Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

OM FÄRGERNA FÖRVIRRAR

Människan är inte ett regn, ett vattenfall eller höstlöv. Vi är inte vackra då vi faller. Men vi är en kemisk sammansättning av elementära beståndsdelar som besitter hög förmåga att visa medmänsklighet och kunna ifrågasätta normen.

 

Bild: Ljusselforsen av Jerry Magnus Porsbjer.

Dina inre färger är vattenfasta och det andra människor målar på din hud är bara ett resultat av normer och strukturer.

Människans existens är färglagt med hundratals färgskalor. Vi har ett nervsystem, ett hjärta, en hjärna och ett medvetande. Använd dig av det, ställ dig i stormen och låt det som är vackert, med gravitationens kraft falla ned över dig. Vattnet, tankarna, känslorna. Dina inre färger är vattenfasta och det andra människor målar på din hud är bara ett resultat av normer och strukturer. Ingen har rätten att bestämma vad du är. Ingen har rätten att måla med sina färgnyanser på dig, eller i ditt inre. Det blir grumligt. Det blir fult.

 

Du kan inte signera det verk som andra har målat dig med dina initialer. Så låt det regna över dig. Låt andras missvisande färger rinna av, försvinna med älven, forsen, höstlöven, vattenfallen, regnet och ta dig aldrig rätten att korrigera en annan människas verk av sitt jag.

 

Efter regnet kan vi betrakta regnbågen, ibland som en direkt spegling av de flaggor som idag svajar över olika koordinater. Regnbågsflaggan står för tolerans och respekt för våra medmänniskor, stolthet och mångfald hos HBTQ-personer.

 

I år har just den stoltheten, kärleken, mångfalden, toleransen och respekten runnit längst med Piteälvens starka ström.  Som Sveriges första Prideturné med start i Arjeplog har budskapen om ett öppnare samhälle tagit riktning mot Arvidsjaur därefter forsat genom Älvsbyn och vidare mot finalen, som i slutet av november, strömmar in och går av stapeln i Piteå.

 

Vi vet redan att det finns olikheter och likheter, att vissa av dem kan vara sociala eller biologiska, men det primära är inte vad skillnaderna och likheterna beror på, utan att alla människor ska ha samma utrymme och tillgång till att få andas i ro. Detta är något som organisationen RFSL arbetar för, att HBTQ-personer, det vill säga, homosexuella, bisexuella, transpersoner, samt personer med queera uttryck och identiteter, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som människor vars könsidentitet följer de normer och förväntningar som finns sammankopplat med det biologiska och juridiska könet.

 Låt det fortsätta rinna in i dina vener, bli en del av ditt blodomlopp.

Det regn som fått de missvisande färgerna på huden att rinna av, avdunstar sedan upp i skyn som ofärgade vattenmolekyler för att samlas i moln som sprider sig över hela världen, för att återigen falla och hjälpa HBTQ-personer i sin frigörelse. Var en del av kretsloppet. Färgerna har nu runnit från Norrbottens inland till kusten. Låt det fortsätta rinna in i dina vener, bli en del av ditt blodomlopp. Världen är full av olika färgkombinationer. Förälska dig i det som stämmer överens med ditt jag. Håna, förminska, korrigera aldrig den som använder sina egna färger för att frigöra sig från någon annans, och om vissa färger förvirrar dig, forcera inte. Be om förståelse.

 

Det är regn, vattenfall och höstlöv, som är vackra då de faller. Inte människan. Så betrakta regnbågen som lägger sig över Piteå 25-29 november för att belysa de färgskalor som alltid funnits och alltid kommer fortsätta finnas här.

 

Hos oss. Hos människan.
I hjärtat, hjärnan och medvetandet.
 
 

Här är schemat för Pite Älv Pride

Onsdag 25/11

– Pridematch på LF Arena i Piteå.
– Minnah Karlsson (2a i Idol 2010) sjunger Piteås Pridelåt.
– Helena Stenberg inviger Pite älv Pride i Piteå.

 

Torsdag 26/1
– Pridecafé med Paradverkstad på Polstjärnan 16.00-21.00, under detta
café kommer Susanne Sussie berätta sin Quera historia.

 

Fredag 27/11
Seminariedag på Kaleido 12.00-19.00.
12.00 – Niclas Christoffer om hat hot våld och kärlek
13.00-15.00 – HBTQ Grund och bemötande
15.00 – Fredrik Engdahl från kvinna till man
16.00 – Danne Johansson  från Gällivare via Stockholm till Piteå en Queerhistoria
17.30 – Dokumentär om Buck Engels
19.00 –  Regnbågsandakt i Stadskyrkan, Piteå.
Karaoke i loungen på Piteå Stadshotell senare under kvällen.

 

Lördag 28/11
12.00 – Pite älv Prides första Parad start vid Stadshuset och avslutning på Byxtorget.
16.00 – Pridematch LF arena.
21.00-02.00 – Pridefest på Piteå Stadshotell. DJ Bernhard.
WAD-Girls har dragshow.
Gold Town burlesque uppträder.
Minnah Karlsson framför Pridelåten och något mera.

 

Söndag 29/11
11.00-14.00 Pridebrunch på Piteå Stadshotell.

 

/Alexandra Andersson

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!