Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

“TAR DINA PENGAR” RASMUS UPP UR ASKAN?

Bra konst berör. Om det är en korrekt definition av begreppet konst har Piteå en okänd konstnär i Rasmus Larsson. En Kusten Klick-doldis som precis gett ut sin första officiella singel, Tar dina pengar, uppbackad av Griljonären och Jakk Who som snart förtjänar titeln demonproducent.

 

Tar dina pengar är en rå skildring av ett liv i samhällets skuggsida med fördärv, maktlöshet och en liten gnutta hopp.

 

“Dom säger att du är vad du äter
men ni känner mig som Rasmus, den undernärde
I mitt bröst, där ligger de vises sten
och den har lärt mig allt om vad tvivel e”

 

Äckligt ärliga rader. Självutlämnande lyrik blandas med hjärtskärande rop-på-hjälp-budskap förpackat i Jakk Who:s mästerliga beats. Staden har precis fått en ny hiphop-stjärna att räkna med. Ta den här raden till exempel.

 

“Så flytta på dig, dags att börja ta plats
jag en gigant, får hela stan att skaka
Å de jag mot världen – Vladimir Putin
ni kan hälsa till kyparn vad jag vill ha blodigt”

 

De raderna tillsammans med Rasmus björnvråls-rap är konst för mig. Rasmus Larssons liv yttrar sig som allt annat än enkelt. Rasmus som person väcker nyfikenhet som självfallet måste stillas. Här följer ett utdrag av vår intervju.

 

Hej Rasmus. Varför skrev du denna låt?

 

– Jag tänker sällan ut något före jag skriver en text, utan jag utgår för det mesta ifrån mina känslor. Ända sen jag valde att genomgå en behandling på Alfa i vintras har det varit sjukt knapert, har en ganska lång väg att gå för att styra upp min ekonomiska sits och nånstans har min tillit på att det kommer vända försvunnit. Bokstavligt talat så handlar låten om att jag är fattig och knappt har cash till mat, och desperationen det innebär. Men metaforiskt sett så handlar den om att jag är hungrig som rappare och vill vara en del av den svenska scenen och ta för mig av den, inte hämmas utav mina rädslor.

 

De rädslorna delar du med fler. Därför är det inspirerande att se att modet finns inom dig förutom den självklara talangen. Berätta om vad de medverkande bidragit med?

 

– Jakk Who har producerat och varit med och skrivit refrängen. Griljonären var också med och skrev refrängen, och som ni förmodligen vet, så döda han den också. Robert Hedman står för det råtunga omslaget. Vill passa på att ge er ett stort tack också, tunga ni är boys!

 

Jag blir ju nyfiken på din musikaliska bana. Några tidigare släpp?

 

– Det här är nog det första “officiella” släppet kan man väl säga. Har två tidigare släpp, Kämpa På och Styvmoder Svea (freestyle), båda två på instrumentaler.

 

Vad är dina styrkor och svagheter som musiker?

 

– Min starka sida är att jag är sjukt duktig på att skriva saker som berör, min lyriska förmåga helt enkelt. Har massor kvar att lära när det kommer till rapen och ja, i princip allt inom musik, fan, jag vet ju knappt vad en takt är. Men ser framemot att lära mig mer! Min största svaghet är förmodligen att jag vill låta och kunna skriva som alla andra.

 

Bara att nöta. Några musikaliska förebilder?

 

– Johnny Cash och John Lennon. Enbart för Hurt och Imagine. Givetvis har dom ju andra mästerverk men just dom två låtarna betyder väldigt mycket för mig. Och Ray Charles, tvärtung.

 

Oj, inte helt lätt att få grepp på dig när du lyfter fram oldschool-legender i samma veva som du släpper cutting-edge-hiphop Kusten-Klick-style. Vem är du Rasmus?

 

– En snäll och för det mesta rätt så trevlig dude tror jag i alla fall, jag vill då vara det. Jag är ohälsosamt känslosam, det kan verkligen inte vara bra för min psykiska hälsa att lägga så mycket tid och energi på att fokusera på mina egna känslor. Introvert, med andra ord.

 

Ur de introverta personligheterna kommer oftast den mest intressanta konsten. Mark my words. Vad är lycka för dig?

 

– Lycka för mig är en långprommis en solig sommarmorgon, eller en fet låt. Att kunna hjälpa någon och känna mig behövd är också lycka för mig, ger nån slags tillhörighet. Vänner och familj. En kram. Vardagliga grejer som gör dagen tusen gånger bättre. Kan inte ta sånt för givet, det är inte självklart.

 

Vad gör dig förbannad?

 

– Blir sällan förbannad nykter, dom gånger jag väl har blivit det svartnar det typ. Känns som att jag inte riktigt vågar bli arg, även om det kanske skulle behövas. Har en hel del undertrycka känslor som aldrig fått ta uttryck och det blir rätt tydligt vid slutet av kvällen när jag dricker alkohol. Det är som natt och dag, hur det förändrar mig. Så alkohol gör mig förbannad, fast det bottnar i något annat.

 

Vi får anledning att återkomma i den problematiken vid ett senare tillfälle. Berätta något om dig som få vet?

 

– Hahah, oschysst. I princip under hela min tonårsperiod, när jag blev ledsen, så låste jag in mig på mitt rum och drog på Hurt med Johnny Cash och grinade en stund, sen var alla mina bekymmer ur världen. Därför den betyder mycket för mig.

 

Musikens makt alltså. När är du tuff?

 

– Tur jag får den här frågan nu och inte för ett par år sedan. Något visare, några insikter senare så tycker jag att jag är sjukt tuff när jag går emot mina rädslor, att jag släpper en låt trots att jag tvivlar på att det överhuvudtaget är bra. Känner mig en meter längre bara av det. Stabilt.

 

Det är faktiskt bevis på stort mod. När är du rädd då?

 

– Rent spontant, är jag nog mest rädd när jag börjar tycka om någon. Livrädd… skräckslagen, typ. Jag är jävligt rädd för att bli lämnad. Dom gånger det väl har hänt, så kan jag rent intellektuellt förstå att det är hur lugnt som helst och att jag ska ta mig i kragen men känslomässigt så dör jag.

 

Du får påminna dig att det kan ju leda till tunga hiphop-skapelser. Vad är det bästa du gjort?

 

– Det måste vara min son! Kan bara ta på mig halva äran, men det finns ingenting bättre.

 

Vad är det sämsta du gjort?

 

– Jag vill inte ångra någonting, min bakgrund har ändå format mig till den jag är idag men om jag kunde spola tillbaka tiden så hade jag fan valt en annan väg. Det sämsta jag gjort är att börja knarka, men vill helst inte lägga det på min karaktär. Det har ingenting att göra med min person. Så jävla mycket som det har kostat mig, och så mycket som det har förstört. För alla runtomkring. Det har slitit isär hela min familj. Inte värt det.

 

Spread the word alltså. Vad inspirerar dig?

 

– Alltifrån en dålig dag, tidningsartikel, andra musiker till en skogspromenad sen gillar jag att storytella om nått jag varit med om.

 

Det gör du med bravur. Till sist, dina tankar om din framtid?

 

– Det bara kan bli bättre, delar av 2014 var den absolut värsta tiden i mitt liv så jag ser framemot 2015. Jag går mot ljusare tider.

 

Bättre starter får man leta efter i alla fall. På tal om Hurt med Johnny Cash så hittade jag den här raden:

 

“If I could start again
A million miles away
I would keep myself
I would find a way”
– J. Cash (Hurt)

 

Ett liv kan rymma otaliga nystarter. En bra “reboot” kan göra hela skillnaden. 
Rasmus Larsson – stig upp ur askan. 
Din konst behövs.

 

/Micke S

 

Tar dina pengar på Spotify
Tar dina pengar på iTunes

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!