En berättelse om bygdens historia. En historia om krig, landhöjning och bränder. Det är vad som har premiär på lördag. Det är Piteå Museums nya kortfilm, och i samband med releasepartyt nyöppnas basutställningen på övervåningen.
”Tre platser, en älv” är namnet på den film som ska berätta Piteås historia från år 1335 fram till idag. Och det är kring älven som handlingen centreras. Från 1300-talets Kyrkby i Långäs, via Öjebyn till dagens Piteå. Det är över dagens Piteå som många av bilderna till filmen tagits, och filmen kommer till en början visas rullande som en del av basutställningen Piteå stad 1898, som också får det utökade namnet ”Piteå från ovan”.
Rötter och historia skapar en känsla av hemhörighet
– Vi vill jobba med ett nytt media och lyfta historien, göra den tillgänglig på ett sätt som vi inte gjort tidigare. Det finns gott om material i böcker såklart, men inte som film. Vi vill göra den historiska aspekten tydlig, hur stadens utveckling och förändring har skett från Långnäs, vidare till Öjebyn och sedan Häggholmen, förklarar museichef Emeli Elfving.
– Filmen har ett stort fokus på samtida bilder, alltså mest nyfilmat material, för att få en igenkänningspunkt. Den som ser filmen ska känna igen staden. Sen har vi kompletterat med kartor och äldre bildmaterial. Vi vill att de som inte har sina rötter här ska få en första ingång och förstå staden man bor och historien kring den. Rötter och historia skapar en känsla av hemhörighet, säger Emeli.
Basutställningen som filmen ”Tre platser, en älv” blir en del av har också renoverats, fått nya vepor och fixats till. På lördag den 11 februari klockan 13.00 i Sessionsalen på Piteå Museum har filmen premiär.
///////
Läs mer om Piteås historia på muséets hemsida. Börja till exempel här, och läs om Gamla Kyrkbyn i Långnäs.
/Linnea
Dela på Facebook
Dela på Twitter