Din webbläsare stöds inte!

Det verkar som att du använder Internet Explorer 8 (eller äldre). För att uppmuntra till uppgradering så har vi valt att inte utveckla denna sajt för föråldrade webbläsare. Om du vill se innehållet på denna sajt måste du uppdatera din webbläsare eller besöka den från din smartphone.

VAD ÄR JAG VÄRD?

Jag ställde frågan ”Varför vill så många ha ett ideal att leva upp till och se ut som?” Min vän svarade ”Jag tror att det är ett sätt att inte behöva tänka själv, det blir som att följa efter en ledare, men i det här fallet följer vi en mall!” Så absurd tanke tänkte jag. Varför skulle folk inte vilja tänka själva?

sept2015_alexandranyman-10

 

Vi uppmuntras konstant till att vara vackrare än vi redan är. ”Du har så fina ögon, använd mascara och den här färgen på ögonskuggan så syns de ännu mer!”

 

Detta är ett av många exempel på hur samhället styr människor in i fack och roller. På samma sätt som en regissör styr sina skådespelare. Vi får absolut inte vara nöjda som vi är, då skulle hela världen kollapsa. För det är ett som är säkert, dagens samhälle är totalt beroende av att folk mår dåligt.

 

..dagens samhälle är totalt beroende av att folk mår dåligt.

Tidernas största motsägelse

”Vi ska inte bry oss om vad andra tycker och tänker om oss, vi ska göra saker för vår egen skull och se ut som vi själva vill!” Ändå tycker och tänker vi om andra, om vad de gör och om hur de ser ut. Fast vi tidigare sa att det inte spelar någon roll. För vi ljuger.

 

Det spelar visst roll, vi bryr oss visst! Vi vill bli bekräftade, vi vill bli älskade. Det är inget fel i det, vi människor fungerar så. Det som egentligen är problemet är att vi glömmer bort vad vi själva tycker och tänker! Vi bryr oss mer om andras åsikter än om våra egna. Vi har glömt bort att fråga oss själva först!

 

Vi bryr oss mer om andras åsikter än om våra egna

sept2015_alexandranyman-4Jag tror att väldigt många skulle bli förvånade om jag frågade dem ”Hur tycker du att du ser ut idag?”, istället för att fråga hur de tycker att jag ser ut. Vi blir förvånade för att vi tvivlar på vårt eget självvärde. Min egen reaktion är likadan.

 

Om jag skulle få frågan; ”Tycker du att du är snygg idag?” skulle jag mest troligt ifrågasätta personen som ställde den: ”Varför frågar du det? Tycker inte du det?”.

 

Varför gör jag så? Jo, för att jag blir rädd. Men varför blir jag rädd för en, egentligen, enkel fråga? Och varför spelar den här personens åsikt större roll än min egen? Vill jag verkligen lägga mitt välmående i händerna på någon annan? Vill jag riskera att få min dag förstörd på grund av någon annans kritik av mig? Nej det vill jag inte. Men hur gör en för att sluta tvivla på sitt självvärde?

 

Att ta tillbaka kontrollen över sitt eget liv.

Jag har arbetat med min självkänsla och mitt självvärde. När de blivit bättre så har även mitt självförtroende fått sig ett uppsving. När jag säger att jag arbetat med min självkänsla så menar jag verkligen att jag har arbetat. Jag har lagt ned väldigt mycket tid och energi till att träna upp min självkänsla. Och nu har jag nått den punkten då jag faktiskt tycker att min åsikt är viktigast!

sept2015_alexandranyman-13

 

Vad jag tycker om mig själv (är enligt mig) den absolut viktigaste åsikten. Det bästa av allt är att jag kan välja att höja mig själv, istället för att kritisera och förminska mig själv. Att det är faktiskt helt i min kontroll. När min självkänsla var körd i botten mådde jag så dåligt och hade så mycket ångest att jag bara ville försvinna. Då påbörjade jag arbetet med mig själv och mitt mål var att jag en dag skulle tycka om mig själv, älska mig själv, tycka att jag duger precis som jag är! Och jag är faktiskt där, idag. Imorgon, kanske inte.

 

Och jag är faktiskt där, idag. Imorgon, kanske inte.

Jag har nämligen insett att självkänslan är något jag måste arbeta med varje dag. Den är inte konstant. Den kräver underhåll och uppmuntran för att fortsätta vara på topp.

sept2015_alexandranyman-27

Vissa dagar orkar jag inte, ibland är jag trött och ledsen. Då sjunker min självkänsla och plötsligt blir jag väldigt skör för omvärlden. All kritik blir som vassa knivar som skär mig.

 

Jag har inget skydd, inget motstånd mot samhället, idealen, normerna, könsrollerna… Plötsligt känner jag mig värdelös, som ett missfoster, knäpp, ful och dum.

 

När de självdestruktiva tankarna kommer så får jag ibland bara stanna hemma, lägga mig i soffan och tycka synd om mig själv. Ibland fungerar det, nästa dag mår jag bra igen, men ibland fungerar det inte. Jag kanske inte mår bättre nästa dag, jag mår kanske ännu sämre.

 

Vad kan jag göra då? Jo, jag nyper mig själv i armen och tar mig själv i kragen! Jag säger till mig själv att det här beteendet måste brytas – ju förr desto bättre! Jag påminner mig själv om att jag faktiskt har kontrollen över mitt eget liv, det är bara jag som bestämmer över mig. Jag vill inte må så här dåligt! Jag väljer att ta tag i det innan det blir värre.

sept2015_alexandranyman-14

 

Jag står bakom mitt val och lägger nu all min energi på att ifrågasätta mig själv, mitt beteende och mina känslor. Funderar på var de kommer ifrån, vad jag kan göra åt dem och sedan gör jag det! När jag lyckats med detta så känner jag mig stolt och glad!

 

Plötsligt börjar jag tro på mig själv igen, istället för att tvivla. Jag känner att nu är jag åter på banan, jag är på väg uppåt och framåt. Varför skulle jag välja att vara martyr och nedstämd, när jag kan välja att vara stark och glad? Det kanske låter nonchalant, naivt och kaxigt. Det är det kanske också, men som jag sa: jag vet att det krävs arbete för att ha en bra självkänsla, att det inte är lätt.

 

Men det är inte omöjligt, och det börjar med ett enkelt val: Vill jag må dåligt, eller bra? Det är efter det valet arbetet börjar. Och jag vill säga till dig: Våga kämpa för dig själv, du är värd att kämpa för!

 

Våga kämpa för dig själv, du är värd att kämpa för!

sept2015_alexandranyman-24

/Alexandra Nyman

Nyare inlägg
Äldre inlägg

Hoppsan, det tog visst slut inlägg, snyggt jobbat! Klicka här för att komma tillbaka till toppen!