Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

SLUTSÅLT FÖR HUS-PELLE

Efter 25 år som Per Mäklare blir han Per Pensionär. Men Per Lundgren på Svensk Fastighetsförmedling lämnar sin stol åt en peppad Frida Risberg som återvänder till Piteå för att förse piteborna med hus och hem.

 

Han behöver sällan presentera sig för sina kunder och bland barnen kallades han förut för hus-Pelle. Han som sålde hus till föräldrarna.

 

– Nu har jag istället sålt hus till de som kallade mig för hus-Pelle när de var små. Jag får nästan en pappa-roll när jag ska sälja till de som är i samma ålder som min son, säger Per Lundgren som slutar vid årsskiftet efter att ha jobbat som fastighetsmäklare sedan -91.

 

Själv beskriver han det som jättespännande och samtidigt kluvet. Det kommer bli tyst när telefonen slutar plinga av mejl och samtal.

"Jag har levt i det här i 25 år, nu kommer jag behöva byta roll", säger mäklaren Per Lundgren.

”Jag har levt i det här i 25 år, nu kommer jag behöva byta roll”, säger mäklaren Per Lundgren.

 

– Man kommer ju tro att det är någonting fel på mobilen, det är fortfarande svårt att säga om det kommer bli skönt eller tomt. Jag har levt i det här i 25 år, på Facebook heter jag Per Mäklare. Vad ska man heta nu?

 

När han började var han ensammäklare i en marknad som i princip stod stilla, vilket resulterade i många arbetstimmar. Någonting som inte direkt förändrades när marknaden vände vid millennieskiftet.

 

– Frågar man mina barn om de skulle bli mäklare skulle de svara ”Aldrig i livet”, för pappa var ju aldrig hemma. Nu får jag tid att umgås mer med dem, mina barnbarn och min fru Gunilla som dragit ett stort lass länge. Det blir ju mycket fritid men jag kommer inte vara sysslolös alls.

 

Vad kommer du sakna mest när du slutar?

– Det kommer ju vara gänget på kontoret. Vi har varit väldigt duktiga på att ta in rätt människor, det är ett fantastiskt bra gäng. Alla längtar efter att få gå till jobbet och det går inte en dag utan en massa skratt. Det är roligt och högt i tak. Sen kommer jag sakna kontakten med kunderna, jag har träffat väldigt mycket folk genom åren. Visst är det roligt att göra affär, men kontakten är minst lika givande.

"Det ställs betydligt högre krav på mäklare idag. Jag tog en Hermodskurs -91, Frida gick en två-årig högskoleutbildning. Idag är det till och med tre år!"

”Det ställs betydligt högre krav på mäklare idag. Jag tog en Hermodskurs -91, Frida gick en två-årig högskoleutbildning. Idag är det till och med tre år!”

Frida Risberg blir den nya mäklaren på Svensk Fastighetsförmedling. Hon utbildade sig 2010 och efter plugg i Gävle och jobb i Uppsala har hon nu flyttat hem.

 

– Ut med det gamla och in med det nya, konstaterar Per. Frida fortsätter:

 

– Det har ju gått väldigt bra där nere, full fart, egentligen ”borde” man kanske ha stannat kvar för den sakens skull men jag hade hemlängtan. Hemma är hemma. Det känns jättebra att börja på Svensk Fastighetsförmedling nu, det var det naturliga valet. Jag gjorde praktik här under utbildningen. Det känns väldigt spännande med en ny marknad och nya rutiner, och att få göra det här på hemmaplan! Säger Frida.

Frida Risberg blir ny fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling. "Det känns kul att få jobba på hemmaplan!"

Frida Risberg blir ny fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling. ”Det känns kul att få jobba på hemmaplan!”

 

– Ja, vi är jätteglada att Frida kommit hem. Det enda trista är att jag inte hinner jobba med henne, säger Per.

 

Per, har du någon hälsning till Frida?

– Hojna är ju jätteduktig. Och du är från orten sen innan och det är ju ett jätteplus. Du kan jobbet och du kan ta folk, så du ska bara vara dig själv!

 

Någon som verkligen kommer sakna Per på kontoret är Rikard Fahlman, som blev delägare till firman under varumärket Svensk Fastighetsförmedling år 2000.

 

– Jag och Rikard har nog aldrig bråkat om någonting under 16 år. En fantastisk kompis som alltid är glad och där hissen går hela vägen upp, säger Per.

 

Rikard själv kan mest beskriva känslan som märklig, att inte längre ha Per vid sin sida på kontoret.

 

– Ja det är klart det känns konstigt. Vi har kamperat ihop i 16 år och haft fantastiskt roligt tillsammans.

 

Har du något specifikt minne från din och Pers arbetstid tillsammans?

 

– Som lämpar sig för publicering alltså? Jag har massor med roliga minnen, vi har skrattat så oerhört mycket ihop. Men en grej från när vi ganska nyligt slagit ihop var att det var ett fotbollsmästerskap på sommaren. Vi hade massor med jobb såklart, men vi är båda väldigt fotbollsintresserade och Sverige skulle spela. Så vi berättade för Ilone, vår första anställda, att nu stänger vi ner kontoret. Hon såg ju ut som ett frågetecken, tänkte förmodligen ”Vart har jag nu hamnat?”, att vi skulle stänga ner kontoret för en fotbollsmatch på TV. Men det gjorde vi, vi har haft samma syn hela tiden.

 

– Sen kommer jag aldrig glömma junimånaden då vi gjorde 42 affärer på trettio dagar, två personer. Det ska egentligen vara omöjligt, jag ska inte säga att vi jobbade dygnet runt, men nästan. En helt galen månad, det kommer jag aldrig glömma. Så det är klart, att det känns knepigt att han slutar, han är ju en profil Pelle. Men jag har ju sju fantastiska jobbarkompisar till, så det kommer gå bra. Och det känns jättekul att Frida börjar, hon är en jätteduktig tjej som lyckats fantastiskt bra på de marknader hon verkat i. Det förvånar mig inte en sekund, vi är väldigt glada att hon vill jobba hos oss.

Per Lundgren lämnar över stafettpinnen (telefonen) till den nya mäklaren Frida Risberg. "Var dig själv!" är hans råd till henne.

Per Lundgren lämnar över stafettpinnen (telefonen) till den nya mäklaren Frida Risberg. ”Var dig själv!” är hans råd till henne.

 

/ Linnea

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!