker här i stan du kan surra med. Någon musik vi borde lyssna på?

 

– Kommer med två musiktips på olika sidor av spektrat då, Marika Hackmans debutfullängdare och Kendrick Lamars nya. Riktigt bra!

Till sist, några planer till sommaren?

 

– Väldigt oklart i dagsläget, förhoppningsvis ta det lugnt och kanske se något härligt ställe.

 

Tack för intervjun Ante och att du orkat besvara våra ungefär femtusen mail inför lanseringen. Närmsta veckorna kommer vi lyfta över det viktigaste innehållet från den gamla sajten till den nya. Därefter blir det fullt fokus på att skapa nytt härligt innehåll.

 

Vill du som läsare berömma nya webben kan du mejla oss på P-town. All jobbig kritik och eventuella buggar kan ni ta direkt med Ante.

 

Tjingeling!

 

/Mikael
mikael@p-town.se

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!