Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

ROLES REVERSED: LINA WAHLNEMO

Hög tid att lära känna de senaste talangerna som förgyller P-town med innehåll. Reportage om reportrarna. Skriverier om skribenterna. Ombytta roller med andra ord. Först ut att leka roles reversed är jämtlandsexpressen Lina Wahlnemo!

 

I höstas annonserade P-town att vi sökte fler frilansskribenter. Lina Wahlnemo (då: Nilsson) svarade och förklarade med all tydlighet att det här med att skriva, det är Linas grej. Lina fick chansen. Lina tog chansen. Titt som tätt hör Lina av sig med peppiga förslag på spännande reportage. Exempelvis har Lina gjort nedslag om Piteås countrykung, teaterläraren som älskar bajs och lite annat. Men vem är Lina?

 

Hej Lina, vem är du och varför är du i Piteå?

 

– Född i november 1987 i Strömsund, Jämtlands län. Gick mina grundskoleår samt gymnasieår i Strömsund. Jag hade besökt Piteå några gånger då min sambo är född och uppvuxen där. Tyckte att det verkade vara en trevlig liten stad så när jag såg att LTU hade en journalistutbildning förlagd på Musikhögskolan så var saken biff.

 

Varför skriver du?

 

– Det finns inget som är så befriande och berikande som att få sätta sig ned och låta orden flöda fritt över tangentbordet eller pappret. Du börjar från noll med ett tomt ark framför dig, och sakta men säkert börjar bokstäverna du skriver bli till ord som bildar meningar som sin tur berättar en historia om någon eller någonting.

 

Historier är kul. Hur började din kärlekshistoria med skrivandet?

 

– Det började när jag var en riktigt liten ståsch (flicka på jämtländska). Jag var nämligen ett barn med mycket livlig fantasi. Om jag inte spelade in dem på min kära morfars älskade kassettbandspelare, så ritade jag ner dem i serietidningsformat. Det var väl först när jag började skolan och fick lära mig att läsa som skrivandet tog fart på riktigt. Min första nedskrivna historia gick under arbetstiteln “Spöket Lukas” och var en ren fullträff gällande felstavningar och särskrivningar, haha.  Men den hade en dramaturgisk uppbyggnad. En början, mitt och ett slut.

 

Vi vill väldigt gärna läsa om Spöket Lukas. Fixa det please. Vilka ämnen brinner du för då?

 

– Människoöden av olika slag ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag minns när vi hade en examinationsuppgift under journalistutbildningen som gick ut på att skriva ett reportage kring ett valfritt ämne. För mig föll det sig naturligt att skriva om ålderdomen och fokus på det “friska åldrandet”. Det var en mycket lärorik och gripande erfarenhet som verkligen fick mig att tänka till både en och två gånger under skrivprocessens gång.

 

Ålderdomen är ju precis vad vi älskar att lyfta. P-town betyder faktiskt Pensionärs-town. Vilka är dina styrkor och svagheter som skribent?

 

– Jag skulle nog säga att min stora styrka ligger i att jag har ett bra bemötande mot dem jag skriver om, vilket ofta märks i den färdiga texten. Jag har förmågan att beskriva personen eller personerna och vad dem står för på ett sådant sätt som får hen att utbrista “du har fångat mig på pricken!”. Finare kritik får man leta efter. Om det finns en svaghet som jag kan putsa till och bli vassare på så är det att bli bättre på att sålla bort allt oväsentligt material som ibland fullkomligt dränker en. Tänk vad mycket tid man sparar in istället.

 

Men tänk om jag precis sållat bort din mening om att sålla bort? Då hade vi ju sållat bort bortsållning-diskussionen. Och den är ju kanske den bästa i hela artikeln? Tänk på det bortsållnings-Stålle! Förutom bortsållningsproblematiken, vad är utmaningarna med att skriva professionellt?

 

– Prestationsångest. Utan tvekan! Jag vill alltid göra ett så bra jobb ifrån mig som möjligt, men ibland vill jag göra ett så bra jobb så att jag slår knut på mig själv flera gånger om istället. Det är oerhört frustrerande och det kan sänka ens självkänsla nå djävulskt. Det vore så himla skönt att kunna bryta dem där negativa tankemönstren och istället tänka “Det här fixar jag – lätt som en plätt!”

 

Om du sållar bättre går det säkert plättenkelt. Något drömprojekt inom skriveriet?

 

– Det skulle ha varit jäkligt kul att få ihop en bok i författarna Fredrik Backmans (“En man som heter Ove”) och Catharina Ingelman-Sundbergs (“Kaffe med rån”) anda. Där kan vi snacka ordkonstnärer med humor. Det är sådana där böcker med hög igenkänningsfaktor och som får en att gapskratta rakt ut. Ett drömprojekt minst sagt.

 

Boken bör i sådana fall heta “En man som heter Ove som drack kaffe med rån”. Tips bara. Har du några råd till någon som vill ägna sig åt skrivande?

 

– Brinner du för något, våga satsa! Jag följde min dröm, fick de verktyg jag behövde och utvecklade mitt sätt att skriva på. Jag kunde lika gärna ha valt en annan väg, men den vägen hade kanske inte varit lika rolig och lärorik som den jag valde.

 

Exakt. Ursäkta om jag är disträ men jag funderar om jag ska sålla bort ditt sista svar… svårt det där. Well, nu har vi spenderat tillräckligt tid om skriveriet. Gör du något annat? (skriv gärna)

 

– Förutom det självklara – skrivandet (sorry, var bara tvungen!), så gillar jag att fotografera, umgås med kompisar, lyssna på musik (här snackar vi MYCKET musik), se på film samt shoppa färgglada klädesplagg och attiraljer (gärna second hand/vintage). Jag tränar också styrka och kondition 3-4 gånger i veckan då jag ser det som en livslång investering längre fram i livet. Något annat som förgyller min fritid är körträningarna med gospelkören “Support Choir”. Vi ses varje torsdag och sjunger så det slår härliga ting.  Annars ser jag på en hel del tv-serier. “The Flash” och “Arrow” är några av de serier som jag följer slaviskt just nu. Vem gillar inte superhjältar liksom?

 

I´m with ya. Nu får du specificera lite?

 

– Samtliga sex “Sällskapsresan” filmerna. Stig-Helmer Olsson all the way!  Jag dras också till genrer såsom fantasy, äventyr, komedi, action, thriller och rysare. Som jag nämnt tidigare så slukar jag MYCKET musik, jag är en allätare så det sjunger om det! Det beror helt och hållet på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Men jag kan lyssna på alltifrån “Uptown Funk” med Mark Ronson & Bruno Mars, till “Crossroads” med Robert Johnson. Just nu håller jag på att beta av romansviten “Det stora århundradet”, skriven av Jan Guillou.  Förbaskat spännande! Förutom “The Flash” och “Arrow” så är jag väldigt svag för brittiska tv-serier. “Miss Marple”, “Downton Abbey”, “Mr Selfridge” “Sherlock”, “Call The Midwife” – you name it!

 

Visst, superhjälten Stig-Helmer Olsson…if you say so. Vad är bäst och sämst med Piteå då?

 

– Staden är lagomt stor, mysig och man blir lätt tjenis med folket som bor här. Sen har vi ju det rika kulturlivet som är ett stort plus för en som är kultur och nöjesintresserad. Sämst? Den där surströmmingsdoften som gör sig påmind lite tid som otid, haha. Men man vänjer sig ganska fort.

 

Nä nu känner vi ju dig utan och innan och avslutar därmed intervjun så vi kan skotta halvmetern snö som fallit under tiden det tagit att läsa den här artikeln. Något helt onyttigt du vill avsluta med?

 

– Surfa in på Herr Dryck som skriver om “KATASTROFALA OMSLAG”. Sättet som Herr Dryck formulerar sig på när han ska beskriva vinylskivors omslag är fantastisk. Vem behöver magövningar när man kan klicka in sig på “KATASTROFALA OMSLAG”?

 

Vi lyder. Här är länken till Herr Drycks katastrofala omslag (länk). 

 

Familjen Wahlnemo.

Familjen Wahlnemo.

/Micke S

 

Ps. I denna artikel sållade vi bort nakenbilden på Linas helkropptatuering (en näbbmus) , historien när Lina besteg Kebnekajse med åtta rumänska rugbyspelare (besteg de bara berget?) och Linas bästa baktips. Personligen tycker jag det var gode intressant, men ska man sålla så ska man. Ds.

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!