Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

P-TOWN TESTAR: CHAMPAGNEBAREN

Där gamla Järnspisen varit har nu Piteå Ångbryggeri och kök tagit plats och också Piteås allra första champagnebar. Fett. Vi var där och testade kvalitén på bubblet.

20160629 angbryggeriet_ptown-7

Från vänster: Jenny Niska och Mari Wigren bakom sin champagnebar.

För sex veckor sen öppnade Piteå Ångbryggeri och kök, en ny restaurang i Piteå under ledning av Jenny Niska och Mari Wigren. Den beskrivs som ett tillskott i Piteås restaurangvärld och har ett eget koncept.
På Ångbryggeriet ska man kunna sätta sig på uteserveringen i solen och chilla en stund med ett glas champagne, eller varför inte en god drink? Det finns även mat och Jenny Niska trycker på att denna restaurang ska tillföra något till Piteå, inte konkurrera ut något annat.

– Det här ska vara ett ställe där man käkar gott i en lugn miljö, här ska man kunna sitta och hänga. Det har inte funnits i Piteå tidigare.

 

20160629 angbryggeriet_ptown-31

I gamla Järnspisen kan du besöka Ångbryggeriet och champagnebaren.

I detta nya tillskott i Piteå har alltså också Piteås första champagnebar öppnats. Vi drog dit en testpanel i kvällssolen där de fick säga sitt om sex spännande champagnesorter. Möt panelen för att sen möta champagnen.

 

Emma Skarpsvärd, 28 år.

Vår alldeles egna skribent som också jobbar på Gina Tricot. Dricker mycket bubbel på sommaren, vad vi vet.

 

Alexandra Nyman, 23 år.
Entreprenör i företaget Supershero. Slagord: Fitta är fint.

 

Fredrik Nilsson, 34 år.
PDOL-generalen. Behöver vi säga något mer?

 

20160629 angbryggeriet_ptown-52

Hela panelen från vänster: Fredrik N, Alexandra, Emma, Fredrik J, Alex och Charleene.

Alex Pettersson, 34 år.
Fordonstekniker.

 

Charleene Pettersson, 30 år.
Livsnjutare.

 

Fredrik Jonsson, 27 år.
Frilansjournalist.

 

Vi kör igång med den första flaskan!

 

1. Collet Brut 
Först ut är Collets standardchampagne. En torr och frisk champagne med smak av citrus. Lagrad i tre år.

Testpanelen doftar i glasen och tar trevande sina första sippar. Det tar några sekunder, men sen kommer reaktionerna.

20160629 angbryggeriet_ptown-43

Charleene är inte helt nöjd med första champagnen.

– ”Det smakar verkligen jättemycket citrus!” säger Alexandra.

 

De andra nickar instämmande.

Den här champagnen är något söt och enligt Fredrik J är den ”lättslunken”. (Bästa ordet ever??)

Alla verkar tycka att den här champagnen är helt okej, men Charleene är inte helt nöjd.

– ”Den saknar något.”

 

Vad vet hon inte riktigt, men någonting är det.

 

2. Collet Extra Brut

En champagne väldigt lik den förra, förutom mängden socker som i denna är märkbart mindre. Det ger en torrare champagne.

Här börjar doftningen med ett utbristande från PDOL-generalen.

– ”Den här luktar sprit!” ropas ut följt av skratt från gruppen.

 

20160629 angbryggeriet_ptown-27

Skratt framkallas när de galnaste kommentarerna fälls.

Sen börjar provsmakningen. Emma tycker att den känns sträv medan Fredrik J påpekar att den har ett ”väldigt fint avslut”.

– ”Den här är godare än den förra. Den förra kändes nästan som läsk, den här vill man hinna känna smakerna på” säger Alexandra.

 

Fredrik N fortsätter att hävda att den här champagnen minsann är ”mer spritig” än den förra.

– ”Ja, två glas räcker för att bli minglig” fyller Fredrik J på med.

 

två glas räcker för att bli minglig

 

Jämförelsen mellan den första och den andra champagnen sammanfattas bäst av Charleene.

– ”Den första skulle jag ta ute en varm sommardag, och den här skulle jag ta hemma till någonting.” Lite oklart vad hon menar där, men vi tror att vi förstår.
Vi går raskt vidare till nästa.

 

20160629 angbryggeriet_ptown-46

Jenny Niska visar upp de olika sorterna för panelen.

3. Collet Brut Art Déco

En prestigechampagne som visas upp på mycket utställningar. En champagne med mycket syra och som lagras i fyra år.

– ”Jag får nästan mögelostkänsla” säger Alexandra när hon doftar på denna champagne.

 

Bubblig och fin

 

Först blir de andra i panelen förvånade men fler och fler hummar med om att det doftar ost. Spännande.

Det märks att prisklassen ökat något när det både är mer smak och bubblor i champagnen.

– ”Bubblig och fin” säger Fredrik N.

 

20160629 angbryggeriet_ptown-48

Snyggt!

– ”Ja den här var riktigt god” fyller Alex på med.

 

4. Collet Brut Rosé Dry

Collets roséchampagne. En internationellt prisbelönt champagne som är rund i smaken och som lagras i fyra år.

– ”Åh rosa bubblor! Det här är redan min favvo innan jag ens smakat!” skrattar Alexandra.

 

Smakandet börjar och åsikterna kommer fram.

Emma tycker att den här champagnen är mild jämfört med de andra och Charleene tycker den här är mer spritig. Överlag gillar panelen smaken på denna, men något som saknas är bubblorna. Det nämns att det optimala hade varit ”bubblorna från den förra och smaken från den här”. Men man får ju inte allt här i livet.

 

Det här var helt klart Alexandras favorit.

 

20160629 angbryggeriet_ptown-41

Panelens favorit.

5. Collet Blanc de Blancs – Panelens favorit

En champagne gjord exklusivt på chardonnaydruvan. Jenny Niskas personliga favorit.

”Wow, den här skummar ända ner i halsen” säger Charleene. ”Den är riktigt vild!”

 

Den här champagnen verkar älskas mest av panelen.

”Nu snackar vi succé! Den här är bäst hittils, den har allt” påstår Fredrik N.

 

Den är riktigt vild!

 

De andra håller fullständigt med. Ja, alla förutom Alexandra.

”Jag tycker den här var tråkig.”

 

Smaken är ju som baken.

 

20160629 angbryggeriet_ptown-21

Emma Skarpsvärd njuter av champagne i solen.

6. Collet Millésime 2006

En vintagechampagne som lagrats sen 2006. Väldigt matig och har mycket av allt.

”Det är inte så mycket bubblor i den här” säger Emma lite besviket. Charleene håller med.

 

”Lite tam. Man får inte det där frisset.”

 

Någon annan säger att den är lättdrucken. Det är inga starka åsikter på den här, utan panelen är ganska likgiltig.

Men något förbryllar dem. En smak de inte kan sätta fingret på.

”Är det aprikos? Torkad frukt?” frågar Fredrik N. Men ingen vet. Sirap nämns någonstans i vimlet av kommentarer.

Ingen storfräsare till champagne i gruppen, men den blev ändå Fredrik Jonssons favorit.

20160629 angbryggeriet_ptown-29

Skål! Efter att ha smakat sex olika sorters champagne är större delen av panelen eniga om att nummer fem – Blanc de Blancs var den bästa champagnen i champagnebaren.

 

Nu är det dags för dig att åka till champagnebaren och prova. Vilken blir din favorit?

 

/Julia C
julia@p-town.se

 

Extra bildmaterial:

20160629 angbryggeriet_ptown-40

Fredrik Jonsson.

20160629 angbryggeriet_ptown-25

Fredrik Nilsson och Alexandra Nyman.

20160629 angbryggeriet_ptown-20

Fredrik Nilsson smakar champagnen.

20160629 angbryggeriet_ptown-14

Champagneprovning en solig sommardag i Piteå.

 

20160629 angbryggeriet_ptown

Nämen, det är ju jag!

 

20160629 angbryggeriet_ptown-44

Charleene Pettersson.

 

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!